Ünnep a gyermekotthonbanAngyalka, Télapó és egy kedves ördög fogadott az ajtóban. Amerre csak nézünk karácsonyi díszek, dekorációk, szinte tapintani lehet a szeretetet – a karácsonyi hangulat már december elején beköltözött a komáromi gyermekotthonba. Hogyan telnek az ünnepek az intézményben? Hogyan ünnepelnek azok, akiknek nem adatott meg, hogy valódi családban élhetnek?

Karácsonykor minden a család körül forog, ahol még a karácsonyi dalok, versek, történetek jelentős része is a családról, a szülő-gyerek kapcsolatról szólnak. De, hogyan élik meg az ünnepeket azok, akikről szüleik lemondtak? Ez a kérdés az ünnepek közeledtével a legtöbbünkben fel sem vetődik, hiszen úgy gondoljuk, mindenki úgy karácsonyozhat, ahogyan mi.

Azt gondoljuk, nem lehet igazi az ünnep, ha éppen a valódi család hiányzik belőle. De mégis lehet: lehet karácsonyozni, csak egy kicsit másképp – ezt mutatták meg a komáromi gyermekotthon dolgozói és lakói, akik az egész decemberi hónapban, napról napra átélik az ünnepi hangulatot – számukra minden decemberi nap karácsony. Az itt élő gyermekeknek a családot, az otthon melegét és a biztonságot a nevelők és az egészségügyi dolgozók (nővérek) jelentik. A komáromi gyermekotthonban jelenleg 21 gyermekről gondoskodnak, csaknem mindegyikük valamilyen kisebb-nagyobb fogyatékossággal, betegséggel jött a világra. Az otthon többi gyermeke hivatásos nevelőszülőknél nevelkedik.

gyerekotthon

Megjött a Mikulás

Az ünnepi hangulat első hírnöke a Mikulás, akit már a tél beköszöntével emlegetnek a gyerekek. Aztán elérkezik a várva várt nap: a feldíszített szobákban a Mikulás ruhákba öltözött, csillogó szemű gyermekek érzik, ez a nap más, mint a többi. Az ősz szakállú meg is érkezik hozzájuk. A kisebbek bátortalanul, míg a nagyobb gyerekek merészebben, verset is szavalva lépnek a Mikulás elé, hogy megkapják csomagjukat. Illedelmesen elköszönnek és kezdetét veszi a Mikulás-napi szórakozás. Karácsonyi dalok csendülnek fel, ünnepi klipeket vetítenek, az otthon kis lakói pedig táncra perdülnek, énekelnek. Az egyik kisfiú nagy mosollyal rám néz, megfogja a kezem, és már együtt táncolunk. Oly’ vidámak, gondtalanok és a tiszta, önzetlen szeretet árad belőlük.

A terem egyik felében egy fiatal pár üldögél. Megérkezik kislányuk, aki örömmel nyújtja kezecskéjét édesanyja félé. Az édesanya remegő kezekkel öleli át gyermekét. Ő egy nagy mosollyal viszonozza közeledését. Mint az igazgatónőtől, Silvia Dorotovičovától megtudjuk, a kislány karácsonykor már a biológiai szüleivel töltheti az ünnepeket. Eddig hivatásos nevelőszülők gondoskodtak róla. Röviden elmeséli, a kicsinyüket ölelő biológiai szülők sajnos elvesztették a fedelet fejük fölül, így nem tudták megfelelően ellátni gyermeküket. Azonban helyzetük rendeződött, így az idei karácsonyt már teljes családi körben tölthetik.

A gyermekotthon Mikulás-ünnepségére a hivatásos nevelőszülők is ellátogatnak a rájuk bízott gyermekkel. Az egyik nevelőanyuka elmeséli, már több éve dolgozik hivatásos szülőként és nagy örömmel tölti el, amikor egy rá bízott gyermek visszakerül a biológiai családjába, hiszen ott a helyük, ez a cél. Ugyanakkor mégis, ahogy fogalmaz, ilyenkor félig belehal, hogy el kell engednie azt a gyermeket, akiről addig gondoskodott, aki már a szívéhez nőtt – még akkor is, ha csak néhány hónapig voltak együtt.

IMG_8398

Szenteste

Mozgalmas a gyermekotthon Mikulás-napja, a nyüzsgés, sürgés-forgás jegyében telik. Szentestére azonban csend és nyugalom költözik az otthon falai közé. A nagyobb gyermekek közül többen biológiai szüleikhez kerülnek, legalább erre a pár napra, illetve a hivatásos nevelőszülőknél karácsonyoznak. December 24-én főként a legkisebbek maradnak a gyermekotthonban. Feldíszített karácsonyfa, ünnepi vacsora várja őket, valamint nevelőiket és az egészségügyi dolgozókat – hagyományos fogások kerülnek az asztalra, lencseleves és hal krumplival. Együtt élik meg a szenteste csodáját.

Silvia Dorotovičová elmondja, mindent megtesznek azért, hogy ha másképpen is, mint egy valódi családban, az otthon kis lakói is megtapasztalhassák, miről szól a karácsony. Hogy aztán, amikor felnőnek, és szülőként gyermekük számára igyekeznek ünnepi hangulatot varázsolni, saját élményeik is legyenek – akár arról is, hogy miként lehet még szebb az ünnep. Mert azért a karácsony a családdal együtt az igazi.

Szénássy Tímea

Kapcsolódó cikkeink:

Hivatása: szülő

Karácsony a gyermekosztályon

Nyújtsunk segítő kezet!

Harcban a reményért

Top