Utalják a megyei támogatásokat

RÉGIÓ. Múlt héten ismét ülésezett Nyitra Megye Önkormányzata. Az egyik legfontosabb döntés a megye kulturális és sporttámogatásainak szétosztása volt. Körvonalazódik az is, hogy uniós forrásokból Gútán kis kikötő, pontosabban csónakátemelő állomás létesüljön, továbbá aszfaltozott kerékpárút épüljön a vízimalomig.

pénz1

Idén összesen 220 ezer eurót osztottak szét Nyitra megyében kulturális támogatásként, ugyanekkora összeg jutott sporttámogatásokra. A hatályos rendelet szerint minden járás a népességének megfelelő arányban részesedett az összegből. A Komáromi járásban így 33 200 eurós pénzügyi keret állt rendelkezésre mind a kulturális, mind a sporttámogatásokra. Egy rendelet értelmében ennek szétosztását a járás megyei képviselői javasolhatták.

Épp az utóbbi szabály figyelmen kívül hagyása okozott komoly vitát márciusban, egy „járáson kívüli“ kereszténydemokrata képviselő módosítani szerette volna a korábban a szakbizottságokban is jóváhagyott javaslatot, melyet a Komáromi járási képviselői tettek. Akkor nem is szavaztak a támogatásokról, most azonban – bár az említett képviselő ismét indítványozta a módosítást – végül az itteni képviselők által javasolt módon osztották szét a megyei támogatásokat.

A 101 járásbeli pályázó közül 71 kapott kulturális támogatást, a többség a legalacsonyabb összeget, 300 eurót. A legmagasabb megítélt összeg 1000 euró volt. A sporttámogatásokra 85-en pályáztak a Komáromi járásból, 69-en sikerrel. Itt is 300 euró volt az alsó határ, de akadt két olyan pályázó is, amely 1000 eurónál többet kapott: Csicsó község 1500 eurót futóverseny megrendezésére, illetve a szentpéteri sportklub 1700 eurót a futballpálya környezetének csinosításra.

Petheő Attila, a sport és kulturális bizottság tagja lapunknak elmondta, sajnálatos, hogy csak most sikerült elfogadni a támogatásokat, hiszen erre már jóval korábban szükségük lett volna a pályázóknak. Hozzfűzte, külön öröm számára, hogy a Csemadok minden pályázó szervezete kapott támogatást. Farkas Iván, a második legerősebb MKP-frakció vezetője szerint már körvonalazódik a megállapodás arról, hogy a jövő évi támogatásokat már 2016 végén megszavazzák, ehhez azonban módosítani kell a vonatkozó rendeleteket. „Tekintettel a jelentős többlettel záró gazdálkodásra elvi síkon megállapodtunk abban is, hogy az évi 220 ezer eurós támogatási kereteket megnövelhetnénk akár 300 euró összegű keretekre, hiszen a megyei támogatások visszacsengése, visszhangja kedvező, a jövőben sokkal több eredményes pályázat lehetne, mint idáig“ – fogalmazott a megyei képviselő.

A kerékpáros és a vízi turizmus fejlesztése

Járásunkat érinti az a döntés, mely szerint Nyitra megye bekapcsolódik a „Fedezze fel a Kis-Duna és a Mosoni Duna értékeit kerékpáron és csónakkal” elnevezésű nemzetközi projektbe. Három szlovákiai és két magyarországi megye vesz részt a határon átnyúló együttműködésben, melyet a Szlovák Vízgazdálkodási Vállalat, turisztikai szervezetek és környezetvédő egyesületek is támogatnak. Uniós régiófejlesztési források felhasználásával népszerűsítenék a régió kerékpáros és vízi turizmusát, a lehetőségeket, többek között egynapos rendezvényekkel, különböző médiafelületeken, illetve tájékoztató anyagok segítségével. A megye erre célra 88 ezer eurót költhetne – amennyiben a nemzetközi összefogás sikeresen pályázik.

karasz viktor(fotó: Karasz Viktor)

A projekt partnere Gúta városa is, ahol egy szakaszon kerékpárút épülne: a vízimalomig hosszabbítanák meg a Komáromba vezető, már meglévő kerékpárutat, pontosabban a jelenlegi betonpaneleket leaszfaltoznák a gáton. Egy kis csónakátemelő állomás létesítését is tervezik a Vág-híd mellett, ami megkönnyítené a kis vízi járművek átemelését a Vág holt ágába, illetve magára a töltésre – tudtuk meg Horváth Árpád gútai polgármestertől, aki egyben megyei képviselő is. A kenuval, kajakkal érkező turisták számára tájékoztató és útjelző táblákat is kihelyeznének. „Mindez hozzájárulna ahhoz, hogy a ma még kissé háttérbe szoruló vízi turizmus fellendüljön, és egyre több szolgáltatáshoz jussanak hozzá a vízi úton érkezők“ – mutatott rá, majd hozzáfűzte, Gúta városa nagyjából 100 ezer eurós támogatásra számíthat, amennyiben a közös pályázat sikeres lesz. Ahogy a megye esetében, Gútán is 5 százalékos az önrész.

(cs)

(Cikkünk a Delta május 16-i számában jelent meg)

Top