Még nincs vége a gútai osztályharcnak

Múlt hétfőn a képviselő-testület elutasította a Corvin Mátyás Alapiskola kérvényét, így jelen állás szerint szeptembertől nem indíthatnak három elsős osztályt, csak kettőt. Ez azt jelentené, hogy az iskolába beíratott elsősök közül 7 tanulót el kellene utasítaniuk, nem vehetnék fel őket. A szülők azonban nem akarják ezt annyiban hagyni, és nem kizárt, hogy végül fordul a kocka.

Előző számunkban már vázoltuk, parázs vita alakult ki Gútán a két városi fenntartású magyar alapiskola kapcsán. A gútai képviselő-testület még március elején megszabta, hogy minden hozzájuk tartozó iskola 2-2 elsős osztályt indíthat. Ezzel az volt a céljuk, hogy mindegyik alapiskola megmaradjon, azaz ne történjék meg, hogy az egyik iskola leépül.

Áprilisban aztán eljött a beíratások ideje, az iskolaérett gyermekek szüleinek nagy többsége pedig úgy döntött, a Corvin Mátyás Alapiskolába íratja csemetéjét, ahová végül 56 gyerek jelentkezett, közülük valószínűleg 51-nek javasolják tanulmányaik megkezdését. Ez 7 elsőssel több, mint amennyit 2 elsős osztályban el lehet helyezni. A II. Rákóczi Ferenc Alapiskolába ezzel szemben 18 gyermeket írattak be. A számok szerint tehát a Corvinban 3 első osztályra lenne szükség, míg a Rákóczi csak egyet tudna nyitni – a minimális osztálylétszám ugyanis 11 fő, a maximális pedig 22 elsős.

kkk

Elutasították a Corvin kérvényét

A Corvin iskola, illetve az ide íratott gyerekek szülei kérvényezték, hogy a gútai önkormányzat – mint fenntartó – mégis engedélyezze a 3 osztály indítását. Múlt hétfőn a képviselő-testület tárgyalt a kérésről, illetve a szülők petíciójáról, melynek kapcsán heves szóváltásokra is sor került. Madarász Róbert, a városi iskolaügyi bizottság elnöke hangsúlyozta, a város iskolarendszerének fenntarthatósága miatt javasolják, hogy maradjon a 2-2 osztályt előirányzó határozatunk érvényben. Másképp szólva: hogy Gútán a jövőben is legyen két nagyobb magyar tannyelvű iskola. Elhangzott viszont az is, hogy az önkormányzat nem korlátozhatja a szülőket abban, hogy melyik iskolába szeretnék járatni gyerekeküket. A Fiatal Függetlenek javasolták, egyelőre ne szülessen döntés, és a két iskola igazgatója a szülőkkel egyeztetve találjon mindenki számára elfogadható megoldást. Ezt a testület elvetette, miközben nem hagyták jóvá a három első osztály nyitását a Corvinnak.

Ezzel sem oldódik meg a probléma

A Corvinba beíratott elsősök szülei azonban kitartanak az iskolaválasztásuk mellett. Többen közülük azt is mondják, ha gyermekük nem járhat a Corvinba, akkor sem a Rákócziba íratják őket, hanem vagy a magyar tannyelvű egyházi iskolába, vagy a szlovák tannyelvű Ján Amos Komenský Alapiskolába, esetleg más település iskolájába. Ez azt jelentené, hogy a Rákóczi iskola gondja egyáltalán nem oldódna meg. Megkérdeztük a Nagyboldogasszony Egyházi Alapiskola igazgatónőjét, aki hangsúlyozta, egyáltalán nem szeretne belefolyni a két városi fenntartású iskola körüli vitába, viszont megerősítette, van lehetőségük néhány további elsős felvételére.

De a beiratkozásokkor miért nem tette ki a Corvin Mátyás Alapiskola igazgatónője a „megtelt” táblát, amikor már beírattak 2 osztálynyi elsőst, azaz 44 gyereket? Csütörtöki Erzsébet kérdésünkre azt válaszolta, mivel minden évben van 5-6 olyan beíratott elsős, aki nem bizonyul elég iskolaérettnek, és végül halasztanak egy évet, nem akartak úgy járni, hogy szeptemberben mondjuk csak 38 elsős ül be az iskolapadba. Nem mindegy, hogy mennyi gyerek jár egy iskolába, hiszen ennek alapján, azaz fejkvóta szerint kapnak állami pénzeket. A Corvin igazgatónője hangsúlyozta azt is, minden feltétel adott a 3 elsős osztály nyitásához.

harman

Fordulat lehet az ügyben

Múlt csütörtökön a szülők kezdeményezésére egy találkozóra került sor a Corvinban, melyre Horváth Árpád polgármestert és Vörös Péter parlamenti képviselőt is meghívták. Itt a szülők újra kifejtették álláspontjukat, miszerint ragaszkodnak iskolaválasztásukhoz. Vörös Péter kijelentette, hihetetlen számára, hogy egy magyar többségű városban, amelyben magyar többségű önkormányzat működik, egy magyar szülőnek azért kelljen harcolnia, hogy magyar iskolába járhasson a gyereke. Jogi segítséget is ígért a szülőknek, és arra kérte a polgármestert, ebben az évben tegyék lehetővé a harmadik osztály megnyitását a Corvin iskolában. Horváth Árpád kérdésünkre elmondta, ezen a héten rendkívüli képviselő-testületi ülést hív össze, ahol újra tárgyalnak az ügyről. Mint mondta, mivel a szülők tántoríthatatlanok, talán valóban az lenne a helyes, ha a testület idén engedélyezné a 3 elsős osztályt a Corvinban. Viszont azt is hangsúlyozta, szeretné, ha megegyezés születne arról is, hogy a Rákóczi iskola egy első osztály mellett egy nulladik osztályt is nyithasson.

A hatályos szabályozás szerint az iskoláknak legkésőbb május 31-ig kell postázniuk az értesítést arról, hogy mely gyerekek nyertek felvételt, ám információink szerint a Corvin iskola kap néhány nap haladékot. Így a képviselők e heti döntésétől függ majd, milyen irányt vesz a gútai „osztályharc“, lesz-e fordulat.

De mi a probléma gyökere?

Azt senki sem vitatja, hogy a városnak, mint fenntartónak joga van megszabni, melyik iskola mennyi elsős osztályt nyithat, ahogy az is érthető, ha nem szeretnék a II. Rákóczi Ferenc Alapiskola leépülését. A fő kérdés azonban az, hogy miért ennyivel népszerűtlenebb az egyik iskola a másiknál? Ennek feltárására a gútai képviselők megszavazták, hogy készüljön egy elemzés, amely az okok megnevezésén túl megoldást is javasol, hogy jövőre ne ismétlődjön meg a mostani helyzet. Ezzel kapcsolatban megkerestük a Rákóczi iskola igazgatónőjét, Bagita Juditot, aki azonban nem kívánt nyilatkozni.

Hasonló eset egyébként Komáromban is előfordult, a Határőr utcai szlovák iskolába évekig nagyon kevés elsőst írattak be, megtörtént, hogy egy osztályt is csak nagy nehézségek árán tudtak indítani – még az iskola bezárása is felmerült. Bár több éven át meglehetősen igazságtalanul a többi iskola rovására mentették meg az intézményt, mára elmondható, hogy az iskola „összekapta” magát, és ma már stabilan működik: szeptembertől valószínűleg három elsős osztályt is nyithat.

(csaba)

(Cikkünk a Delta május 30-i számában jelent meg)

Top