Körvonalazódik a megoldás a roma-ügyben?

A nagy utcafelújítás mellett más fontos témák is terítékre kerültek Komáromban a múlt heti testületi ülésen. Az I-es és II-es lakótelepen élő összeférhetetlen, többségében roma lakosok okozta problémák ügyében nem született döntés, de körvonalazódik egy megoldás.

13418772_1303373593025132_7452855463005164404_n

Egyre hangosabban panaszkodnak az I-es és II-es lakótelepen élők, főként az Esztergályos utca és a Hegesztők utcája lakói. Mint arról többször is írtunk, az itt található összesen négy lakótömbben alkalmazkodni képtelen lakók élnek, akik pokollá teszik a környékbeliek életét, akik nyugalomra vágynak. Patkányok, szemét, hangoskodás, terror, drog-ügyek – néhány a problémák közül. A lakosok már több petíciót írtak, most pedig ismét a testületi ülésen sürgették a gondok mihamarabbi megoldását, rámutatva, már 6 évvel ezelőtt fel kellett volna lépni az összeférhetetlen bérlőkkel és a lakásokat nekik bérbeadó háztulajdonosokkal szemben, most pedig hónapról hónapra romlik a helyzet, elviselhetetlen az élet a környéken.

A városi hivatal 5 megoldási javaslatot terjesztett a városatyák elé. Ezek a következők: négy városi rendőr felvétele, akik csak a problémás környéken járőröznének éjjel-nappal, egy biztonsági magáncég megbízása a rendfenntartással, a biztonsági szolgálat és a városi rendőrség közös fellépése, a teljes terület bekamerázása, végül a problémás négy lakótömb megvásárlása azzal a céllal, hogy a problémás bérlőket majd kiköltöztetik. A lakosok számára legfeljebb ez utóbbi megoldás volt elfogadható, a képviselők többsége pedig ugyancsak hajlott afelé, hogy addig nem lesz rend, amíg a belilleszkedni képtelen bérlőket máshová nem költöztetik. A lakótömbök megvásárlásával kapcsolatban viszont egyes képviselők hangsúlyozták, hogy egyrészt precedenst teremthet – más lakóháztulajdonosok is kihasználhatnák ezt –, másrészt pedig egyelőre nincs információ arról, mennyiért adnák el a tulajdonosok a társasházakat, és miből vásárolná meg azokat a város. Sőt, a megvétellel sem oldódna meg a helyzet, hiszen a problémás bérlőket ki is kellene költöztetni, ami a törvényi kiskapuk miatt hosszú hónapokig, vagy még tovább is eltarthatna.

Új javaslattal állt elő az ügyben Kuchár Miloš, az egyik érintett lakótömb tulajdonosa, aki kijelentette, hajlandó lenne a többi lakóházat megvásárolni a tulajdonosoktól – már tárgyalt velük –, és viszonylag gyorsan megoldaná a rendetlen lakosok kiköltöztetését is – szerinte fél év alatt sikerülne. Ezt követően a már üres ingatlanokat adná el a városnak, a hivatalosan felértékelt áron. Az összeférhetetlen bérlőknek pedig alacsony kényelmi szintű lakásokat építene valahol a város szélén – például Harcsáson –, amennyiben a város megfelelő telket biztosítana erre a célra.

Felszólalt az ügyben Knirs Imre alpolgármester is, rámutatva, ő felvállalta a probléma orvoslását, és már ő is tárgyalt egy másik háztulajdonossal – hogy kivel, azt nem árulta el –, és a fentiekhez hasonló megoldásról egyeztettek.

A képviselők egyelőre nem szavaztak egyik megoldási lehetőségről sem, és megbízták a polgármestert, hogy az új fejlemények tükrében haladéktalanul tárgyaljon a háztömbök tulajdonosaival az általuk felvázolt megoldási javaslatról. Úgy tűnik, az Esztergályos és a Hegesztők utca tisztességes lakóinak még ebben az évben tűrniük kell, de már látszik a fény az alagút végén.

Felújítás a jégpályán és az iskolákban

Szó volt az új városi információs rendszerre kiírt közbeszerzésről is. Elsősorban Korpás Péter sorolt fel több olyan körülményt, mely azt a gyanút kelti, hogy a közbeszerzéssel nem volt minden rendben és a nyertes cégre szabták. A képviselők Szabó Béla javaslatára megszavazták, hogy a főellenőr vizsgálja meg a közbeszerzést és annak folyamatát.

A Comorra Servis városi cég két kérvényére is rábólintottak a városatyák. Tervek készülhetnek 15 ezer euróból a röpladacsarnok felújítására, illetve energetikai rendszerének fejlesztésére – alapvetően az egyrétegű ablakok cseréje, a szigetelés és az elöregedett pléhtető cseréje jöhet szóba. A jégpálya is kap egy lökést, hiszen 30 ezer euróból a pálya körül kicserélik a palánkot, a világítótestek oszlopait, továbbá a védőhálót.

koripalya

Döntöttek a képviselők arról is, hogy a városi fenntartású oktatási intézményekben elhárítsák azokat a hiányosságokat, amelyeket a Közegészségügyi Hivatal elengedhetetlennek nevezett a működés engedélyezéséhez. Minden városi iskolában lesz valamilyen kisebb javítás – többnyire mellékhelyiségekben, étkezőkben –, de néhány óvodában is. Összesen 117 ezer eurót fordít a város ezekre a célokra.

Múlt csütörtökön több mint 11 órán át tartott a testületi ülés, ám nem került napirendre minden betervezett programpont, így a nyári időszakban még egyszer biztosan tanácskoznak a képviselők.

(csá)

Top