Nem tudni, mi vezetett a tragédiához

Két lakó vesztette életét abban a tűzben, mely az ógyallai Magnólia idősek otthonában pusztított. Az idős asszonyok mozgássérültek voltak, segítség nélkül nem tudták elhagyni  lángba boruló szobájukat. A szörnyű baleset körül rengeteg a válaszra váró kérdés, az illetékesek azonban hallgatnak. A tragédia okaira valószínűleg csak a jelenleg is folyamatban lévő vizsgálat eredményei deríthetnek fényt. 

Tűz ütött ki január utolsó napján, szombaton este az ógyallai Magnólia idősek otthonában. Az intézményben a tűz idején 170-en tartózkodtak, az érintett épületszárnyban az ápolónők beszámolója szerint 35 súlyosan mozgássérült lakó élt, közülük 17-et kellett evakuálni az épület egy másik részébe. Két idős hölgy – a 86 éves Cz. Zs. és a 93 éves M.R. – életét vesztette a tűzesetben, négy nővért és egy lakót pedig füstmérgezés gyanúja miatt kellett kórházba szállítani. Mint azt Viliam Pánsky, a Nyitrai Kerületi Tűzoltóság szóvivője kérdésünkre elmondta, a nővérek ugyan rögtön megpróbálták kimenekíteni a lángra lobbanó szoba három lakóját – közülük ketten súlyosan mozgássérültek voltak – miután azonban a könnyebben mozgatható nyugdíjas nénit sikerült biztos helyre vinniük, a sűrű füst és az egyre terjedő tűz miatt már nem tudtak visszatérni a szobába.

DSC_0025

A helyszínre elsőként az ógyallai városi tűzoltók érkeztek, az oltást és az evakuálást a komáromi és az érsekújvári kollégáikkal közösen végezték. A kiérkező komáromi egység két csoportra oszlott: az egyik a gomolygó füstben kereste és evakuálta a lakókat, a másik pedig a tüzet próbálta eloltani. Mindeközben folyamatosan szellőztettek, hogy minél gyorsabban sikerüljön megszabadulni a sűrű füsttől, az épületben ugyanis csak védőmaszkokban tudtak mozogni. Nem hivatalos, a médiában megjelenő információk szerint a mentést több tényező is nehezítette. A tűzoltók tapasztalatait és a tűzeset körülményeit Pánsky így írta le: „Az evakuálást a tűzoltók az otthon alkalmazottaival közösen, tolószékek segítségével végezték, a mozgáskorlátozott lakók ágyai ugyanis nem fértek ki a szobák ajtaján, mivel azok szűkebbek voltak a mozgatható ágyaknál.“ Ezen kívül egyes meg nem erősített források szerint a szűk folyosón sem fértek volna el a kerekekkel ellátott ágyak.

DSC_0115

Emberi mulasztás vagy szerencsétlen baleset?

A tűzoltók, a rendőrség és a mentőalakulatok mellett szakértők csoportja is a helyszínre érkezett, hogy kivizsgálják, mi okozhatta a tüzet az idősek otthonában. Egyes források szerint több verzióval dolgoznak: az elektromos betegágyak iránt is érdeklődtek, de lehetséges az is, hogy a tüzet egy lakó okozta. Ahogy Renáta Čuháková, nyitrai rendőrségi szóvivő is kiemelte, a tűz keletkezésének pontos okai egyelőre ismeretlenek, ezekre csak a szakértői vélemények elkészülte után derülhet fény. A rendőrség közveszélyokozás miatt indított eljárást az ügyben, amiért 2-től 5 évig terjedő börtönbüntetés szabható ki.

A szociális otthon üzemeltetője a Nyitra Megyei Önkormányzat, az épület biztonságával kapcsolatban érdeklődtünk náluk, azonban tőlük sem kaptunk érdemi válaszokat. Oľga Prekopová, Nyitra megye szóvivője azt tanácsolta, forduljunk a nyugdíjas otthon vezetőjéhez, aki azonban többszöri telefonos és írásos megkeresésünkre sem reagált. Lapunk a helyszínen is járt, hogy megtudjuk, milyen körülmények előzték meg a tragédiát, hogyan történhetett meg, hogy a maguk ellátására képtelen ápoltak egy számukra alkalmas intézményben ilyen körülmények között leljék halálukat. Ez is meddő kísérletnek bizonyult, ekkor sem sikerült egyetlen illetékessel sem beszélnünk. Ahogy az igazgatónő, úgy az alkalmazottak is elzárkóztak a nyilvánosságtól, láthatóan megviselte őket a tragédia.

DSC_0057

A leégett épületrészből evakuált nyugdíjasokat átmenetileg az épület egy tűztől megóvott szárnyában helyezték el. „Ebben a részben nem keletkezett kár, füst nyomai sem láthatóak rajta, megfelel az átmeneti elszállásolásra. A legmegfelelőbb megoldásról azután döntünk, ha teljesen véget érnek a helyszínen a munkálatok, és világossá válik, milyen mértékben károsodtak az otthon részei“ – magyarázta Prekopová. Hozzátette, a  nyitrai megyefőnök, Milan Belica mély sajnálatát fejezte ki mindkét hölgy halála miatt, és egyben őszinte részvétét nyilvánította a hozzátartozóknak.

A tűz által okozott kár mértéke Pánsky tájékoztatása szerint eléri a 10 ezer eurót, a gyors beavatkozásnak hála 500 ezer eurónyi értéket sikerült megmenteni attól, hogy a tűz martalékává váljon. Nyitra megye önkormányzata az épület kigyulladt részének felújítását már megkezdte.

Sztankó Annamária

 

(Cikkünk a Delta február 9-i számában jelent meg)

Top