Nináért, a kis harcosért futnak

Gúta. Szeptember 12-én, szombaton rendezik Gútán a Dögös Sprint jótékonysági futás idei évfolyamát a vízimalom térségében, amelynek bevételét ezúttal a Keszegfalván élő, négyéves Blaškovič Nina gyógykezelésére ajánlják fel a szervezők.

Lelkes, gútai fiatalok egy csoportja 2014 óta szervezi ezt az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő jótékonysági terepfutóversenyt. A segítségnyújtás mellett a futás, sportolás népszerűsítését is fontosnak tartják. Mivel az eredeti, májusra tervezett időpontban a koronavírus miatt nem tudták megtartani a rendezvényt, a mostani hétvégére tették azt át. Minden évben egy-egy beteg gyereket nevelő családot támogatnak, és míg az első évben 274 futó nevezett, tavaly már több mint 800. Idén szerették volna elérni az 1000 főt, de a járványhelyzet miatt 850 főben maximalizálták a résztvevők számát. Az adományok összege is fokozatosan növekedett, tavaly már meghaladta a 10 ezer eurót.

A szervezőknek ezúttal a keszegfalvai kis Ninára esett a választásuk. A csípőficammal született kislány eddig már közel száz orvosi procedúrán esett át. Édesanyja, Erika szerint a kislány nagy harcos, keményen dolgozik, soha nem adja fel, még a fájdalmas, kellemetlen procedúrákat is hősiesen, mosollyal az arcán tűri. Szülei is mindent megtesznek azért, hogy minél teljesebb életet élhessen.

„37 éves voltam, mikor Nina megszületett. Tervezett baba volt, a terhességem alatt több tesztet is végeztettünk, genetikait is, és mindegyik rendben volt – emlékezett vissza az édesanya. – Viszont a 3D vizsgálaton kiderült, hogy lányunk kicsit befelé fordítja a lábát, az orvos azonban megnyugtatott, a dongaláb nem olyan nagy probléma. Kis angyalkánk császármetszéssel, 2600 grammal és 46 centivel született, lába kicsit befelé fordult ugyan, de végül is nem volt annyira feltűnő. Az ultrahangos vizsgálat során azonban kiderült, hogy súlyos csípőficama van, a dongaláb ennek kísérőjelensége.” Ekkor elkezdődött a kislány kálváriája. Gipszelések sorozata, amelytől felfekvések okozta sebek keletkeztek a lábán, többszöri műtét, majd újabb gipszelés, rögzítés és torna. Rendszeresen jártak ellenőrzésekre, neurológushoz is elküldték őket, mert Nina mindezek ellenére nem állt lábra. Végül a genetikai kivizsgálás mutatta ki, hogy nagyon ritka rendellenességgel született, xp22,31 kromoszómája 3x annyi, mint másnak. Tanácsot, segítséget azonban itthon nem kaptak. Ekkor jutottak el Szabó Miklós Károly dongaláb-specialistához Pestre, aki elvállalta Nina gyógyítását. Újabb gipszelések, újabb műtéti beavatkozások, újabb torna következett. Majd az újabb diagnózis: alsó végtagi bénulás, paraparézis. „Ledöbbentünk. Ám mindezek után sem adjuk fel, nem keseredünk el. Ameddig Nina boldogan és mindent beleadva tornázik, addig nem lehet baj – mondja az édesanya. – 2019-ben 9 rehabilitációs héten vettünk részt különböző kórházakban és intézményekben. Sajnos ezeket a kezeléseket a biztosító nem téríti, de mindent megteszünk a pici lányért, hogy a maximumot hozzuk ki belőle. A legcsodálatosabb dolog, hogy néhány hete már egyedül megtett pár lépést! A kezelések nélkül viszont lehetséges, hogy még mászni sem tudna. Nina erős, okos kislány, meg fog gyógyulni, csak még rengeteget kell dolgoznia érte.”

Aki nem tud részt venni a futáson, de segíteni szeretné a kislány gyógykezelését, az az alábbi hivatalos gyűjtőszámlán keresztül is megteheti: SK23 5200 0000 0000 1626 2662.

(vkm)

Top