Startlakások építésére pályázik KomáromKomárom/Őrsújfalu. Tizennégy startlakás építésére pályázik az önkormányzat az Állami Lakásfejlesztési Alapnál. A kifejezetten fiatalok számára készülő bérlakásokat az egykori őrsújfalui alapiskola épületében alakítanák ki, a teljes fejlesztés költsége 750 ezer euró lenne, melynek 40 százalékát minisztériumi támogatásból finanszíroznák.

Áprilisban a komáromi önkormányzati képviselők is jóváhagyták, hogy a város pályázzon bérlakások építésére az Állami Lakásfejlesztési Alaphoz. A lakásokkal alapvetően a fiatalok első lakáshoz jutását segítené az önkormányzat, azaz úgynevezett startlakások épülnének. Sikeres pályázat esetén a lakásfejlesztési alap a teljes költség 60 százalékának megfelelő mértékben (433 ezer euró áfával) nyújtana előnyös hitelt a városnak, míg a szlovák közlekedési és építésügyi minisztérium támogatást adna a fennmaradó költségekre (288 ezer euró, áfával). Ezek az összegek csak a bérház építését fedezik, ezen kívül több mint 30 ezer euróba kerül a közműhálózatok kiépítése, amelynek nagy részét ugyancsak az alap és a minisztérium segítségével finanszírozná a város. A közbeszerzést már lefolytatták, kedvező elbírálás esetén a TONEX társaság lenne a kivitelező.

Tizennégy lakást alakítanának ki két szinten: 7 háromszobásat, 6 kétszobásat és 1 garzonlakást. A lakások alapterülete 31 négyzetmétertől 69 négyzetméterig terjedne.

Keszegh Béla, Komárom polgármestere, illetve a városi hivatal illetékesei a tavasz folyamán a lakásfejlesztési alap vezető munkatársával, továbbá Katarína Brunckovával, a közlekedési és építésügyi minisztérium államtitkárával is tárgyaltak a város kérvényéről. „A konkrét pályázatról, illetve a jövőbeni szorosabb együttműködésről, partneri kapcsolat kialakításáról egyeztettünk. Ennek alapján úgy vélem, Komáromnak jó esélye van arra, hogy a kérvényünket kedvezően bírálják el“ – mondta el kérdésünkre a polgármester.

Megjegyezte, már megválasztása előtt prioritásként jelölte meg a fiatalok lakhatásának elősegítését. „Nagyon fontos a város jövője szempontjából, hogy fiataljaink ne menjenek el, legyen jövőképük, itt alapítsanak családot. Ezt vonzó munkahelyekkel, megújuló iskolákkal is elő tudjuk segíteni, de lényeges az is, hogy egy-egy fiatal család számára elérhetőek legyenek startlakások, melyekben elkezdhetik életüket“ – fejtette ki Keszegh Béla, hozzátéve, napokon belül beadásra kerül a bérlakások kialakításával kapcsolatos városi kérelem.

(csá)

Kapcsolódó cikkeink:
Részben a járvány okozza a lakások drágulását
Viva lakópark: csillapodtak a kedélyek
“A fiatal családokat kell itthon tartani”
Tovább fogyunk

Top