Lakóházzá alakítanák át a gadóci silókat

Komárom/Gadóc. Lakásokat alakítana ki a két gadóci silótoronyban az ingatlan tulajdonosa, valamint kisebb lakóházakat is építene az ezzel szomszédos telken. A képviselők első körben zöldet adtak a fejlesztésnek, azzal a feltétellel, hogy a továbbiakban közlekedési szakvélemény készüljön a megnövekedő forgalom hatásairól, ennek kezeléséről.

Mint előző számunkban írtuk, Komárom képviselő-testülete szeptember végén 12 olyan javaslatról döntött, melyek a város területrendezési tervének módosítását érintik. Ezek közül kettő Gadóc városrészben. Előzetesen egyik esetben sem érkeztek lakossági észrevételek, kifogások, ugyanakkor a gadóci silókat érintő javaslattal kapcsolatban a képviselők fogalmaztak meg aggályokat.

Szocialista mementó

Még a kommunista rendszer idején, a ’80-as években kezdték építeni Gadócon azt a két betontornyot, amit elsőként vesznek észre a Gúta felől Komáromba érkezők. Eredetileg gabonasilóknak épültek, ám soha nem készültek el teljesen, így magtárként sem használták a 16 emelet magas építményeket – a rendszerváltás közbeszólt. A ’90-es években aztán fokozatosan megkopasztották a szocialista mementót: az ablakkeretek a vasgyűjtésbe vándoroltak, minden mozdítható és pénzzé tehető dolgot széthordtak a környék „gyűjtögetői“. Eltelt három évtized, a gabonasilók még mindig szilárdan merednek az ég felé, ám kifejezetten ronda látványt nyújtanak.

Ez ugyanakkor meg is változhat a közeljövőben. Az ingatlan és a környező telkek tulajdonosa, a pozsonyi székhelyű PROCTOR Kft. ugyanis kérvényezte a területrendezési terv módosítását. Besse Katalin, a városi hivatal építésügyi és területrendezési osztályának vezetője a szeptemberi ülésen tájékoztatott ennek részleteiről.

Lakások a silóban és mellette

A tulajdonos ugyanis lakásokat alakítana ki a 16 emeletnyi magas építményben, egyúttal közellátással kapcsolatos funkciókat is tervez itt. Ezért kérte a terület átminősítését mezőgazdasággal kapcsolatos ipari területről lakóövezetre, egyúttal azt, hogy a beépíthetőség 25 százalékos legyen, miközben a zöld területek arányát legalább 40 százalékban határozzák meg.

Ugyancsak kérvényezte, hogy a szomszédos területet, a silóktól Keszegfalva irányába (északnyugatra) húzódó hosszú sávot olyan lakóövezetté nyilvánítsák, ahol legfeljebb 4 szintes lakóházak építhetők, és a beépíthetőségi arány 30 százalékos, legalább 40 százalékos zöld terület mellett. Erre a részre a kérvénnyel összhangban lakóházakat építenének. A silóktól Komárom felé terjedő területen jelenleg szoláris panelrendszer üzemel. Ez is a PROCTOR Kft. tulajdona, ám ezen terület átminősítését nem kérték.

Közlekedési gondok lehetnek

A kérvényben nem szerepel, hogy pontosan hány lakást alakítanának ki a tornyokban, az azonban igen, hogy akár 10 kisebb lakótömb is épülne a siló melletti telken. Felmerült, hogy akár 300 lakás is létesülhetne a két toronyban, ám a beruházó az ülést követően jelezte, nagyjából 170 lakás kialakítását tervezik. Pontos adat tehát egyelőre nincs arról, hogy hány ember költözne az új lakónegyedbe, az azonban biztos, hogy jelentősen nőne a forgalom a környéken. Több képviselő is rámutatott erre, hangsúlyozva, semmiképpen nem szabad hagyni, hogy az ebből adódó gondokat a városnak kelljen később orvosolnia. Elhangzott, hasonlóan kell eljárni, mint a Szakszervezetek utcája mellett épült Billa áruház esetében, ahol a beruházó új körforgalmat épített a saját költségén.

A felszólalásokkal összhangban a városfejlesztési bizottság már korábban javasolta, hogy közlekedési felmérés készüljön, illetve egy szakvélemény arról, hogyan lehet megoldani a terület rákötését a főútra, hogy ne alakuljanak ki dugók. Ruman Patrik képviselő, aki egyben a KOMVaK komáromi vízmű vezérigazgatója is, rámutatott, hogy foglalkozni kell a vízelvezetés kérdésével, a csatornázással – elsősorban a beruházónak kell megoldania, hogy ne legyen gond, és minimum egy szivattyúállomást is építenie kell.

Besse Katalin kiemelte, az infrastruktúra kiépítése, beleértve a kanalizációt, a közműhálózatokat, a bekötőutakat és a főútra való rákötést is, a beruházó feladata, ahogy a közlekedési felmérést is neki kell majd elkészíttetnie. Ezek az építkezési engedély kiadásának folyamán napirendre kerülnek.

„Korszerű lakások kellenek”

Keszegh Béla polgármester hangsúlyozta, érti az aggályokat, amelyekre majd a szakvélemény ad választ, ugyanakkor fontos az is, hogy Komárom gyarapodjon, és ne csökkenjen, hanem növekedjen a lakosok száma – ehhez pedig korszerű lakások is kellenek. Rámutatott arra is, hogy a silók jelen állapotukban csúfítják a város látképét.

A kért módosításokra végül szűk többséggel, 13 igen szavazattal bólintott rá a képviselő-testület. Ez egyelőre nem végleges döntés, a város területrendezési tervének módosításához még egy jóváhagyásra lesz szükség.

Egy további, Gadócot érintő módosításra is rábólintottak a képviselők, mégpedig az egykori mezőgazdasági iskola területén épülő Soho parkkal kapcsolatban. Itt a korábban lakóházak építésére szolgáló telekrészt átminősítik családi házas övezetté, másrészt a terület beépíthetőségi arányát 20 százalékról 35 százalékra emelik.

Csaba Ádám

Kapcsolódó cikkeink:
Zöld utat kapott a lakópark
Startlakások építésére pályázik Komárom
A fiatal családokat itthon kell tartani
A két torony nyomában

Top