Kerékpáros paradicsom

Újabb sikeres pályázatoknak köszönhetően néhány éven belül kerékpárutak épülhetnek ki Komáromon és Gútán belül, de Komárom és Érsekújvár, Gúta és Érsekújvár, Gúta és Vágsellye , valamint Gúta és Ifjúságfalva között is. Ráadásul nemrégiben elkészültek a Párkány-Karva és Csicsó-Komárom szakaszok tervei is. Ha a felsorolt bicikliutak megépülnek, egy európai viszonylatban is kiemelkedő kerékpáros paradicsommá válhat régiónk.

Mint arról korábban hírt adtunk, az év elején sikeresen pályázott a Vág-Duna-Ipoly regionális társulás (a Vág-Duna-Ipoly Eurorégió szlovákiai képviselete) a Csicsó-Komárom és Karva-Parkány kerékpárútszakaszok terveinek – projektdokumentációinak – kidolgozására. A közlekedési minisztérium 40 ezer eurós támogatást hagyott jóvá, azóta már elkészültek a tervek is, jelenleg az építési engedélyek megszerzése van folyamatban – tudtuk meg Domin Istvántól, a társulás elnökétől. Mindkét szakaszon jórészt az árvízvédelmi töltéseken vezet majd a bicikliút, a projekt 10 település kataszterét érinti: Csicsó, Füss, Kolozsnéma, Nagykeszi, Csallóközaranyos, Komárom, Karva, Muzsla, Ebed és Párkány.

Domin István elmondta, hamarosan kiadhatják az építési engedélyeket, ezt követően pedig csak arra kell várni, hogy a kerékpárutak építésére is hirdessenek meg pályázatot. Amint ez megtörténik, pályáznak rá, és reményei szerint jó eséllyel nyernek is – az eddigi tapasztalatokból kiindulva ez reális várakozás. Ha megítélik a támogatást, az előírt szabályok szerint kiválasztják a kivitelezőt, majd megkezdődhet a kerékpárútszakaszok építése. Ezt követően a Duna mentén, a Pozsonytól egészen Párkányig terjedő 168 kilométeres szakaszon összefüggő kerékpárút jönne létre.

201507084435

További bicikliutak tervei készülnek

De a napokban kiderült, további kerékpárutak tervezésére is sikerült pénzt nyerni. A Vág-Duna-Ipoly regionális társulás – a komáromi Regionális Fejlesztési Ügynökséggel (RRA) együttműködve – újabb 40 ezer eurós vissza nem térítendő támogatást nyert el a közlekedési tárca pályázatán a Gúta-Vágsellye (34 km – a Vág bal partján), a Gúta-Érsekújvár (9 km – kamocsai elágazással), a Gúta-Ifjúságfalva (5 km – a Vág jobb partján) kerékpárutak terveinek elkészítésére, továbbá a Gútán belüli szakaszokra is, hogy a tervezendő utak kapcsolódjanak a tavaly elkészült Komárom-Gúta vonalra. Kilenc települést közvetlenül érintenek majd az új útvonalak – Gúta, Vágsellye, Érsekújvár, Szímő, Kamocsa, Andód, Vágtornóc, Sókszelőce és Ifjúságfalva –, de más környékbeli községek is profitálhatnak belőle.

Még mindig nincs vége, mivel ugyanezen a pályázaton a Pons Danubii Európai Területi Társulás (EGTC) is eredményes volt: 36 ezer eurós támogatást nyert el. Gyakorlatilag két részből áll a 40 ezer eurós összértékű pályázat (4 ezer az önrész): egyrészt Komáromon belüli kerékpárutak, másrészt a Komárom-Érsekújvár bicikliút tervei is elkészülhetnek. Utóbbi útszakasz Komáromtól Martoson keresztül vezetne Ógyallára, majd tovább Érsekújvárba, a Nyitra folyó mellett, festői környezetben.

kerekparutak

Tervezett (sárga és narancssárga) és meglévő (kék) kerékpárutak a régióban. Ehhez jön még a Komárom-Ógyalla-Érsekújvár szakasz.

Komárom hídjait összekötő kerékpárutak

A projekt másik része Komáromon belüli kerékpárutak tervezéséről szól, amelyek összekötik a Vág-hidat, az Erzsébet-hidat, valamint az új Duna-hidat, melynek építése jövőre kezdődik el. Másképp szólva, a meglévő és közeljövőben megépülő kerékpárutak összekötése valósul meg egy „biciklis folyosó“ létesítésével. Alapvetően nem új aszfaltozású utak kialakításáról van szó – erre sok helyen nem is lenne lehetőség – , hanem az úttest és járdák kihasználásáról. Kerékpársávokat alakítanának ki felfestésekkel, közlekedési táblákkal, jelzésekkel. A Vág-híd lábától az Erzsébet-hídig terjedő szakaszon elsősorban a járdák egy részét használnák ki kerékpársávok kialakítására – több helyen a járdák szélesítésére is szükség lesz –, a Pozsonyi út irányában pedig egyes helyeken – például a felüljárón – az úttestből választanák le a biciklisávot. Hogy pontosan hogyan és merre vezetik majd a kerékpárutakat, majd a tervezés ad végleges választ. Bara Zoltán, a Pons Danubii EGTC igazgatója hangsúlyozta, nemcsak turistáknak készülnek a kerékpárutak, hanem a helyieknek is, és kifejezett cél, hogy minél többen használják ki munkába járásra a bringát. (Olvassa el Bujna Zoltán írását is!)

12312048_10153770410943114_193748157_nKomáromon belül sok helyen a járdákból választanák le a kerékpárutakat – fotónkon a Rákóczi utca.

Ha minden jól megy, tavaszra elkészülhetnek a tervek, majd ezekben az esetekben is meg kell várni, hogy olyan pályázatokat hirdessenek meg, melyeken támogatást lehet szerezni az építésre is. Keszegh Béla alpolgármester kérdésünkre elmondta, Komárom valószínűleg pályázni fog, mivel több 10 ezer eurós tételről van szó, ami nem kis összeg. Viszont lesz olyan kerékpáros fejlesztés, amely a város finanszírozásából valósul meg. „Már az idei évre is elkülönítettünk 10 ezer eurót, egyrészt a biciklis folyosó tervezésére, másrészt kerékpárállványok létesítésére. Mivel a Pons Danubii sikeres pályázatának köszönhetően a tervek elkészülnek, a város bicikliparkolók létesítésére fordítja a keretet, vélhetően a jövő év elején.“ Hozzáfűzte, azért csak akkor, mert a vámház eladása körüli bonyodalom miatt ezt halasztották.

Európai szinten is kiemelkedő hálózat

Már jelenleg is elmondható, hogy Szlovákia egyetlen más járásában sincs ilyen hosszúságú – több mint 50 kilométer – elkülönített, tehát nem az út szélére felfestett kerékpárút, azonban ha az említett összes szakasz elkészül, valóban egyedülálló hálózat jön létre. Pozsonytól Párkányig összefüggő bicikliút vezet majd, mely az Eurovelo 6 európai kerékpárút része lesz. Komáromból pedig további leágazások indulnak, egyrészt Dél-Komárom felé, a magyarországi szakaszokra kapcsolódva, másrészt Érsekújvár irányába, ahová Gúta érintésével és Ógyallán keresztül is el lehet majd jutni két keréken, de Vágsellyére is elkerekezhetünk. „Ez a hálózat európai léptékkel mérve is kiemelkedő lenne, és ha kiépülnek a kerékpárosokat, két keréken érkező turistákat kiszolgáló létesítmények, egy kerékpáros paradicsom jöhet létre a régióban“ – hangsúlyozta Bara Zoltán, hozzátéve, a közeljövőben a Pons Danubii a határon átnyúló program keretében pályázni fog új kerékpáros megállók, pihenőhelyek kialakítására, turisztikai információs anyagok készítésére, ezzel kapcsolatos mobil applikációk létrehozására – a határ mindkét oldalán. A jövőről szólva példaként Burgenlandot hozta fel, ahol nemcsak a kerékpárutak épültek ki, de különböző látványosságok is, melyek a régió adottságaira épülnek, és maradásra bírják az odalátogatókat.

bicikli

Keszegh Béla megemlítette, a vállalkozók bevonása is nagyon fontos, hiszen ők is rengeteg olyan szolgáltatást tudnak kínálni, amelyek a turistákra épülnek, és hozzájárulnak ahhoz, hogy az idelátogatók ne csak átrohanjanak régiónkon, hanem színvonalas élmények reményében tovább maradjanak, és itt is költsék el pénzüket. „A kerékpárutak minden érintett település számára további lehetőségeket teremtenek a turizmus fejlődésére. Munkahelyek jöhetnek létre, a turizmus a gazdasági fellendülés motorja lehet“ – fűzte hozzá Domin István, aki egyben Izsa polgármestere is.

Komáromban és környékén sok komoly gond akad, gondoljunk csak a magas munkanélküliségre, de a turizmus terén valóban előremutató dolgok történnek – néhány hete alakult megDunamente turisztikai szervezet is. E lépéseknek pár éven belül érhet be a gyümölcse.

Csaba Ádám

(Cikkünk a Delta december 7-i számában jelent meg)

Top