Édes ajándék: mézeskalács házikó

A mézeskalács az egyik legkedveltebb téli sütemény, a karácsonyi ünnepek nélkülözhetetlen tartozéka. Nemcsak finom, de sokáig eláll és felhasználása is sokoldalú: kínálhatjuk vendégeinknek, használhatjuk díszítéshez. Készíthetünk belőle házikót, amely tökéletes karácsonyi dekorációként vagy ajándékként szolgálhat.

Mézeskalács házikó 4

Az Ógyallán élő, építész végzettségű kétgyermekes anyuka, Kuruczné Balla Niki 5 éve készít mézeskalács házikókat. Munkái eljutottak már Párizsba, Bécsbe, de Marokkóba is. A Szeretet ünnepének közeledtével az otthona úgy fest, mint egy hatalmas mézeskalács falu. A mézeskalács házikó egyike azon kevés dekorációknak, amely akkor mutat igazán jól, ha giccses. Túldíszítettségével kelt igazán mesebeli hangulatot, szívmelengető, illatos dísze az ünnepre hangolt lakásnak.

Látogatásunk alkalmával Niki beavatott minket a titkaiba, hogy ne övezze csalódás az ünnepi készülődést! „Ahány ház, annyi sütirecept, abban azonban mindenki egyetért: nem is ünnep az ünnep egy tepsi mézeskalács nélkül – mondja. – A tészta a hozzáadott kakaóportól függően lehet világosabb, illetve sötétebb. A mézeskalács színét tudjuk a sütés hosszával is variálni: minél tovább tartjuk a sütőben, annál sötétebb lesz. Többeknek azért nem fűlik a foga a mézeskalácstésztához, mert kemény. Van egy jó hírünk: lehet puhább. Mindez türelem kérdése. Megannyi receptet kipróbáltam, azonnal viszont egyik sem lett puha – azt javasolom, hogy várjunk a süteménnyel egy-két napot, esetleg vigyünk rá cukormázat, így bizonyosan kellemesen puha lesz, mire az asztalra kerül! Mivel a tészta gyorsan megsül, a megégést legkönnyebben úgy tudjuk elkerülni, hogy folyamatosan figyeljük. Amikor aranybarna lesz, már mindenképpen vegyük ki! Nem olcsó tipp, de annak, aki mázsaszám gyártja a mézeskalácsot, nagy segítség lehet egy levegőkeringéses sütő. Sokan az egyszerű utat választják, és ragasztóval rakják össze a lapkákat. Ez azonban a végeredmény gasztronómiai értékét alaposan lerontja. Én cukormázat használok a házikók összeragasztásához.” Niki a cukormázat a következőképpen készíti: egy tojásfehérjét alaposan összekever 350-400 gramm porcukorral. Ezt egy zacskóba tölti, amelynek egyik sarkára aprócska lyukat vág – így a mázat könnyen és egyenletesen tudja adagolni. Ezzel a mázzal gyönyörű díszítéseket is fel lehet vinni a megsült tésztára. Fontos tudni, hogy a mézeskalács-alkotások csak kiegyenlített páratartalom mellett maradnak sokáig épek, szépek. A túl nedves, vagy túl száraz levegő gyorsan kifejti romboló hatását.

Mézeskalács házikó 1

Niki mézeskalács házikói művésziek és gyönyörűek. Ahogy bármilyen más kézműves-munka, ez is teret nyújt a fantáziának és az alkotásnak. „Én ezért is imádom, mert szabadon szárnyalhatnak a gondolataim, azt hozhatok létre a tésztából, amit csak akarok – árulja el. – Teljesen új mintákat is alkalmazok, de merítek az eredeti népies mintakincsből is. Nincs határ. A mézeskalácsnak kétszer örül az ember. Először, amikor megkapja, másodszor, amikor megeszi. Mágikus sütemény, varázsolni lehet vele.” Kérdésemre, hogy mit tud vele varázsolni, már nyújtja is felém tálcán egyik alkotását. Nem titkolom az örömöm. Ő pedig nem várat a válasszal. „Éppen ezt: mosolyt az emberek arcára.”

Kép és szöveg: miriák

Top