Kiderült, milyen fejlesztések lesznek idén

KOMÁROM. Múlt csütörtökön ismét üléseztek a képviselők. Elosztották a kulturális és sporttámogatásokat, továbbá a városi beruházásokra rendelkezésre álló 778 ezer eurót is. Tovább újítják a megyeházát, lesznek új kerékpárállványok, rekonstruálnak egy részt a Tiszti Pavilonban, de projekt készül például az őrsújfalusi Kertekalja utca problémáinak megoldására is. Az ülés nagyobb része feszült légkörben, az időhúzás jegyében telt, így nem csoda, hogy csak a napirendi pontok egy részét sikerült átvenni.

A testületi ülés leginkább vitatott pontja az volt, hogy az önkormányzat mire költse az idei beruházásokra és fejlesztésekre rendelkezésre álló 778 ezer eurós pénzügyi keretet. Többen hangsúlyozták, ha a költségvetésről való szavazáskor nem csökkentenek egyes tételeket a városi hivatal javaslatához képest – többek között a városi rendőrség büdzséjét –, akkor ennél jóval kevesebb pénz állna rendelkezésre az egyes fejlesztésekre.

Több mint 4 órás vita után – a hangulatról olvassa el rövid kommentárunkat – végül elfogadták az idén megvalósuló kisebb-nagyobb beruházások listáját. Eszerint 10 ezer eurót kap a Comorra Servis városi cég a fedett uszodát érintő fejlesztés megtervezésére (Gajdáč Ondrej korábbi javaslata), 10 ezer euróból új kerékpárállványok létesülnek városszerte (Bujna Zoltán javaslata), 5 ezer euróból kutyafuttatót alakítanak ki a Klapka lakótelepen, a vasúti sínek közelében (Horváth Attila), továbbá 20 ezer euróból projekt készül az őrsújfalusi Kertekalja utca problémáinak megoldására és ugyanebben a városrészben egy újabb járdaszakasz újul meg a főút mentén, 10 ezer euróból (Rajkó Ferenc javaslatai). Vetter János több elképzelését is támogatta a testület: így 95 ezer euróból folytatódhat a megyeház rendbetétele, 25 ezer euróból informatikai fejlesztés valósul meg a városi hivatalban, 20 ezer euróból a Tiszti Pavilon egy részének belseje újul meg, 3 ezer euró jut a kavai kultúrház radiátoraira, 4500 az őrsújfalusi kultúrház új gázkazánjára, 7 ezer euróból pedig a VMK vészvilágítását újítják meg. A hivatal javaslatában szereplő további tételekre is rábólintottak a városatyák, így csaknem 77 ezer eurót különítettek el a város új területrendezési tervének elkészítésére, közel 36 ezer eurót a harcsási közösségi központra, 24 ezret a kaszárnyatető felújításának többletköltségeire, több mint 2 ezer eurót a tavaly épült körforgalom alatti telekrendezésre, 5 ezret a katonatemplom fűtésrendszerére, továbbá 5 ezret a Zichy palotában, az Európa udvar irányából nyílő toalettek kialakítására. A két legnagyobb tétel: 150 ezer eurós tartalék az idén megpályázandó különböző projektek önrészének finanszírozására, továbbá a Szabadidőközpont épületének eladásából származó 266 ezer eurós bevétel iskolaügyi fejlesztésekre, illetve a Szabadidőközpont új helyének kialakítására.

megyeház

Andruskó Imre javaslatát is megszavazta a testület, melynek értelmében a teljes költségvetés 1 százalékát befagyasztja a város június 1-jéig. Erre elsősorban azért volt szükség, mert az idei költségvetés bevételi oldalát Andruskó Imre javaslatára 180 ezer euróval megemelte a testület még decemberben. Több képviselő szerint a részadókból (az államtól) előreláthatólag befolyik majd a városi kasszába a megemelt összeg is, mások viszont jóval óvatosabban fogalmaztak. A befagyasztott 1 százalékot majd június végén szabadíthatják fel újra, ha már látható lesz, hogy valóban elegendő lesz az államtól érkező pénz.

Elfogadta a testület a közrendi bizottság elnökének, Varga Tamásnak a javaslatát, mely szerint 12 ezer euróval megemelik – korrigálják – a városi rendőrség idei pénzügyi keretét. Indoklásában rámutatott, a rendőrség által kért pénzhez képest a testület 50 ezerrel kevesebbet szavazott meg decemberben, és a rendelkezésre álló pénzösszeg nem elegendő a kiadásokra. Jóváhagyták azt a javaslatot is, mely szerint a munkaügyi hivatallal együttműködve a város 8 közmunkást alkalmazhat, ami Komáromnak azért előnyös, mert bérük 95 százalékát az állam biztosítja.

Elosztották az idei kulturális és sporttámogatásokat is. Több mint 100 kulturális rendezvényt támogat idén a város 2 ezer euró és 100 euró közötti összegben – erről a kulturális bizottság elnöke, Szénássy Tímea külön jegyzetben számol be. A sporttámagotásoknál egyrészt egyesületeket támogattak, másrészt egyszeri dotációkkal sportrendezvényeket is. Előbbi esetben 35 sportegyesületet támogattak, a legnagyobb összeget az egyes korosztályokban sok gyereknek sportolási lehetőséget biztosító KFC komáromi futballklub kapta, mégpedig 72 ezer eurót. A tavaly országos bajnoki címet szerző komáromi kosárlabdaklub 48 ezer eurós, a Spartak ezüstérmes röblabdásai 30 ezer eurós, a kajak-kenu klub csaknem 15 ezer eurós, a vízilabdaklub pedig 14 ezer eurós városi támogatásban részesült. A támogatások kapcsán többen felvetették, újra kellene gondolni a támogatások elosztását, és mérlegre tenni, valóban szükség van-e az élsportot űző klubokat ilyen nagy mértékben támogatni, és azt is jobban figyelembe kellene venni, hogy egy-egy klub keretein belül hány komáromi gyerek sportol, illetve az élcsapatok foglalkoztatnak-e egyáltalán komáromi játékost.

Ezúttal esély sem volt arra, hogy az összes napirendi pont terítékre kerüljön, így a testület ezen a héten szerdán folytatja az elmaradt programpontok tárgyalását.

Csaba Ádám

A korábbi ülés, illetve a ma sorra kerülő itt nézhető meg.

Top