Félidőben: interjú Hetény polgármesterével

A választási időszak feléhez érkeztünk, ezért itt az értékelés ideje, illetve az új feladatok meghatározása. Régiónk polgármestereinek négy kérdést tettünk fel a témával kapcsolatban, válaszaikat folyamatosan közöljük. Magyari Ferencet, Hetény polgármesterét kérdeztük.

• A választási időszak feléhez érkeztünk. A tervezett feladatok közül mit sikerült kipipálni és mi nem jött össze?

– Az elmúlt években korszerűsítettük a közvilágítást, kicseréltük az iskola melléképületének és az óvodának a tetejét, teljesen megújult a községi hivatal külseje és részben a belső terek is. Odafigyeltünk a parkosításra, többfunkciós sportpályát adtunk át, a közintézmények és valamennyi családi ház részére komposztálót vásároltunk, és megtörtént a Tó utca aszfaltozása is. Új külsőt kapott a tűzoltószertár és egy tűzoltókocsival is gazdagodott a község.

Az előttünk álló feladatok közé tartozik bérházaink teljes tetőcseréje, vízelvezető lefolyók építése a Templom utcában, a Vamax utcájában valamint a Borházutcában, amire pályázatot nyújtottunk be. Ugyancsak pályázunk egy traktor vásárlására, valamint a tornaterem tetőcseréjére. Az egyházi óvoda megnyitása után szeretnénk a most még községi óvodaként működő épületet kultúrházzá alakítani.

• A gazdasági és a pénzügyi válság, valamint a koronavírus-járvány miként hatott a községre?

– Természetesen minket is negatívan érintett, de a közvilágítás és a községi hivatal energetikai korszerűsítésének köszönhetően kiadásaink több mint 60% csökkent. A megtakarításból szerettük volna korszerűsíteni a többi középületünket, sajnos a vírushelyzet miatt ezt a pénzt a bevételkiesésünk kompenzálására kellett fordítanunk.

• Miként reagál az önkormányzat a bevételcsökkenésre?

– Új lehetőségek után kutattunk, így találtunk egymásra egy portugál tulajdonosi hátterű befektetővel, aki egy a község tulajdonában lévő ingatlant fejlesztene. A község évi 50 000 euró bérleti díjat kapna 30 éven keresztül. Az előszerződés aláírásának szakaszban tartanak a tárgyalások.

• A hátralévő kétéves megbízatási időszak alatt mik a prioritások?

– Mindenekelőtt az új negyed telkeit szeretnénk közművesíteni, amit sajnos saját tőkéből kell finanszíroznunk, mert ilyen célra nincsenek pályázati kiírások nem úgy, mint a régi, koronás világban. Két szakaszban szeretnénk a 77 telkes, kétutcás negyedet kiépíteni, amire már negyedik éve spórolunk. Az előzetes számítások alapján a befektetés cca.1,5 millió euró. Az engedélyezés is hosszú folyamat volt, mivel az új energetikai szabályozás miatt új transzformátorállomást és magasfeszültségű kábelhálózatot kellett terveztetni. Már csak egy kötelező érvényű véleményezést kell beszereznünk az építkezési engedélyhez.

(miriák)

Félidőben: interjú Komárom polgármesterével
Félidőben: interjú Naszvad polgármesterével
Félidőben: interjú Izsa polgármesterével

Top