Eladnák a volt Zdravcentrumot

A megye újra eladásra kínálja fel az egykori egészségügyi központ épületét Komáromban. A másik tulajdonos, Komárom városa már korábban döntött erről.

zdravcentrum1

Az ingatlan a kommunista rendszer idején pártházként működött, jelenleg 4/5 részben Nyitra Megye Önkormányzata a tulajdonosa, illetve 1/5 részben Komárom városa. Tavaly szó volt arról, hogy az állam megvásárolja az ingatlant egy ügyfélközpont kialakítása céljából, ahol különböző állami közigazgatási hivatalok – illetve kihelyezett irodáik – leltek volna otthonra. Az állam, pontosabban a belügyminisztérium jelképes 1 eurót ajánlott az ingatlanért, ennyiért azonban sem a megye, sem a város nem akarta elkótyavetyélni. Később Komárom ingatlancserét javasolt a belügyminisztériumnak, már körvonalazódott is a megoldás, hogy melyik ingatlant kapná cserébe a város, de mivel a megye és a tárca között nem született megállapodás, a csereügylet tárgytalanná vált. Az épület évek óta üresen áll, egyre rosszabb állapotba kerül, ugyanakkor vonzó helyen, gyakorlatilag a belvárosban van, és sok célra lehetne kihasznáni.

Szeptember végén a komáromi városatyák már jóváhagyták, hogy a város tulajdonrészét eladásra hirdetik meg, múlt heti testületi ülésükön pedig a megyei képviselők is hasonlóképpen döntöttek. A meghirdetett ár 691 ezer euró, mely szakértői becslésen alapul. Ebből 552 ezer euró illetné a megyét, csaknem 139 ezer euró pedig Komáromot. Ennél persze lehet több is, ha valaki a versenytárgyaláson többet kínál az ingatlanért. A nyertes kiválasztásánál alapvetően a magasabb ár lesz a döntő, továbbá az, hogy az érdeklődő mindkét tulajdonostól vásárolja meg a részét.

Több pénzből gazdálkodhat a megye

A megyei parlament múlt heti ülésének legfontosabb pontja a jövő évi költségvetés elfogadása volt. A megyei önkormányzat első számú bevételi forrása – a községekhez és városokhoz hasonlóan – a magánszemélyek és magánvállalkozók jövedelmi adójából a megyének visszajuttatott hányad, az ún. részadó. Mivel az előrejelzések szerint jól alakulnak majd a jövő évi adóbevételek, a megye nagyvonalú költségvetést fogadott el: 2017-ben a megyeI önkormányzat 18 százalékkal több pénzből gazdálkodik, számszerűsítve 27 millió euróval többet költhet.

„Érezhetően megnő a megye által fenntartott intézmények dolgozóinak bére, és amellett, hogy biztosítva lesz a megye által fenntartott intézmények működési költségvetése, jelentősen megnő a beruházások kerete is. Például a közutak burkolat-felújítására jövőre saját költségvetésből 33 százalékkal többet, összesen 8 millió eurót szán a megye. Több jut az oktatási, kulturális és szociális infrastruktúrára, fejlesztésére is. Ami a társadalmi és szakmai szervezetek, a helyi önkormányzatok számára kedvező hír: az idei 220 ezer euró helyett jövőre 300 ezer euró jut a kulturális támogatásokra, az idei 220 ezer euró helyett jövőre 300 ezer euró jut a sporttevékenység támogatására, a Leader társulások az idei 250 ezer euró helyett jövőre 350 ezer euró támogatásra számíthatnak” – mutatott rá Farkas Iván, a megyei MKP-frakció vezetője.

(cs)

Top