Folytatódik a városi bringautak építése

Komárom. Épül a Rákóczi utcai kerékpárút folytatása, mely a főút mellett, a Komenský utcától a kórházi jelzőlámpás kereszteződésig vezet majd. Jó eséllyel a Petőfi utcán is hamarosan kiépülnek a bicikliutak, ezt követően pedig a Kertész utca, az Eötvös utca és a főút melletti további szakasz kerülhet sorra.

2022 őszén épült meg az első, valóban városon belüli kerékpárút Komáromban, mégpedig a Rákóczi utca déli oldalán, a járdák kibővítésével. Egy évvel később már az északi oldalon is kiépítették – a város mind a tervek elkészítésére, mind magára a kivitelezésre is sikeresen pályázott, így nagyrészt támogatásból finanszírozták, az önkormányzat csak az önrészt állta saját kasszájából.

Nyárig megépül az újabb szakasz

Jelenleg a Rákóczi utca északi felén haladó bringaút folytatásának építése zajlik, ugyancsak dotációból – a Komenský utcától indul, elhalad a Szent Rozália templom előtt, majd egy jobbkanyar után a kórház előtt egészen a Petőfi utcai kereszteződésig. Egyelőre a Komenský utca felőli rész építése zajlik – itt egy rövidebb szakaszon a bicikliút a járdától elkülönülve halad. A közlekedésrendészet biztonsági okokból javasolta, hogy e rövid szakaszon ne a járdával együtt vezessen a bringaút – a járdaszakasz felújítását emiatt a város saját forrásaiból fedezte, csak a külön haladó kerékpárút költségeit finanszírozták a nyertes pályázat forrásaiból. A most épülő kerékpárút ugyanakkor még a templom előtti részen csatlakozik a járdára, ezt követően pedig párhuzamosan halad majd a gyalogosok számára kialakított résszel. Ugyanakkor a kórház előtt már nem térköves járda és bicikliút lesz, hanem aszfalttal borított – ezzel javításként lehet megépíteni, ami költséghatékonyabb megoldás. A munkálatok – aminek nyomán a Petőfi utcai kereszteződésig épül bringaút és újul meg a járda – néhány hónapon belül befejeződnek.

Van pénzforrás, pályázni kell

Tavaly az önkormányzat elkészíttette a városi kerékpárút-hálózat koncepcióját, ami alapján 2035-ig városszerte kiépülnének a főbb útvonalak – van, ahol útjelzésekkel, táblákkal, a forgalom átszervezésével alakítanának ki utat/sávot a kerékpárosoknak, másutt meglévő utak és járdák részleges átépítésével, illetve teljesen új bringautak építésével. Vladimír Letovanec építészmérnök, a koncepció kidolgozója, a tervek tavaly júniusi bemutatásakor kiemelte, jelenleg rengeteg pénz lehívható kerékpárutak építésére uniós forrásból, vagyis erősen ajánlott folyamatosan pályázni.

A városi kerékpárút-hálózatot felvázoló koncepcióról annak idején lapunk is részletesen beszámolt, akkor Bujna Zoltán, a komáromi Szabadság Vándorai Túrakerékpáros Egyesület vezetője elégedetten nyilatkozott a szakmai anyagról, hangsúlyozva, az a helyszínek alapos ismerete nyomán született. Hozzátette, csak kevés város rendelkezik ehhez hasonló kerékpáros koncepcióval, ami előnyt jelent majd Komárom számára a jövőben, hiszen amikor rövid határidőn belül kell pályázni, a város erre támaszkodhat a konkrét támogatási kérelmek előkészítésekor.

Következik a Petőfi utca, majd újabb szakaszok

Komárom néhány éve él is a kínálkozó lehetőségekkel, folyamatosan adja be a támogatási kérelmeket. Keszegh Béla polgármester elmondta, január végén több mint félmillió euró értékű pályázatot nyújtott be a városi hivatal, melynek valószínűsíthető sikere esetén a Petőfi utcán is kerékpárutak épülnének, a vasútállomástól a víztoronyig, a helyi adottságokhoz igazodva – a tervek készítésekor ügyeltek arra, hogy ne kelljen parkolóhelyeket megszüntetni, illetve a gyalogosok se kényszerüljenek szűk járdákra.

További szakaszok részletes terveinek kidolgozására is pályázik a város. A polgármester elmondta, a Kertész utca egy részére, az Eötvös utca mindkét oldalára, továbbá a főút mentén a Petőfi utcától egészen a Shell benzinkútig húzódó részre szeretnék kidolgozni a projektdokumentácót. Ennek finanszírozására június végéig kell benyújtani a pályázatot – ha ez is sikeres lesz, a következő körben már magára a megépítésre fog pályázni a város.

Előkészületek zajlanak a Gadóc városrészre vezető kerékpárúttal kapcsolatban is. Ennek tervezése annyiban bonyolultabb, hogy a majdani kerékpárút alatti területek tulajdonviszonyai nem tisztázottak, egy-egy érintett telek nem a városé, úgyhogy előbb ezt kell rendezni a támogatási kérelem benyújtása előtt.

Keszegh Béla polgármester rámutatott, az önkormányzat nemcsak az úthálózat építésével igyekszik segíteni a kerékpáros közlekedést, hanem biciklitárolók és állványok telepítésével is. E téren is több kisebb fejlesztés történt a közelmúltban, legutóbb az összes önkormányzati alapiskolában bringatárolókat létesítettek, illetve bővítették a meglévőket, ugyancsak pályázati forrásból.

(csá)

Ilyen lehet a komáromi bringaúthálózat
Összefüggő bringaút Komáromtól Párkányig
Bringautak, kerékpártárolók épülnek Komáromban

Top