Újra áll a bál a kutyamenhely körül

Komárom. Személyeskedő, vádaskodó vita bontakozott ki a Facebook közösségi oldalon a gadóci állatmenhellyel kapcsolatban. Ennek előzménye, hogy a menhely korábbi igazgatója, aki csaknem két évtizeden át vezette az intézményt, azzal vádolta a várost, hogy azért mondták fel a menhely alatti telekről kötött bérleti szerződést, mert a telephely parcelláját el akarják adni. Ezt a városvezetés határozottan visszautasította. Az alpolgármester egyúttal közölte, egy olyan új állatmenhelyet építenek, mely az ország „legszebb és legkorszerűbb“ ilyen telepe lesz. Amíg nem készül el, a gadóci tovább működhet, így folyamatos marad a gondoskodás a kutyákról.

Nem először forr a levegő a Gadócon működő, város által támogatott kutyamenhely kapcsán. Lapunk az elmúlt évtizedben többször foglalkozott azokkal a panaszokkal, melyek elsősorban a menhely korábbi igazgatója, Agneša Jelínková tevékenységével voltak kapcsolatosak. 2010-ben részletesen írtunk arról, hogy egy elkóborolt kutyust, amely a menhelyen kötött ki, 3 héttel később nem kapott vissza a gazdája, annak ellenére sem, hogy az állat oltási igazolványát is felmutatta, így igazolva tulajdonjogát. Egy évre rá újabb hasonló eset történt – akkor azért utasították el az eb kiadását, mert az igazgató asszony nem tartotta megfelelőnek a kutyatartás körülményeit a gazdinál. A panaszosok emellett kifogásolták, hogy a menhely vezetője agresszíven és durván lépett fel velük szemben.

menhely2(fotó: Útulok Komárno)

Agneša Jelínková 2019 januárjáig vezette a gadóci kutyamenhelyet. Ekkor Petruš Pál váltotta őt a menhelyet működtető Állatok Szabadságáért Egyesület komáromi szervezetének élén – Jelínková is őt ajánlotta maga helyett, amit az egyesület tagjai jóvá is hagytak. Agneša Jelínková ugyanakkor továbbra is az egyesület vezetőségi tagja maradt.

Sárdobálás

Az új és a régi vezető azonban hamarosan összerúgta a port. Agneša Jelínková megemlítette, hogy utódja 20 kutyát hozott át a gadóci menhelyre saját telephelyéről, amiket aztán az egyesület pénzén – ahogy ő fogalmazott, a „mi költségünkön“ – kellett féregteleníteni, beoltatni és ivartalanítani. Emellett a menhely Facebook oldala nevében közzétett bejegyzésében felrótta, hogy az új vezető hétköznap csak az esti órákban tartózkodott a menhelyen, és szerinte nem gondoskodott megfelelően a kutyákról és a takarításról. Helyette neki és a közmunkaprogram keretében alkalmazott dolgozónak kellett sok feladatot elvégezni – állította.

Petruš Pál ezzel szemben azt hangsúlyozta, pont az volt a baj, hogy a régi igazgató mindenbe beleavatkozott, például nem kellett volna sajátjaként kezelni az egyesület pénzét. Mint mondta, hiába lett papíron ő az új vezető, könyörögnie kellett minden centért, ha a kutyákra szeretett volna költeni – ha azonban a volt igazgató asszony feleslegesnek ítélte a kérést, nem bocsátott a rendelkezésére pénzt. „Mindenbe beleszólt, mindent ellenőrzése alatt tartott, előfordult, hogy leverte a lakatot és erőszakkal jutott be. Teljesen úgy viselkedett, mintha továbbra is ő vezetné a menhelyet. Az sem volt mindegy, hogy milyen irányból indítottam a mozdulatot, amikor lapáttal takarítottam össze a kutyapiszkot“ – nyilatkozta az új vezető, hozzátéve, ezek a napi szintű konfliktusok hozzájárultak ahhoz, hogy hónapokig nem tudott belefogni a menhellyel kapcsolatos tervei megvalósításába.

menhely1(fotó: Útulok Komárno)

Nem a város kérte a szerződés felbontását

A város havi 800 euróval támogatja a menhely működését – a városnak törvényből adódó kötelessége a kóbor kutyákat befogni és elhelyezni. Petruš Pál ezzel kapcsolatban elmondta, kérte, hogy az önkormányzat néhány száz euróval emelje meg a havi támogatást, ám erre nem került sor.

A városvezetés hivatalos tájékoztatása szerint Petruš Pál pár hónappal kinevezése, illetve tervei ismertetése után beszámolt a városi közrendi bizottságnak a menhelyen uralkodó áldatlan állapotokról, és arra hivatkozva, hogy képtelen együtt dolgozni Agneša Jelínkovával, kezdeményezte a város és az egyesület közötti bérleti szerződés felbontását, mely arra a városi telekre vonatkozik, ahol a menhely működik. Egyúttal kérvényezte az együttműködési szerződés megszüntetését is, mely alapján a várostól kapott havi támogatás ellenszolgáltatásaként garantálják a Komárom területén befogott kóbor ebek elhelyezését.

Keszegh Béla, Komárom polgármestere előbb elutasította a szerződések felbontására vonatkozó kérelmet, azzal az indokkal, hogy a városnak szüksége van az állatmenhelyre, és a város a gazdátlan állatok érdekében szeretné, ha az eddigi közös munka tovább folytatódna. Petruš Pál azonban kitartott kérése mellett, így a szerződések végül megszüntetésre kerülnek. Jelenleg a felmondási idő telik, az együttműködési szerződés november végén szűnik meg, míg a városi telekkel kapcsolatos bérleti szerződés február elsejével válik semmissé.

A városvezetés egyúttal visszautasította Agneša Jelínková „légből kapott híreszteléseit”, miszerint a szerződések felbontását a város kezdeményezte, mégpedig azért, hogy a telephely parcelláját eladásra kínálja. „Agneša Jelínková több alkalommal pénzt követelt a várostól a telepen engedélyek nélkül felépített építményekért, az általa gerjesztett konfliktus pedig sok évre nyúlik vissza” – áll a város sajtóközleményében.

menhely3(fotó: Útulok Komárno)

Új, modern menhely épül

Petruš Pál hangsúlyozta, már a szerződések felbontását azzal a feltétellel kezdeményezte, hogy a jövőben – a kutyák érdekében – egy olyan állatvédő egyesület vállalja majd a városi kutyák elhelyezését, amely nemcsak az ebekről tud megfelelően gondoskodni, hanem normális együttműködésre is hajlandó. Megjegyezte azt is, e pillanatban 17 kutya található a gadóci telepen, melyek nagy részét ő maga fogadta örökbe, de egyetlen eb sem kerül veszélybe, minden állat jövőjéről gondoskodnak.

A városvezetés úgy döntött, a jövőben új komáromi telephelyet építenek ki a kóbor ebek elhelyezésére, sokkal jobb körülményekkel. Varga Tamás alpolgármester szerint az ország „legszebb és legkorszerűbb“ menhelyét akarják létrehozni Komárom külterületén. Megjegyezte, többen is jelezték már, hogy önkéntes alapon hozzájárulnak az építkezéshez, illetve különböző felajánlásokat tettek a cél érdekében – a tervezés, illetve az előkészületek folyamatban vannak. Elmondta azt is, hogy a napokban lezárult az a közbeszerzés, mely a városban befogott kóbor ebek elhelyezéséről szólt. Egy társaság jelentkezett, mégpedig az Ógyallához tartozó Zöldálláson menhelyet működtető 4 Štvorlístky – vagyis magyarul 4 Négylevelű – elnevezésű polgári társulás. December elsejétől már ők gondoskodnak a Komáromban befogott kóbor ebekről zöldállási telephelyükön, így természetesen ők kapják majd az önkormányzati támogatást is. Petruš Pál szerint az új állatvédő egyesület jó választás.

Az alpolgármester hangsúlyozta azt is, hogy a gadóci menhely is tovább működhet azt követően, hogy február elsejével megszűnik a várossal kötött bérleti szerződésük. Egészen addig, míg nem épül meg az új komáromi menhely, ahová – szükség esetén – áthelyezhetik majd a gadóci kutyusokat.

(csá)

Top