Szépül a komáromi temető

A nehézségek ellenére látható fejlesztések történnek a komáromi katolikus temetőben, amelynek idén január óta új gondnoka van. Felújították a gondnoki irodát, kamerarendszert telepítettek, digitalizálták a temetőt, új vízcsapok kerültek ki. Folyamatban van a ravatalozó felújítása, mely a nyár második felében fejeződhet be. Egy teljesen új temetőrészt is kialakítanának.

Az év elején többször is írtunk arról, hogy 20 év után új gondnokság vette át a komáromi katolikus temető működtetését, miután az előző kezelő megbízása lejárt. A komáromi római katolikus egyházközség tulajdonosként a helyi, közérdekű szolgáltatásokat nyújtó Somnia centrum nonprofit szervezetet bízta meg, amely január 3-án hivatalosan is átvette a katolikus temető kezelését elődjétől. Az előző gondnokságot sok kritika érte amiatt, hogy a temető elhanyagolt, semmi sem fejlődik, az egyházközség valószínűleg ezért is döntött úgy, hogy új temetőgondnokkal képzeli el a jövőt.

A váltás azonban egyáltalán nem volt zökkenőmentes. Az előző gondnok ugyanis megtagadta a sírhelynyilvántartás átadását arra hivatkozva, hogy azt ő hozta létre, ő alakította ki, tehát az övé. Kajan Péter, a Somnia centrum igazgatója emlékeztetett, emiatt januárban úgy vették át a temető üzemeltetését, hogy semmilyen információjuk nem volt arról, hogy melyik sírt ki bérli, mennyi bérleti díjat fizetett ki előre. Az eltelt hónapokban megkezdték a saját nyilvántartás kialakítását, ennyi idő alatt az összesen 7 és fél ezer sírhely közel negyedéről szereztek információt – alapvetően a hozzátartozóktól. Ez egyébként komoly problémát jelent a temetőgondnokságnak, hiszen elsősorban a sírbérletekből tudnak bevételhez jutni, a szükséges fejlesztések végrehajtásához viszont természetesen pénzre van szükségük. A működtető ezért is kéri a hozzátartozókat, hogy az új adatbázis kiépítéséhez járuljanak hozzá azzal, hogy az előző üzemeltetőnél befizetett számlákat bemutatják a temető irodájában, mely hétköznaponként reggel 8 órától délután 3 óráig tart nyitva.

Kulturált iroda, újuló ravatalozó

Mindezek ellenére szűk fél év alatt sikerült látható eredményeket elérni. Mivel a gondnoki iroda teljesen alkalmatlan állapotban volt az átvételkor, az új temetőgondnokság a református temető gondnokságának épületében kapott menedéket, ám mostanra sikerült úgy felújítani az irodájukat, hogy visszaköltözhettek régi helyükre. Az épületet csaknem teljesen felújították, cserélték a tetőt, az ajtót, ablakokat, teljesen új az elektromos hálózat, az irodarész belső tereit kifestették. Kajan Péter elmondta, a jövőben az épület külsejét is szeretnék újrafesteni, ám nem ez a munka élvez prioritást, miután a gondnokság enélkül is képes civilizált körülmények között működni.

Jelenleg ugyanis a ravatalozó mihamarabbi felújítása kapott elsőbbséget, mely folyamatban van – a temető látogatói közül sokan kérik, hogy végre újra lehessen búcsúztatást tartani a katolikus temetőben. Szeretnék, ha már augusztustól működhetne a ravatalozó. Annyi mindenképpen változik majd – a kulturált környezet kialakításán túl –, hogy a ravatalozó két oldalán lévő helyiségekkel bővül a központi búcsúztató terem, így jóval több ember befogadására lesz képes.

Új vízcsapok, szemetesek, kamerák

Kamerarendszert is telepítettek, amely hozzájárul a biztonság növeléséhez – elriaszthatja az esetleges kisebb lopások, rongálások elkövetőit, illetve, ha történik ilyesmi, a felvételek segítségével azonosíthatók lesznek a felelősök.

Néhány nappal ezelőtt 13 új, a temető hangulatához illő vízcsapot is kihelyeztek. Ez a fejlesztés Komárom Város Víz- és Csatornaműveinek (KOMVaK) köszönhető. A vállalat saját forrásból fedezte a beruházást, a jövőben a többi komáromi temetőben is telepítenek csapokat.

Újdonság, hogy a katolikus temető gondnoki irodánál található főkapuja már automatikusan nyitódik és záródik az aktuális nyitvatartás szerint. Márciustól október végéig reggel 7:30 előtt 5 perccel magától kinyílik, és 20 órakor – 15 perces plusz időt hagyva – automatikusan bezáródik.

Még az év elején új, szelektív gyűjtésre alkalmas szeméttárolókat helyeztek ki a temető több pontján. Kajan Péter elmondta, a temetőben keletkező szemét 80 százaléka zöld hulladék, amit a tavaly megnyitott gadóci komposztálótelep fogad be.

Digitalizálás és új temetőrész

Fontos előrelépés, hogy „digitalizálták“ a temetőt, ami annyit tesz, hogy minden egyes sírhelyet lefotóztak, bemérték pontos helyét, majd online elérhetővé tették a fotókat és adatokat a virtualnycintorin.sk weboldalon – a sírhelyek egy térképre vannak vetítve. A következő lépés az lenne, hogy a sírhelyhez tartozó egyéb adatokat is feltöltik majd fokozatosan, tehát azt, hogy ki nyugszik az adott sírban, milyen típusú a sírhely, mikor jár le a sírbérlet. Tekintettel arra, hogy a régi hiányában az új nyilvántartás létrehozása nem megy egyik napról a másikra, ez azért nem lesz egyszerű feladat. Tervezik, hogy a sírhelyekhez okostelefonnal beolvasható QR-kódokat is kihelyeznek, amelyek segítségével lehívhatóak lesznek a sírral kapcsolatos adatok.

Fél évvel ezelőtt így nézett ki a temető hátsó része – új részt építenének itt ki

Kajan Péter elmondta, hogy a temető hátsó, eddig nem kiépített részében teljesen új részt szeretnének kialakítani. Itt hagyományos sírok, urnahelyek és urnafal is helyet kap majd. A látványtervek már elkészültek, a kapcsolódó munkálatokat még az idei év végén szeretnék elkezdeni, miután megszereztek minden szükséges engedélyt.

cs

Új temetőgondokság a katolikus temetőben
Teszi a dolgát az új temetőgondokság

Top