További megyei útszakaszok újulnak megA Nyitra Megyei Önkormányzat múlt heti döntése értelmében két útszakaszt is felújítanak járásunkban: Csallóközaranyoson és Bátorkeszin. A megyei képviselők döntöttek arról is, hogy a volt egészségügyi központ – Zdravcentrum – komáromi épületét (a megyei tulajdonrészt) eladják az államnak ügyfélkapu kialakítása céljából.

3

Több II. osztályú, megyei fenntartású út felújítására is rábólintott a megyei parlament, ezek közül kettő a Komáromi járásban található: a Csallóközaranyost átszelő megyei út, illetve a Bátorkeszin keresztül vezető út egy része. A tervek szerint október végéig be is fejeződhet a burkolatfelújítás. Arról már korábban döntöttek, hogy Lakszakállas és Ekecs között két 500 méteres útszakaszra kerül új burkolat, továbbá a Komárom-Agyagos-Zöldállás útszakaszon egy 1 kilométeres részt javítanak ki. A nyár elején egy útfelújítás már le is zajlott Tany és Füss között – a költségek 85 százalékát uniós forrásból finanszírozták.

Jóváhagyták a megyei középiskolák fejlesztésének stratégiáját a 2015-2020 közötti időszakra, továbbá azt, hogy a középiskolák előreláthatólag hány első osztály indításával számolhatnak a következő tanévben. Petheő Attila (MKP) megyei képviselő úgy vélte, a magyar tannyelvű középiskolákban nyitható első osztályok tekintetében összességében reális döntés született, mely az intézmények javaslataira épült. Külön kiemelte a járási útfelújítások fontosságát, az őrsújfalui Darányi kastély helyzetének rendeződését, és azt, hogy Bátorkeszin osztály tud nyílni a következő tanévtől.

A megyei testület végleg jóváhagyta, hogy a megye 206 ezer euróért, a becsült ár harmadáért eladja többségi tulajdonrészét az egykori Zdravcentrum üresen álló épületében az államnak. Pontosabban a belügyminisztérium venné meg a komáromi épületet, hogy ott egy ügyfélközpontot alakítson ki, ami különböző állami közigazgatási hivatalok – illetve kihelyezett irodáik – gyűjtőhelye lenne, és célja, hogy minél több hivatalos ügyet egy helyen intézhessenek a lakosok. Az egyre rosszabb állapotba kerülő ingatlan 4/5 részben megyei, 1/5 részben városi tulajdonban van. Tavasszal a komáromi képviselők úgy döntöttek, nem fogadják el a minisztérium által ajánlott 1 eurós vételárat, hanem tulajdonrészükért cserébe egy másik ingatlant kérnek az államtól. Az elmúlt hónapokban folyamatosan zajlottak az egyeztetések Komárom vezetése és a belügy között, úgy tudjuk, egyelőre nem állapodtak meg a felek. Továbbra is az ingatlancserével történő rendezés van napirenden.

(cs)

Top