Megvették a volt Poliklinika épületét

Komárom városa és a MANEVI SK társaság aláírta a Klapka téren álló patinás történelmi épület adásvételi szerződését. Ez azt is jelenti, hogy a belvárosi épület nem lesz az enyészet martaléka. A magyar államhoz köthető új tulajdonos 5 éven belül újítja fel.

Mint arról korábban többször is írtunk, a volt Poliklinika épületét 2011-ben telekcserével szerezte meg a város a megyei önkormányzattól. Ekkor már évek óta üresen állt, egyre rosszabb állapotba került, ami 2011 után is folytatódott: a városnak nem volt pénze a rekonstrukcióra, és hiába kínálta többször is eladásra, vagy egyetlen érdeklődő sem akadt, vagy – egy ízben – túl alacsony árat kínáltak.

Tavaly a dunaszerdahelyi székhelyű MANEVI SK társaság jelezte a városnak vételi szándékát – az itteni bejegyzésű kft. a magyar államhoz köthető a Comitatus-Energia Beruházási Kereskedelmi és Szolgáltató Zártkörűen Működő Részvénytársaságon, illetve a Közép-európai Épített Örökség Megőrző Alapítványon keresztül. Utóbbi célja a Kárpát-medence magyar vonatkozással bíró történelmi épületeinek megóvása.

A város ezért tavaly ősszel nyilvános versenytárgyaláson hirdette meg eladásra az egykori Komáromi Első Takarékpénztár eklektikus épületét, amely 1884-ben Ney Béla budapesti építész tervei alapján épült – a komáromiak leginkább a volt Poliklinikának nevezik, miután legutóbb orvosi rendelőknek adott otthont.

Ketten tettek vételi ajánlatot, ezek közül a MANEVI SK a magasabbat, 270 ezer eurót, így az önkormányzat őket hirdette ki győztesnek. Minden városi képviselő jóváhagyta az eladást, annál is inkább, mert ma már a korábbiaknál is több millió euróval drágábban lehet csak felújítani az épületet. Ennek fő oka, hogy a városvezetéssel kritikus civilek sürgetésére tavaly ősszel műemlékvédelmi védettség alá helyezték az épületet, ami azt jelenti, hogy a belső tereket már csak az eredeti állapotnak megfelelően lehet felújítani, korabeli anyagokat felhasználva. Mivel emellett még az építőanyag-árak is elszabadultak, egyes becslések szerint ma már 9 millió euróba kerülne egy teljes körű felújítás, miközben az épület kihasználhatósága is korlátozottabb. Pár évvel ezelőtt még „csak“ 5 millió euró körüli összegre becsülték a költségeket.

Április 12-én a város részéről Keszegh Béla polgármester, a MANEVI SK társaság részéről pedig Rigó Tibor cégvezető írta alá az adásvételi szerződést. Valószínűleg csak napok kérdése, és megtörténik a teljes vételár átutalása is – legkésőbb május 12-ig. Az ingatlan tulajdonjogának átruházása ezt követően történik meg.

A szerződés értelmében az új tulajdonos vállalja, hogy a tulajdonjog megszerzése (vélhetően 2022 májusa) utáni 3 éven belül megkezdi a rekonstrukciós-felújítási munkálatokat, illetve a munkálatok megkezdésétől számított 2 éven belül be is fejezi azokat – de legkésőbb 2027. december 31-ig minden körülmények között. E kötelezettség elmulasztása esetén az új tulajdonos kötbért köteles fizetni a városnak, de akár az adásvételi szerződést is felbonthatja az önkormányzat.

Egyelőre kérdés, hogy az épület milyen célokat szolgál majd, a közeljövőben valószínűleg az igények és lehetőségek feltérképezésére kerül sor. Valószínű azonban – tekintettel a magyar állam szerepvállalására is –, hogy elsősorban kulturális, oktatási és közéleti funkciók jöhetnek szóba, illetve ilyen tevékenységet folytató intézmények költözhetnek majd a megújuló falak közé. Egy dolog viszont biztos: szerencsejátékkal összefüggő tevékenységet nem lehet folytatni a belvárosi épületben, ezt ugyanis a szerződés kategorikusan megtiltja.

(csá)

(Cikkünk a Delta április 26-i számában jelent meg.)

Top