Zöld válasz: környezettudatos utazás

Június vége van, lassan már az időjárás is nyári lesz, így sokan elkezdik tervezni a nyaralásukat. A karantén átvészelése csak még jobban felkeltette a vágyat bennünk a helyváltoztatásra, szeretnénk kiesni a mindennapok kereteiből és legalább egy kis időre máshol hajtani álomra a fejünket.

Mindenki máshogy szeret utazni. Egyesek párban, vagy nagyobb baráti társaságban érzik jól magukat, mások a családi, több generációs nyaralásra esküsznek. Aminek viszont közösnek kellene lennie az összes nyaralásban, az a tudatosság. Nem is feltétlenül a környezettudatosság fontos egy utazás tervezésénél, hanem a „józan paraszti ész”, azaz a mindennapi tudatosság is. 

Lássuk a kihívásokat, amelyekkel akkor szembesülünk, ha környezettudatosan szeretnénk tölteni a nyaralásunkat. 

Rögtön az első kérdések a tervezési fázisban a hova és mivel menjünk nyaralni? Azt már sokan tudják, hogy a repülős utazás szennyezi leginkább a környezetünket a CO2 kibocsátás miatt, de azt már kevesebben hallották, hogy van egy általánosan elfogadott szabály, mégpedig, hogy 1000 kilométeren belül ne üljünk repülőre. Válasszunk inkább tömegközlekedési eszközöket (busz, vonat), vagy szervezzünk telekocsis utazást. Így a költségeket is minimalizáljuk. Ha mindenképpen repülős utazásra vágyunk, repüljünk fapados társaságokkal, economy osztályon, kis csomaggal, mert ezek a repülők általában tele vannak, nem szolgálnak fel a fedélzeten rengeteg műanyag hulladékkal járó ételt és italt, és a feladott poggyászok külön díjazása is arra késztet minket, hogy kevesebb holmit vigyünk magunkkal. 

Nyaraláskor szeretjük elvetni a sulykot, sokkal többet fogyasztani, mint amire valóban szükségünk van, hiszen „egyszer élünk”, nem otthon vagyunk, és fizettünk a szolgáltatásokért. Ha azonban környezettudatosan gondolkozunk, akkor eleve olyan szálláshelyet választunk, amely a környezetvédelem iránt elkötelezett, helyi vállalkozás, nem pazaroljuk a meleg vizet, az ételt, viszünk saját szappant, sampont és törölközőt, a saját kulacsunkat töltjük tele friss vízzel, és többször használatos csomagolóanyagokat használunk. 

Jelentős kárt okozhatunk kirándulásunkkal a természetben. Figyeljünk a minket körülvevő gyönyörű természeti környezetre, óvjuk meg a természeti kincseket, ne tépjünk le ismeretlen növényeket, ne vigyünk haza tengeri élőlényeket szuvenírként, ha tengernél nyaralunk, mindig mossuk le magunkról a naptejet a tengeri fürdőzés előtt. 

Ne vásároljunk olcsó szuveníreket, ezek általában a természet vagy az emberi munkaerő kizsákmányolását hirdetik és ráadásul rengeteg műanyag csomagolóanyaggal járnak. Csak fényképet hozzunk, és csak a lábnyomunkat hagyjuk magunk után!

Lassuljunk le, iktassunk be egy digitális detoxot, olvassunk, túrázzunk, kapcsolódjunk a természethez, magunkhoz és egymáshoz. Fogyasszunk helyi ételeket, támogassuk a helyi kereskedőket, szállásadókat, ismerjük meg a helyi kultúrát. Sétáljunk vagy biciklizzünk, kölcsönözzünk a könyvtárból útikönyvet, s így felfedezhetünk egy teljesen más világot akár a saját országunkon belül is.

Szegi Aranka

Top