Horgolt polipocskák a babáknak

Horgolt polipocskákat adományoztak önkéntesek a komáromi kórház újszülött osztályának – már nem először. Dániából indult az ötlet, mely szerint a horgolt polipok jó hatással vannak az újszülöttek szívműködésére, légzésére.

Chobotničky v komárňanskej nemocnici strážia bábätkáA csecsemőknek születésük után odaadják a kis horgolt polipokat, hogy fogdoshassák csápjaikat. A csápok ugyanis köldökzsinórra emlékeztetik őket, a puha anyag pedig édesanyjuk méhét juttatja eszükbe. Mindennek köszönhetően nyugodtabban, nagyobb biztonságban érezhetik magukat, ami az első napokban nagyon pozitívan hat rájuk.

„A horgolt polipok adományozása már hagyománnyá kezd válni kórházunkban. Kovács-Horgolzsó Zsófia és Vajlik-NoMini Noémi adományozták kórházunk újszülötteinek a horgolmányokat. A kis ajándékok elkészítésében más komáromi hölgyek is segítettek. Örömmel fogadtuk a kezdeményezést, ahogy az édesanyák is örültek, hogy egy apró játékot választhattak babájuknak“  – fogalmazott az újszülött osztály főnővére, Bak Elvira. Először tavaly kaptak polipocskákat a komáromi újszülöttek.

A főnővér elmondta, amikor tudomást szereztek arról, milyen pozitív hatása van a kis polipoknak, azonnal a bevezetésükről döntöttek. „Szinte hihetetlen, hogy ilyen egyszerű dolog mennyit tud segíteni egy újszülött életének első napjaiban“ – fűzte hozzá.

A kis játékoknak szigorú követelményeknek kell megfelelniük. Csakis 100 százalék pamutból készülhetnek, ami kiválóan fertőtleníthető anyag. A kis csápok nem lehetnek 22 centiméternél hosszabbak. Fontos az is, hogy a horgolt polipok nem tartalmazhatnak semmilyen műanyagot, csakis pamutot.

(d)

Top