Zöldet kapott az új Duna-híd

KOMÁROM. Az Európai Unió rábólintott, hogy uniós források felhasználásával épüljön meg a két Komáromot összekötő új Duna-híd. Hamarosan kiírhatják a közbeszerzést, és jövőre megkezdődhet az építkezés.

ujhid

Az Európai Unió tagállamainak küldötteiből álló bizottság támogatta, hogy az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz (CEF) forrásaiból épüljön meg az új komáromi Duna-híd – tájékoztatott a magyar fejlesztési minisztérium. A forráslehívás feltételeiről, részletszabályairól néhány hónapon belül születhet megállapodás. A két ország önrésszel is hozzájárul majd a projekthez.

Ezt követően, vélhetően még az idén, Magyarország, mint a közös projekt vezető partnere, kiírja a közbeszerzést az építkezés kivitelezőjére. A nyertessel aztán aláírják a szerződést, és jövőre indulhat az új híd építése.

Az egypilonos, ferdekábeles híd szerkezeti hossza 600 m, legnagyobb nyílása 252 m, teljes szélessége 20,4 m  Az új közúti, gyalogos és kerékpáros forgalmat is biztosító Duna-híd a két várostól nyugatra, mintegy 200 méterre a mai vasúti hídtól épülhet meg. A híd teherbírása lehetővé teszi a nehézgépjármű forgalom átvezetését, jelentősen hozzájárulhat a térség további fejlődéséhez. Tehermentesíti a belvárosok átmenő forgalmát és az Észak-Komáromot Dél-Komárommal Komáromot összekötő Erzsébet-hidat.

Mint írtuk, tervben van egy Komáromot elkerülő út építése is, ami az új híd lábától indulna, és egy Vág feletti híd megépítésével is számol, ám egyelőre kérdéses a pontos nyomvonala. Az, hogy az elkerülő út építése mikor kezdődhet meg, nagyban függ attól, milyen pénzügyi források állnak majd rendelkezésre.

(cs)

Top