Lassult az ingatlanpiac pörgése

Tavaly országszerte átlagosan 6,3 százalékkal drágultak a lakóingatlanok, miközben 2016-ban 4,2 százalékkal – derül ki a Szlovák Nemzeti Bank pár napja közzétett adataiból. Ugyanakkor elmondható, hogy a tavalyi év második felében mérséklődött az árak emelkedése, sőt, az utolsó negyedévben enyhén csökkentek is a harmadik negyedévhez viszonyítva – a családi házak árának csökkenése mutatkozik meg ebben, a lakásárak továbbra is mérsékelt növekedést mutatnak.

lakasok-e1467613073907

Továbbra is Pozsony megye a legdrágább, Nyitra megye pedig a legolcsóbb – ez utóbbi átlagát egyértelműen a déli járások, leginkább pedig a Komáromi húzza lefelé, de a drágulás nálunk is jellemző.

A nemzeti bank gyorselemzésében rámutat, az ingatlanpiac pörgése mérséklődik, az árak országosan elérhették azt a szintet, ami még reálisan megfizethető a szlovákiai családok számára. Ugyanakkor, mivel a Komáromi járás ingatlanai kifejezetten olcsónak számítanak még a legolcsóbb Nyitra megyében is, elképzelhető, hogy régiónkban – az országos trendtől kissé eltérően – erőteljesebb marad a drágulás.

Józsa Lajos, az ALTAGRIC Reality ingatlaniroda vezetője a Komáromi járásról szólva rámutatott, nagyon megviselte az ingatlanpiacot a 2007/2008-as válság, régiónkban szinte megállt a kereskedelem. Az emberek – az ingatlantulajdonosok – egyszerűen nem akarták tudatosítani a piac működését, és belenyugodni abba, hogy ingatlanjukat olcsóbban kínálják eladásra a néhány évvel korábbi értékénél. 2010-ben kezdett magához térni az ingatlanpiac a térségben, majd 2016-ban pörgött fel igazán, főként a lakások kereskedelme. Azóta folyamatos a drágulás, bár enyhén lassul, jelenleg az árak már közelítik a válság előtti szintet, bár még nem érték el azt.

tablazat

Elérhetőbb a lakás, mint eddig bármikor

„Sokaknak talán hihetetlenül hangzik, de soha nem voltak még ennyire hozzáférhetők a lakóingatlanok. Még a Komáromi járásra is érvényes, hogy emelkedett az életszínvonal, nőttek a fizetések, és a hitelfelvétel is viszonylag elérhető, annak ellenére, hogy egy éve, majd idén januártól is szigorították a feltételeket. Az emberek most könnyebben tudnak lakást vásárolni, mint eddig bármikor“ – mondta el az ingatlaniroda vezetője, rámutatva arra is, hogy sokatmondó országos adat, hogy míg a lakások 2014 és 2017 között 25 százalékkal drágultak, a családi házak csupán 3 százalékkal. Maga a trend a Komáromi járásra is érvényes.

Régiónkban Komáromon – és külterületein – kívül a városhoz legközelebb eső községek a legnépszerűbbek az ingatlant vásárlók körében, tehát a legdrágábbak is. Így Izsa, Keszegfalva, de Hetény is. Ezen túl a járás nyugati része – Nagykeszi, Füss, Csicsó, Tany, Nemesócsa – jóval felkapottabb a keleti végeknél, amit a fejlettebb pozsonyi régióhoz való közelség is indokolhat, vagy – pozsonyi vásárlók esetén – a nagymegyeri termálfürdő elérhetősége. Keletebbre is akadnak azonban keresett helyek, például Dunaradvány, ahol a Duna közelsége nagyon felhajtja az árakat. Gútára jellemző, hogy a lakásárak sokszor még a komáromiakat is meghaladják, mivel viszonylag kevés van belőlük a városban.

grafikon

Kérdésünkre Józsa Lajos elmondta, ha a jövőben egy újabb válság érné el az ingatlanpiacot, az már nem járna olyan drámai következményekkel, mint a 10 évvel ezelőtti. Ez részben a Szlovák Nemzeti Bank beavatkozásainak is köszönhető, amely nem engedi, hogy olyan gyors mértékben nőjenek a lakások, házak árai, mint akkor, és egy „ingatlanpiaci lufi“ jöjjön létre, továbbá a bankok is körültekintetőbbek a hitelnyújtás terén.

Józsa Lajos összességében mérsékelt drágulásra számít a Komáromi járásban, miközben továbbra is a lakások – főként a kisebbek – piaca lesz a legélénkebb az elkövetkező hónapokban is.

Csaba Ádám

Kapcsolódó cikkeink:

Felpörögtek a lakáseladások

Drágulhatnak a lakások (2016 nyarán íródott cikkünk)

Top