Parkolók a Komenský utcán

KOMÁROM. Idén utoljára ülésezett a képviselő-testület. Jövőre is lesz civil pénzcsomag, de módosultak a pályázási feltételek. A Komenský utcán parkolóhelyet épít egy vállalat, melyeket a lakosok ingyen használhatnak. Döntés született a II-es lakótelepi idősek otthonánál lévő utcával kapcsolatosan is.

DSC_0092

A képviselők jóváhagyták a Csicsó-Komárom kerékpárútszakasz megépítésével kapcsolatos javaslatot. Eszerint, amennyiben egy sikeres pályázat nyomán megépül (a tervek már elkészültek), 10 éven át a pályázó Vág-Duna-Ipoly regionális társulás lesz a tulajdonosa és kezelője. Ezt követően az állami vízgazdálkodási vállalat tulajdonába kerül, miközben üzemeltetését a város veszi át.

Döntöttek arról is, hogy a Comorra Servis városi cég kezeléséből kikerül a futballstadion mellett lévő emeletes „unimobarakk“, mivel ezentúl itt gyűjtik és tárolják majd a rászorulóknak szánt ruhákat, adományokat, egyfajta szociális elosztóközpontként is működik majd.

Módosították azt a rendelet, mely szabályozza, hogy civil szervezetek, önkéntesek, illetve vállalkozók miképpen pályázhatnak városi támogatásért olyan tervek megvalósítására, melyek az életkörnyezet javításáról szólnak, környezetvédelmi célokat követnek. Olyan ötleteket támogat a város, mint például zöld területek kitakarítása, gazolása, virágok, bokrok, fák kiültetése, vagy éppen a lakosság egészségével, környezetvédelemmel kapcsolatos programok, előadások. Keszegh Béla alpolgármester elmondta, a jövőben a pályázó vállalkozásoknak 50 százalék önrészt kell vállalniuk, civil szervezeteknek, alapítványoknak viszont csak 30 százalékot. Jövőre is legfeljebb 2 ezer euró igényelhető a 10 ezer eurós keretből.

A testület megszavazta az Askara Kft. módosított kérvényét, mely szerint a cég összesen 15 parkolóhelyet alakít ki a Komensky utcán. Nemcsak a tulajdonukban lévő, iskolával szembeni épületnél lesznek parkolók, hanem az iskola mellett is leállóhelyek, melyek enyhíthetnek a Komenský utca gondjain, hiszen az iskolába gyerekeiket autóval hordó szülők itt biztonságosabban meg tudnak állni, csökkenhet a balesetveszélyes helyzetek száma. A kérvényező cég egyeztetett az utca közlekedési gondjainak megoldásáról szóló tanulmány készítőivel, és a parkolóhelyeket, továbbá két forgalomlassítót is a szakvéleménnyel összhangban építi ki. A városi területet évi 100 euróért kapják bérbe, miközben a 17 ezer erurónyi építési költséget a kérvényező állja, és a parkolóhelyeket minden lakos ingyen használhatja. A tanulmány alapján további fejlesztések is megvalósulhatnak az utcában, amennyiben a képviselők támogatják.

Napirenden volt az Elved Kft. Kérvénye is. A Hegesztők és Udvaros utcáknál található idősek otthona tulajdonosa egyhónappal ezelőtt jelezte, szeretné megoldani, hogy az intézmény két épülete között zavartalan átjárás legyen. Korábban az épületek közötti városi telket szerette volna bérbe venni, majd lezárni, ami ellen a környékbeli lakosok petíciót indítottak, mivel így az itt vezető kis utca is lezárásra került volna. Az elmúlt hónapban több egyeztetés volt a lakosok képviselőivel, ezek nyomán egy új megoldás körvonalazódott. Az eredeti kérvény szerint a vállalkozó egy felüljárót épített volna az úttest fölé, a két épület között, mely lehetővé tette volna a gyalogos és kerékpáros forgalmat. Szabó Béla javaslatára a testület végül úgy hagyta jóvá a projektet, hogy a felüljáró a személyautók áthaladását se akadályozza az Udvaros utcán.

Ismét szót kapott egy őrsújfalusi lakos, aki újra a Kertekalja utca 5-6 éve húzódó csatornázási gondjaira világított rá. Követelte a probléma mihamarabbi megoldását, mondván, nemcsak csapadékos időben úszik az utca. A felszólalók többsége hangsúlyozta, első lépésként szakvéleményt kell készíteni, mely pontosan feltárja a probléma okát, és azt, mennyibe kerül az elhárítása. Elhangzott, sok helyütt akadnak problémák a városban, és veszélyes precedens lenne, ha a képviselők annak alapján döntenének, ki követel hangosabban. Annak kapcsán, hogy a város mire költsön, és mire ne, a városvezetés részéről hangsúlyozták, a városi fenntartású intézményeknek kell elsőbbséget élvezniük, nem helyes érzelmi alapon osztogatni az önkormányzat pénzét.

(csá)

Top