Dunamente TDM: 50 ezer euró turizmusra

A Komáromtól Párkányig terjedő térség turizmusát összefogó Dunamente turisztikai egyesület idén először nyert el állami támogatást, amit a régió népszerűsítésére fordíthat – tudtuk meg Boncsek Pétertől, aki átmenetileg 10 hónapon át állt a szervezet élén. Az eltelt időszak legfontosabb történéseiről is beszélt, beleértve egy 1,1 millió eurós pályázat beadását. Már ismert az is, ki váltja őt az igazgatói poszton.

Folyamatban van egy 1,1 millió eurós pályázat is: nyitott turistabuszokat vásárolnának

Két évvel ezelőtt, 2015 novemberében alakult meg a Dunamente Turisztikai Desztináció Menedzsment (TDM). A tömörülés fő célja, hogy összefogja a Komáromtól Párkányig terjedő régiót a turizmus szempontjából, a térség egészét reklámozza. Ezáltal a látványosságok, épített örökség, fürdők, kulturális és gasztronómiai különlegességek egy csomagban, egymást erősítve csábítják a régióba a látogatókat, akik a színesebb kínálat következtében tovább időzhetnek nálunk. További lényeges szempont, hogy az állam csak az ilyen típusú turisztikai egyesületeknek – TDM-eknek – nyújt támogatást.

A Dunamente TDM alapító tagjai Párkány és Komárom városok, Izsa, Pat, Dunaradvány, Dunamocs, Karva és Muzsla községek, továbbá a Pati Termálstrandfürdő, a pati Wellness Hotel, a párkányi Vadas termálfürdő és a komáromi Bandérium éttermet és panziót működtető Dream Kft. A tömörülés első igazgatója Andraško Vince volt, a pati Wellness Hotel korábbi vezetője, akinek távozása után átmenetileg Boncsek Péter, a Pati Termálstrandfürdő igazgatója vette át az irányítást. A napokban megválasztották a Dunamente TDM új állandó igazgatóját is Bauer Ildikó személyében.

LOGO - Podunajsko---Dunamente - farebne

Boncsek Péter leköszönő igazgató örömmel számolt be arról, hogy sikeresen pályáztak az állami turisztikai támogatásra, ami jól előkészített pályázati költségvetés esetén gyakorlatilag évente „jár” – néhány nappal ezelőtt meg is kapták az 50 ezer eurót, aminek felhasználását már az új igazgató felügyeli majd. A pénzt a Duna mentének hazai és külföldi népszerűsítésére, elsősorban a látogatottság növelésére irányuló turisztikai tájékoztató anyagokra, térképekre, reklámfilmekre, továbbá egy stratégiai és marketing terv elkészítésére fordítják majd. Rámutatott, hogy a 2016-os év eleje óta a TDM működteti a párkányi turisztikai információs irodát, valamint a nyári szezon 2 hónapjában a pati üdülőfalu bejáratánál található infó-irodát is. A komáromi Klapka téren lévő információs iroda 2017 januárjától került a TDM fennhatósága és költségvetése alá.

Nyitott turistabuszok, elektromos kerékpárok

A távozó igazgató egy másik folyamatban lévő pályázatról is beszámolt, melynek sikerében nagyon bízik. A Dunamente TDM a magyarországi Komáromi Turisztikai Egyesülettel és a Magyar Tudományos Akadémia Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézetével közösen pályázik az Interreg V-A magyar-szlovák együttműködési program keretében. Mint korábban már írtuk, a csaknem 1,1 millió euró összértékű (ebből a Dunamente régió közel félmillió euróval részesedik) projekt keretében különböző prospektusok, tájékoztatók készülnek a turistáknak, egy 4 évszakot felölelő fotósorozat, gömbpanorámás fényképek, de a régió legcsábítóbb helyeit bemutató imázsfilmek is, drónos felvételekkel, korszerű minőségben. Ehhez kapcsolódóan VR-szemüvegek – virtuális valóság eszközök – vásárlására is sor kerül, melyek az infó-irodákban segítenek az érdeklődő turisták kíváncsiságát felkelteni.

kisbusz-e1485762209895

A pályázat része lenne 3-6 db 8 személyes fél-nyitott tetős elektromos kisbusz beszerzése, 20-40 db elektromos kerékpár, továbbá nagyjából tucatnyi segway beszerzése – utóbbi egy önegyensúlyozó, kétkerekű, elektromos meghajtású jármű. Mindezen közlekedési eszközöket elosztanák a Dunamente régióban, a turisztikailag legvonzóbb Párkányba, Komáromba és Patra kerülne a legtöbb. A pontos számok csak később válnak ismertté. Egy hagyományos, teher- és személyszállításra is alkalmas kisbuszt is vásárolnának, amely elsősorban azt a célt szolgálná, hogy a népszerűsítő anyagokat, berendezéseket, kisjárműveket a régión belül rugalmasan tudják szállítani, s ha egy-egy településen valamilyen turisták számára vonzó rendezvényt tartanak, akkor ők is megjelenhessek itt.

Párkány egységet bontott

Boncsek Péter csalódását fejezte ki amiatt, hogy a régió desztinációs egysége – melyet a Dunamente TDM is képvisel – csorbát szenvedett. Konkrétan Párkány városára gondol, mely a turizmus terén kimagaslóan teljesít, gyakorlatilag más kategóriát képvisel a városban töltött vendég-

éjszakák tekintetében: főként a Vadas termálfürdőnek köszönhetően évente közel 500 ezer éjjelt töltenek el itt a turisták, miközben Paton 35 ezer, Komáromban nagyjából 15 ezer a vendégéjszakák száma egy évben. Ennek ellenére – vagy talán éppen ezért – Párkány vezetője a városra eső tavalyi tagdíjat egyszerűen nem fizette be a közös kasszába. „Úgy gondolom, hogy a desztinációs összefogás keretében partnereknek, elnézőknek és nem lenézőknek kellene lennünk. De hiába kértük, szólítottuk fel Párkányt a befizetésre. Ezáltal viszont a 2018 elején igényelhető állami turizmus-támogatás is a töredékére esik majd vissza. Meghatározó tényező az is, hogy szervezetünk a befizetett tagdíjakból tartja fenn az összes infó-irodát. Emiatt elkerülhetetlen volt a takaréklángra állítás és belső rezsicsökkentés, de az operatív munkát az alkalmazottaink így is becsülettel elvégezték” – mutatott rá Boncsek Péter. Úgy tudjuk, még az is felmerült, hogy – ha Párkány nem akar tagdíjat fizetni –, akkor akár ki is válhat a tömörülésből, de akár ki is zárható, hogy saját útját tapossa.

A leköszönő TDM-vezető elmondta, a közgyűlés legfrissebb döntése értelmében Párkánynak elengedték tavalyi tagdíjának – nagyságrendileg 33 ezer euró – a felét, amelyet ha utólagosan befizet, úgy marad a tagsága, és ezáltal talán újra egy irányba indulnak el a turizmus fejlesztésében érdekelt felek. A tagdíj tétele egyébként részben az adott település népességétől, részben a vendégéjszakák számától függ, ebből kifolyólag Párkány fizet(né) a legtöbbet a TDM büdzséjébe, viszont a helyi idegenforgalmi adóból ott pár nyári nap alatt be is folyik ez az összeg a kisváros költségvetésébe.

Úgy tűnik tehát, nemcsak a turizmus fellendítésében, a térség népszerűsítésében, hanem az egyes szereplők közötti egység megteremtésében is lesz feladata Bauer Ildikónak, aki előreláthatólag augusztus elsejétől veszi át Dunamente TDM irányítását.

cyklotrasa-eurovelo6


Fejlesztik a pati strandfürdőt

Boncsek Péter elmondta, élvezte azt a 10 hónapot, amit a Dunamente TDM működési igazgatójaként töltött, hiszen az üzleti életből érkezve belelátott egy meghatározóan önkormányzati irányítású, elszámoltatású szervezet működésébe is, igaz, nem mindig tetszett neki az, ahogy ebben a szektorban mennek a dolgok: a tettek helyett gyakran a tili-toli és a felesleges szavak kapnak szerepet, ami megtöri a lendületet, nehézkes a döntéshozatal és a korrupcióveszély is fenyeget.

pat

Hangsúlyozta, a jövőben a Pati Termálstrandfürdő fejlesztésére kíván összpontosítani, melynek továbbra is résztulajdonosa és igazgatója. Ezzel kapcsolatban megjegyezte, jelenleg is folyamatban van a partnerségi kapcsolatok kialakítása, szerződések kötése más nagyobb fürdőkkel, így például a Sárvári Gyógyfürdővel, vagy éppen a Budapest Gyógyfürdői és Hévízei társasággal, mely a magyar főváros csaknem összes fürdőjét tömöríti. „Szakmai alapú együttműködésre törekszünk, tapasztalatcserére, esetleges közös pályázásokra. A legfontosabb partnerünk a szomszédunk, tehát a pati Wellness, valamint a régió fürdői. De messzebb is tekintünk és tanulunk. Ez előrevisz minket is, hiszen a nagyobbtól ezt-azt ellesni kifejezetten tanácsos“ – mutatott rá Boncsek Péter, aki az idei pati nyárról elmondta, egyelőre jól alakul, gyakorlatilag a szálláshelyek megteltek, a nyaralni vágyók pedig örömmel érkeznek a pati üdülőfaluba. A 6 medencével és csúszdavilággal rendelkező strand egy belső szakmai és személyzeti átszervezés után az idén még a megszokott igényes szolgáltatásokhoz képest is jobban teljesít – fűzte hozzá.


Csaba Ádám

Top