Összefüggő bringaút Komáromtól Párkányig

Régió. Tavaszra teljessé válik a Komárom és Párkány közötti kerékpárút, miután a napokban befejeződött egy újabb szakasz építése, sőt, egy további támogatásnak köszönhetően az utolsó, Csenke és Ebed közötti 8 kilométer építése is megkezdődött.

Még 2014-ben épült meg az első bringaútszakasz Komárom és Párkány között, akkor Komáromtól Karváig. Ez nagyrészt a Duna melletti árvízvédelmi gáton halad, ám egy 4 kilométeres szakaszon a kerékpáros forgalom a főútra van terelve Dunaradványnál, mivel itt nincs töltés. Dunamocs és Karva között pedig egy újabb rövid közúti szakaszon haladhatnak a kerékpárosok, ám itt ez nem jelent különösebb problémát, hiszen a kérdéses mellékúton gyér az autós forgalom. Akkor a 28 kilométerből 20 kilométer épült újonnan, két helyen pihenőhelyet is kialakítottak, az érintett települések közösen pályáztak a határon átívelő uniós program keretében.

Közvetlenül Leányvár/Kelemantia mellett halad

2019 végére Komárom és Bős között is megépültek a hiányzó bringaútszakaszok. Ezek ugyancsak a Duna melletti töltésen vezetnek – a vízgazdálkodási vállalat egyrészt megerősítette és magasította a gátakat, ami által biztonságosabbá válták, végül le is aszfaltozta, amivel hivatalosan is kerékpárútnak minősülnek.

Újabb két szakasz készült el

A Párkány és Komárom közötti utolsó előtti hiányzó szakasz építése idén nyár elején kezdődött el és a napokban be is fejeződött. Ennek költsége 1,7 millió euró, melyet a Vág-Duna-Ipoly regionális társulás sikeres pályázatából fedeztek, illetve a Nyitra Megyei Önkormányzat 86 ezer euróval támogatta a projektet – biztosította a szükséges önrészt.

Domin István, a regionális társulás elnöke – egyúttal Izsa polgármestere – elmondta, a Párkány és Ebed, illetve a Csenke és Karva közötti szakaszok építése a napokban fejeződött be. A bringautak részben a töltéskoronán, részben a meglévő mellékutakon vezetnek – a panelút új aszfaltréteget kapott –, illetve Párkány és Ebed között egy új szakasz is épült. Ezen a részen felmerült, hogy a forgalmat a főrútra tereljék, ám ehhez a Szlovák Közútkezelő Vállalat (SSC) nem járult hozzá. A bringaút a párkányi vasútállomásnál ér véget – innen már a városnak kellene megoldani a kerékpárút építését, kijelölését.

Domin István

Domin István rámutatott, a dunai gáton haladó részeken a vízügyi hatóság követelményeinek megfelelően megerősített úttestek épültek, hogy azok szükség esetén gond nélkül elbírják a nagy súlyú árvízvédelmi és egyéb munkagépeket. Ez egyébként költségesebbé is tette a fejlesztést. Tekintettel a korábbi tapasztalatokra, a töltéses részeken zárható kapukat helyeztek ki annak érdekében, hogy megakadályozzák a gépkocsik behajtását – a zárt kapuk mellett csak a kerékpárosok férnek el. Mivel a munkálatok során egy Muzsla községhez tartozó területen fákat kellett kivágni, ezeket pótolták, 200 facsemete kiültetésével. A megépült szakaszoknál már csak a közlekedési táblák kihelyezése van hátra.

Már az utolsó szakasz épül

Friss hír, hogy az utolsó hiányzó útszakasz is megépül 2,1 millió euróból, miután a Vág-Duna-Ipoly regionális társulás ismét sikerrel járt a határon átnyúló uniós pályázaton (Interreg V-A HUSK). Múlt héten már meg is kezdhette a munkálatokat a versenytárgyalás útján kiválasztott kivitelező, a Strabag vállalat – a Csenke és Ebed közötti szakasz építése, illetve kialakítása néhány hónap alatt befejeződhet, Domin István szerint jövő tavasszal már egész biztosan használhatják a bringázók.

Két újabb, fedett pihenőhelyet is kialakítottak a teljes Karva-Párkány szakaszon, hasonlókat, mint korábban Izsánál. E helyeken világítás is lesz, melyek szolárpanelekből nyerik az energiát, két ponton pedig kamerákat helyeznek ki. Sőt, az aszfaltba egy kerékpárszámlálót süllyesztettek, amivel mérni tudják, hányan használják a kerékpárutat, hogyan változik a bringások száma.

Fellendíti a turizmust

Domin István kiemelte, már az elmúlt években is érezhető volt a kerékpáros turisták számának növekedése. Az Eurovelo 6-os nemzetközi kerékpárút részét képező, Pozsonytól Párkányig 168 kilométernyi bringaút teljessé válása pedig további lendületet ad majd a turizmusnak. „Hazai és külföldi turisták is többen érkeznek majd régiónkba. Ez óriási lehetőség az egyes önkormányzatoknak és a helyi vállalkozóknak. Több attrakcióval, szolgáltatással, látványossággal, rendezvénnyel, helyi termékek kínálatával hosszabb maradásra bírhatjuk a látogatókat. Ezáltal többet is költenek majd, ami hozzájárul a gazdasági fellendüléshez” – mutatott rá a társulás elnöke.

Látogatóközpontot létesítenek

Mint ismert, Izsa mellett Kelemantia (Leányvár) volt római kori romjai mellett halad el a kerékpárút. Az UNESCO világörökségi listájára 2021-ben felkerült helyszín nagy turisztikai potenciállal rendelkezik, ám lenne még bőven tennivaló annak érdekében, hogy látványosabb, látogatóbarátabb legyen.

Domin István elmondta, ennek érdekében Izsa község, Nyitra Megye Önkormányzata és a Szlovák Tudományos Akadémia közös pályázatot nyújtott be a határon átnyúló Interreg VI-A program keretében – magyar részről a Magyar Nemzeti Múzeum a partner.

Ha sikerül elnyerni a támogatást, egy turisztikai látogatóközpontot létesítenének Leányváron, a légiós tábor délnyugati részén lévő, tulajdonlap nélküli „régészház” átépítésével. Egy állandó kiállítás kapna itt helyet, ami egyrészt az ásatások történetét, másrészt a római légiósok életét mutatná be, továbbá a feltáráson jelenleg is dolgozó régészek számára is egy korszerűbb teret hoznak benne létre. „Elengedhetetlenül fontosnak tartom, hogy a régész szakmát összekapcsoljuk a turisztikai attrakció bemutatásával. A fejlesztés megvalósulásával nemcsak a római kori leleteket tekinthetik meg a látogatók, hanem a régészeket is munka közben láthatják“ – mutatott rá Domin István, kiemelve, jó kapcsolatot ápolnak a Szlovák Tudományos Akadémia Régészeti Intézetével és a Nagyszombati Egyetem Régészeti Karával is.

A Karva – Párkány kerékpárutat 5 éven át a Vág-Duna-Ipoly regionális társulás működteti, ezt követően pedig az egyes községek és a vízgazdálkodási vállalat felelnek majd a karbantartásért.

Kerékpáros lejáró a komáromi Monostori hídról

Komáromon belüli kerékpárutak

A bringások biztonságát szolgálná az is, ha a Duna melletti kerékpárúton Komáromba érkezők minél kényelmesebben, kijelölt vagy kiépített kerékpárutakon tudnának közlekedni a városon belül is – felkeresve például a belvárost, vagy egyéb látványosságot –, majd tovább tudnának haladni útirányuknak megfelelően a Párkány, Pozsony, vagy Gúta irányába vezető bicikliutakon.

Az utóbbi években történtek is lépések a bringás turisták, egyúttal a komáromi biciklisek érdekében. A Rákóczi utca mindkét oldalán kiépült a kerékpárút egy-egy sikeres pályázat nyomán, hamarosan pedig egészen a kórháznál lévő kereszteződésig folytatják a szakasz építését – a dotációt már jóváhagyták.

Idén májusban elkészült az a koncepció, amely alapján a későbbiekben fokozatosan megépítenék Komárom városon belüli kerékpárútjait. Van, ahol útjelzésekkel, táblákkal, a forgalom átszervezésével alakítanának ki utat a kerékpárosoknak, másutt meglévő utak részleges átépítésével, illetve teljesen új bringautak építésével. A tervek szerint 2035-re épülhetne ki egy fő útvonalakat tartalmazó hálózat.

Csaba Ádám

Rosszul áll a régiós turizmus, fellendítenék
Látványos újdonságok Leányváron
Ilyen lehet a komáromi bringaúthálózat
Bringautak, kerékpártárolók épülnek Komáromban

Top