Drágul a parkolás, mégis ez lehet a jó irány

Komárom. Július elsejétől emelkednek a parkolódíjak a belvárosban, egyúttal fizetős lesz a Kossuth téri parkolás annak, aki egy óránál hosszabb ideig szeretné leállítani itt az autóját. A parkolórendszert üzemeltető városi cég forgalomszabályozás céljából javasolta a drágítást, hogy a magasabb ár miatt ürüljön meg néhány parkoló, ne duguljon be a központ. A parkolórendszerből befolyó pénzt a város új parkolók kialakítására, a teljesen elvadult lakótelepi parkolás rendezettebbé tételére fordítja – ez a folyamat a napokban elkezdődött. Ez helyes irány, ugyanakkor további átfogó változások és fejlesztések kellenének, hogy valódi áttörést lehessen elérni a parkolás terén.

Az elmúlt években rendszeresen foglalkoztunk a Komáromot érintő parkolási gondokkal, amelyek évről évre súlyosabbá váltak. Nemcsak városunk küzd ezzel a kihívással, szinte minden Komáromhoz hasonló népességű, vagy nagyobb település. Különösen igaz ez azokra a városokra, ahol van történelmi belváros, amelynek építésekor még gépkocsik sem voltak. A lakótelepeken sem sokkal jobb a helyzet, hiszen 40-50 évvel ezelőtti tervezésükkor azzal számoltak, hogy 4 lakásra jut majd egy autó. Ma pedig semmi különös nincs abban, ha egy családnak 2 autója van – vagyis egy lakáshoz 2 autó tartozik. Jelenleg csaknem 2,1 millió autó van forgalomban az 5,5 milliós Szlovákiában, ami az előrejelzések szerint 2022-re elérheti a 2,5 milliót – ha tehát a városok nem lépnek, csak rosszabodni fog a helyzet a parkolás terén.

bike-hoop-e1490608379193

Vita a drágításról

Múlt hónapban egy lényeges döntés született a komáromi parkolórendszerrel kapcsolatban, aminek első hallásra nem sok köze van a parkolási problémák orvoslásához. Sőt, kifejezetten rossz hírnek hat, ami nem old meg semmit. A képviselő-testület ugyanis megszavazta a belvárosi parkolórendszert működtető Comorra Servis városi vállalat javaslatát, mely szerint idén júliustól kis mértékben – óránként 10, illetve 20 centtel – emelkednek a parkolódíjak, a Kossuth tér pedig (részben) fizetőssé válik. De ennek részleteiről majd később.

A korábbi választási ciklusokban mindig akadt néhány képviselő, aki úgy vélte, teljesen ingyenessé kellene tenni a parkolást a belvárosban, most már nem voltak ilyen hangok – valószínűleg mindenki belátta, a növekvő autómennyiség miatt lehetetlen egy ilyen döntés meghozatala, mivel katasztrófához vezetne a belvárosi autós közlekedésben.

SONY DSC

Azt azonban többen vitatták, hogy valóban szükség van-e a parkolódíjak emelésére – elsősorban a Híd városi képviselői ellenezték az elképzelést. Andruskó Imre azzal érvelt, hogy a parkolórendszer jelenleg évente 129 ezer eurós nyereséget termel, így semmi okot nem lát a drágításra. Ugyancsak bírálta a Kossuth tér fizetőssé tételét, mondván, ezzel a vásárcsarnokban található üzletek „elsorvadnának”, megcsappanna a vásárlóik száma, ha nem tudnának ingyen parkolni. Knirs Imre is ellenezte a parkolódíj emelését, szerinte azt kellene bevezetni, hogy senki se parkolhasson a belvárosban 1 óránál tovább, és ezt a városi rendőrökkel kellene betartatni.

Ezzel szemben a támogatók hangsúlyozták, a parkolódíj emelésének elsődleges célja a forgalom-szabályozás, tehát az, hogy ne duguljon be a belváros, mindig legyen néhány szabad parkolóhely. Az enyhe áremeléstől azt remélik, hogy többen lesznek, akik ennek hatására vagy a belvároshoz közeli, teljesen ingyenes gyűjtőparkolóban hagyja autóját – a vár tövében –, vagy úgy dönt, kerékpárral, városi busszal, esetleg gyalogosan közlekedik majd. Elhangzott viszont olyan vélemény is, miszerint a kis mértékű emelés nem fog elriasztani egyetlen autóst sem attól, hogy más közlekedési módot válasszon, továbbra is foglaltak lesznek a belvárosi parkolóhelyek.

parkolo

A parkolódíjból a parkolási gondokat oldják

Keszegh Béla polgármester hangsúlyozta, tavaly óta a parkolórendszert üzemeltetését átvevő Comorra Servis minden parkolódíjakból befolyó centet parkolóhelyek és járdák rendbetételére, esetlegesen új parkolóhelyek kialakítására fordít, így a körülmények is fokozatosan javulnak majd. Rámutatott, a lakótelepi parkolás szinte tarthatatlanná vált, így itt is bőven akad tennivaló.

Emlékeztetett, a megemelt ár még mindig jócskán alatta van a 2006-os bevezető áraknak, amikor 40 korona, azaz 1,33 euró volt az egy órás parkolódíj Komáromban. A polgármester hozzáfűzte, a parkolódíjakat nem a bevételekhez kell igazítani, hanem a szakemberek ajánlása szerint a kihasználtsághoz – 85-90 százalékos kihasználtság esetén megfelelő a parkolódíj összege, ugyanis ez biztosítja, hogy a parkolóhelyek fokozatosan felszabaduljanak.

DSC_0774

Egy óráig ingyenes, utána fizetős a Kossuth tér

A polgármester szerint a Kossuth tér fizetőssé tétele a közelben lakók érdekében történik. Néhány éve ugyanis kialakult az a szokás, hogy a környékbeli településekről Komáromba ingázó dolgozók reggel bejönnek kocsival a városba, leparkolnak a téren, és a munkaidő végéig lefoglalják az ingyenes helyeket. Emiatt pedig az itteni lakosoknak sokszor nem marad parkolóhely, de a vásárcsarnokba igyekvőknek is jóval kevesebb.

A képviselők többsége végül megszavazta a parkolórendszert érintő változásokat Kovács Dávid képviselő módosító javaslatával együtt, amely szerint 1 óráig ingyen lehet majd parkolni a Kossuth téri nagyparkolóban, és csak az egy óra letelte után kell fizetni a parkolásért. Szerinte ennek eredményeként a vásárcsarnok üzletei nem fognak vásárlókat veszíteni, ugyanakkor azt megakadályozza, hogy valaki egész napra otthagyja járművét és foglalja a helyet. Nagy Tamás, a Comorra Servis igazgatója kérdésünkre elmondta, az 1 órás parkoláskor is be kell regisztrálni a parkolórendszerbe – ebben az esetben csak parkolóórákon keresztül lehet, SMS-ben és app segítségével nem –, tehát meg kell adni az autó rendszámát, és ingyen 1 órás parkolójegyet kell váltani (de a jegyet nem kell az ablakba helyezni, a rendszer a megváltás pillanatában regisztrálja). Természetesen hosszabb időre szóló parkolás is lehetséges, ekkor az 1 órán felüli időért fizet az autós parkolódíjat. Hozzátette, ennek érdekében három új parkolóórát helyeznek ki a Kossuth téren.

A Kossuth téri lakosok pedig jelképes összegért válthatnak ki rezidens parkolókártyát, amivel egész évben parkolhatnak majd a vásárcsarnok előtt, és a változásoknak köszönhetően találnak majd helyet is.

Drágul, de csak 16 óráig fizetős

Jóváhagyták azt is, hogy július elsejétől enyhén drágul a belvárosi parkolás. Az A1 zónában 70 centről 90 centre emelkedik az egy órás parkolási díj, míg az A2 zónában 40 cent helyett 50-re drágul a tarifa.

DSC_1361-e1502889096153

További lényeges változás, hogy júliustól egy órával rövidebb ideig, 17 óra helyett 16 óráig lesz fizetős a parkolás Komáromban. Vagyis hétköznapokon 8 órától 16 óráig kell parkolódíjat fizetni, a hétvégék továbbra is díjmentesek maradnak. A változást azzal indokolták, hogy így a dolgozók többsége a munkaidő letelte után még mindig elintézhetné belvárosi teendőit, bevásárlását úgy, hogy nem kell fizetnie a parkolásért.

Új parkolóhelyek, egyirányúsítások, felfestések

Az önkormányzati döntést követő pár hétben láthatóvá vált, hogy a parkolórendszer által termelt nyereséget mire fogja felhasználni a város a közeljövőben. Néhány utcában, illetve lakótelepi tömbök közötti utacskák esetében ugyanis munkálatok kezdődtek – részben felfestésekkel, egyirányúsítással, illetve teljesen új parkolóhelyek kialakításával próbálják rendezettebbé tenni a lakótelepi parkolási-közlekedési káoszt. A Comorra Servis városi cég maga végzi az útburkolati jelek felfestését, miközben a KOMVaK is besegít új parkolóhelyek létrehozásával – a vízmű jóval a piaci ár alatt vállalt el egyes munkákat, kihasználva a rendelkezésére álló kapacitásokat. Fontos hangsúlyozni, hogy új parkolóhelyeket csak azokon a helyeken alakítanak ki, ahol az autók az elmúlt években már egyébként is évek óta parkoltak és kigyúrták a zöldet.

DSC_0762

Elsőként a Munka utca Petőfi utca felőli szakaszát egyirányúsították, néhány parkolóhelyet is kijelölve, ám ez esetben főleg a közlekedési gondokat igyekeztek felszámolni, amit az itteni lakosok kértek. A Komenský utca és Tél utca közötti lakótelepen két lakótömbök közötti behajtó is egyirányúvá vált, miközben felfestésekkel kijelölték a parkolóhelyeket a közlekedési előírások betartásával. E két helyen akadtak bíráló hangok, melyek szerint néhány parkolóhellyel kevesebb lett a kijelölésekkel, azonban Varga Tamás alpolgármester elmondta, néhány új parkolóhely még kialakításra kerül a környéken, így összességében nemcsak rendezettebbek lesznek a körülmények, hanem a parkolóhelyek száma is bővül. Egy-egy helyen rosszul elhelyezett útpadkát, kisebb betonakadályokat is eltávolítanak majd. Lényeges szempont volt a felfestéseknél, hogy úgy legyenek meghúzva a vonalak, hogy tűz esetén egy tűzoltókocsi is képes legyen közlekedni a parkoló autók között – más városokban ugyanis előfordult már, hogy egy-egy rosszul parkoló autó miatt a tűzoltók késve érkeztek egy tűzvész helyszínére, ami miatt emberek haltak meg.

DSC_0769

Az elkövetkező hetekben folytatódnak a munkák a lakótelepeken. Ruman Patrik, a KOMVaK vezérigazgatója elmondta, vállalatuk közel 200 parkolóhely kiépítésében működik közre, jelenleg a szükséges engedélyek beszerzése tart. A hetes lakótelepen például a Csillag utcán, az óvoda melletti sávban, a kettes lakótelepen a Hegesztők utcájában, vagy például a nagypiac mellett is makadám borítású helyeket alakítanak ki.

Legyenek parkolóházak?

Korábbi cikkünkben Ferenczi Tibort, a Szlovák Parkolási Szövetség akkori alelnökét – jelenlegi főtanácsadóját –, illetve Csémy Krisztiánt, Komárom korábbi főépítészét is kérdeztük a parkolási helyzet megoldásáról. Akkor Csémy Krisztián vetette fel, hogy kis javulást hozhatnak a felfestések, egyirányúsítások – jelenleg éppen ez történik.

parkolohaz-e1490607867234

Mindkét szakember egyetértett viszont abban, hogy igazán komoly eredményt csak egy átfogó parkolási koncepció bevezetése hozhat, amely első hallásra biztos nem lesz népszerű a lakosok körében, mégis szükséges. Ennek egyik kiindulópontja kell legyen az, hogy az autósok valamilyen módon hozzájárulnak anyagilag is a lakótelepi parkolás megoldásához. Egy autó fenntartása ugyanis luxus, a megvásárlását követően számos egyéb költséggel jár – például szervizelés, tankolás, útdíj, kötelező biztosítás –, és el kell fogadni, hogy ma már a parkolás is ezek közé tartozik. Mivel a város elkezdte a parkolórendszer által termelt nyereséget a parkolási körülmények javítására fordítani, ez egy lépés afelé, hogy részben az autósok fizessék a parkolási gondok megoldását.

Csémy Krisztián úgy vélte, előbb-utóbb fizetős parkolóházak építését is fontolóra kell venni. A májusi testületi ülésen több képviselő is a parkolóházakban látta az egyik megoldást, Knirs Imre szerint erre a célra akár hitelt is felvehetne a város.

parkolas

Ferenczi Tibor sem ellenzi a parkolóházakat, azonban szerinte előbb azt kellene elérni, hogy a lakótelepeken csak azok parkolhassanak ingyen, vagy jelképes összegért, akik valóban ott laknak – vagyis a céges autók, taxik, a nagymama nevére íratott autók, nem használt tragacsok, vagy például pozsonyi rendszámúak ne foglalhassák a lakótelepi parkolóhelyeket, vagy ha mégis, csakis jelentősebb parkolódíj ellenében. Egy ezt a célt szem előtt tartó rendszer azóta bevezetésre került Trencsénben, melynek megtervezésében Ferenczi Tibor is kulcsszerepet vállalt.

Trencsénben fizetnek a lakótelepeken

Az 55 ezer lakosú Trencsénben ugyanis 2017-től kezdve fokozatosan elkezdték bevezetni a fizetős parkolást a lakótelepeken – jelenleg a város nagyobb részében megszűnt az ingyenes parkolás. A legmeglepőbb az, hogy a lakosság többsége ezt mégsem bánja.

trencsen

A trencséni rendszer lényege, hogy az egyes lakótelepekre szóló parkolókártyákat vezettek be, melyeket az ottani lakosok vásárolhatnak meg. Pontosabban szólva a kártyák lakásokhoz kötődnek – az állandó lakhellyel rendelkező autótulajdonosok válthatják ki. Amennyiben a lakáshoz egy autó kötődik, egy évre 20 euróba kerül a parkolókártya. A második autó parkolókártyája már 50 eurót kóstál, akinek pedig 3 autója van, és szeretné a harmadikat is lakása közelében leállítani, évi 100 eurót köteles fizetni érte – tudtuk meg Ferenczi Tibortól. A parkolási szakember elmondta, Trencsénben egy rezidens (lakótelepi) parkolókártya egyéb kedvezményekre is jogosít, tulajdonosa például naponta egy órát féláron parkolhat a belvárosban (Trencsénben júliustól megduplázzák a belvárosi tarifát, 2 euró/órára emelik – ez több mint kétszer annyi, mint a megemelt komáromi díjszabás). De például arra is van lehetőség, hogy valaki évi 80 euróért váltson ki kártyát, amellyel viszont az egész városban gond nélkül parkolhat – kivéve a belvárost. Bármelyik lakótelepen lehetőség van parkolójegy vásárlására is automatából, SMS-sel, vagy éppen mobil appal – erre szükség van, hiszen a parkolás a látogatóba érkezők számára sem ingyenes. A parkolási szabályok betartását – a bliccelők kiszűrését és bírságolását – a városi rendőrség végzi, kamerás kocsival, rendszám-leolvasóval, GPS adatok segítségével.

trencsen2

És hogy milyen következményekkel járt mindez Trencsénben? A kezdeti felháborodás után a lakosok elkezdték kiváltani a parkolókártyákat, az eddig a lakótelepeken hagyott céges autókat, teherjárműveket a vállalati telephelyen hagyták inkább, a ritkán használt járműveknek a nagymama udvarában is találtak helyet, vagy csak beálltak az eddig üresen álló, vagy raktárként használt garázsba. A végeredmény pedig az lett, hogy a gépkocsik 30 százaléka eltűnt a lakótelepi parkolókból, és az esti órákban az autósoknak már nem kell körözniük a lakótömbök között parkolóhelyre vadászva – azaz csak a rendszer bevezetése miatt jelentős javulás történt, miközben azért néhány új parkolóhelyet is kialakítottak.

Van még egy meglepő politikai vonatkozása a trencséni példának – az elsőre durván hangzó rendszert bevezető polgármestert, Richard Rybníčeket másfél évvel később nagy többséggel választották újra a trencséniek. Sőt, minden olyan városi képviselőt újraválasztottak, akik megszavazták, hogy a lakótelepi parkolás fizetős legyen. Ráadásul nemrégiben az is előfordult, hogy a lakosok maguk kérték, hogy az ő környékükön is legyen kialakítva a fizetős rendszer.

Komáromban jelenleg nincs a trencsénihez hasonló javaslat az asztalon. Az azonban tanulságos, hogy a trencséniek többre értékelték, hogy végre rend lett a lakótelepeken, mint azt a kellemetlen tényt, hogy ezért fizetniük kell.

Csaba Ádám

Kapcsolódó cikkeink:

Változások a parkolásban

Mi legyen a lakótelepi parkolással?

Hadat üzentek a roncsautóknak

A városhoz kerül a parkolórendszer

Top