Sok a kérdőjel a komáromi elkerülő út körül

Továbbra sincs megnyugtató válasz a komáromi elkerülő út nyomvonalát érintő kérdésekre. A múlt heti (június 1-jei) képviselő-testületi ülésen tárgyalták Komárom területrendezési tervét, amelynek egyik hangsúlyos eleme éppen az volt, hogy a képviselők melyik változatot, a várost szélesebb ívben elkerülő vagy a Holt-Vág felett áthaladó nyomvonalat részesítsék előnyben.

terkep

A városatyák jelentős része az előbbi, vagyis a hosszabb szakasz mellett érvelt, a probléma azonban az, hogy úgy néz ki, ennek megvalósulására van kevesebb esély.

Bastrnák Tibor parlamenti képviselő múlt heti, komáromi sajtótájékoztatóján például arról beszélt: mivel a Holt-Vág felett vezető elkerülő út nyomvonala szerepel a megyei rendezési tervekben, egy más útvonalat követő variáns akár tíz évvel is késleltetheti az elkerülő út megépítését – miközben már ma is, de az új Duna-híd megépülése után mindenképpen nagy szükség lenne rá.

Szabó Béla képviselő a vita során a városi területrendezési terv egészéről szólva kifejtette, Komárom szempontjából egy stratégiailag fontos kérdésről van szó, amely évtizedekre meghatározhatja a város fejlődését, ezért sem mindegy, hogy a tervből mit fogadnak el. A képviselő szerint ha az elkerülő út a Holt-Vágnál halad majd el, az az ott található turisztikai-rekreációs területet teljesen tönkre fogja tenni. Hasonló állásponton volt Knirs Imre alpolgármester is, aki szerint jó hír a városnak az elkerülő út megépítése, de a nyomvonal meghatározásánál elsősorban a városban élők érdeiket kell képviselni – a komáromiak pedig egyértelműen a hosszabb (a Holt-Vágon túl haladó) változatot tartják jobbnak. Ezt a megoldást támogatja Komárom főépítésze, Csémy Krisztián is, aki szerint nem lehet pénzkérdést csinálni az ügyből: vagyis azt mérlegelni, hogy melyik az olcsóbb és melyik a drágább változat.

Nem könnyíti meg a helyzetet az sem, hogy nem világos, ki mondja majd ki a végső szót az ügyben. Andruskó Imre szerint a megye és az állam kezében van a döntés joga, a képviselők ennek ellenére fontosnak tartották, hogy a város kidolgozzon egy elvi állásfoglalást arról, melyik szakaszt részesítik előnyben. Az elkerülő úttal összefüggésben kibontakozó bizonytalanságok miatt a város területrendezési tervének elfogadását végül a képviselők elnapolták.

-lm-

Top