Berobbant a járvány régiónkban

Múlt szerdán, szeptember 23-án egy nap alatt 58 koronavírussal fertőzött személyt azonosítottak a Komáromi járásban, többet, mint addig összesen. Mint kiderült, csaknem mindegyik fertőzött a kolozsnémai idősotthon lakója, illetve alkalmazottja. De nemcsak egy elszigetelt esetről van szó, egyre több helyről érkeznek a hírek a pozitív covid-tesztekről. A komáromi Marianum Egyházi Iskolaközpont felső tagozatát hétfőtől bezárták, keddtől a Selye János Gimnáziumban is távoktatásra állnak át, a Jókai Színház előadásai elmaradnak. Több járásbeli alapiskolában regisztráltak már koronavírusos esetet. A Komáromi járást vörös kategóriába sorolták, emiatt hétfő reggeltől speciális szigorítások léptek hatályba – részletek keretes írásunkban. Pánikra nincs ok, de kijelenthető, míg a járvány tavaszi hullámát megúszta régiónk, a másodikat nem fogja. Biztosra vehető, hogy a héten tovább nő a fertőzöttek száma, annál is inkább, mert több érintett intézményben is újabb tesztelésekre kerül sor, amelyek eredményei csütörtökre, péntekre várhatók.

Csütörtök délelőtt tájékoztattak a központi hatóságok arról, hogy a Komáromi járásban előző nap 58 személynél mutattak ki Covid-19 fertőzést. Mint kiderült, 56 fertőzött a községi fenntartású kolozsnémai idősotthonhoz köthető. Szalay Rozália, Kolozsnéma polgármestere kérdésünkre elmondta, az otthon 41 lakójánál és 15 alkalmazottjánál mutatták ki a fertőzést. A tömeges tesztelést azt követően rendelték el az otthonban, hogy az egyik lakó kórházba került, és az ott elvégzett koronavírus tesztje pozitív lett. A kolozsnémai otthonban egyébként az előírásoknak megfelelően rendszeresen, naponta több alkalommal is mérték a lázat, és semmi jel nem utalt arra, hogy ilyen sok lakó fertőzött. Az otthon vesztegzár alá került, miközben azokat a lakókat, akiknek a tesztje negatív lett, átmenetileg a helyi kultúrházba költöztették. „Úgy tűnik, stabilizálódott a helyzet. További tesztelés is lesz az otthonban” – mondta el a polgármester. A fertőzött, de tünetmentes alkalmazottak egyébként jelenleg is dolgoznak: a fertőzött lakókról gondoskodnak egy különálló épületben. Információink szerint a fertőzöttek zöme viszonylag jól van, ám több idős lakó is kórházi ápolásra szorul – főként olyan személyek, akik már a fertőzés előtt is rossz egészségi állapotban voltak. A község vezetése a járványhelyzet miatt úgy döntött, minden közösségi rendezvényt megtiltanak a falu területén, egyúttal arra kérik a lakosokat, hogy fokozottan tartsák be a megelőző intézkedéseket: a maszkviselést, kézfertőtlenítést, távolságtartást.

Reagálva a járvány berobbanására a komáromi Ispotály utcai idősek otthona, a Náruč szociális otthon, a Gútai Idősek Otthona is látogatási tilalmat rendelt el, a Timóteus házban lévő idősotthonban pedig már korában megtiltották a látogatást.

Igazgatói szünet a Selye gimiben

A komáromi Selye János Gimnáziumban is többen elkapták a betegséget, vasárnapi adatok szerint 11 diák és 3 pedagógus tesztje lett pozitív. Jelenleg három osztály érintett, az ezekbe járó összes diák otthoni karanténba került, a gimnáziumot vörös kategóriába sorolták. Andruskó Imre, a gimnázium igazgatója elmondta, további nyolc pedagógust is teszteltek, esetükben várják az eredményt. Még a múlt héten fertőtlenítették az érintett helyiségeket – Mayer Tibor vállalkozó díjmentesen ajánlotta fel segítségét. „Keddtől péntekig igazgatói szünetet rendelek el, ami azt jelenti, hogy minden osztály tanulói távoktatásra térnek át. Ezalatt az idő alatt a gimnázium minden helyiségét fertőtleníteni fogjuk”– nyilatkozta Andruskó Imre, majd hozzáfűzte: „Kiemelném a Komáromi Regionális Közegészségügyi hivatal munkáját, ebben a nehéz helyzetben erőn felül igyekeznek teljesíteni, készségesen segítenek a járvány megfékezésében. Úgy érzem, megérdemelnék, hogy sokkal nagyobb támogatást kapjanak a felsőbb szervektől, az állami kormányzattól.” Az igazgató megjegyezte, kedden további negyedik évfolyamos tanulók tesztelésére is sor kerül.

Fertőtlenítés a gimnáziumban

Narancssárga iskolák

Az elmúlt napokban több más járásbeli iskolában is felütötte fejét a koronavírus. A komáromi Marianum Egyházi Iskolaközpontot narancssárga fázisba sorolták, miután egy diák tesztje pozitív lett. Ennek nyomán a 4. gimnáziumi osztály diákjai és a fertőzött tanulóval kapcsolatba került pedagógusok is karanténba kerültek, továbbá az összes felső tagozatos és gimnazista diák számára október 2-ig távoktatást rendelt el az iskola vezetése.

A komáromi Jókai Mór Alapiskola is narancssárga szakaszba lépett, egy második és egy harmadik évfolyamos osztályt zártak be, az ide járó tanulóknak otthon kell maradniuk, a továbbiakban távoktatásban részesülnek. Az ógyallai Feszty Árpád Alapiskola, valamint a naszvadi magyar tannyelvű iskola ugyancsak narancssárga minősítést kapott, előbbinél két osztály, utóbbinál egy került átmenetileg bezárásra. A komáromi Kacz utcai szociális óvoda egyik pedagógusának is pozitív lett a tesztje.

A Komáromi Jókai Színház arról tájékoztatott, egyik vendégművészük Covid-19 tesztje pozitív eredményt mutatott. „Fájó szívvel hoztuk meg a döntést, hogy péntek estétől meghatározatlan ideig elmaradnak a meghirdetett előadások, és felfüggesztjük a próbafolyamatot” – közölte az intézmény. Úgy tudjuk, azóta a színház egy másik alkalmazottjának tesztje is pozitív lett. A gútai városi hivatal egyik alkalmazottja ugyancsak koronavírusos, emiatt szigorítják az ügyfélfogadás menetét.

Információink szerint néhány élsportoló ugyancsak fertőzött. A csallóközaranyosi női kézilabdacsapat hétvégi meccse – elővigyázatosságból – ugyancsak a járvány miatt maradt el (bővebben a sportrovatban).

A központi statisztikákból kiderül, a járvány márciusi kezdete óta múlt szerdáig 51 fertőzöttet tartottak nyilván a Komáromi járásban, akkor azonban egy nap alatt több mint duplájára nőtt az esetszám. Sőt, vasárnapig – három nap alatt – további 37 újabb megbetegedésre derült fény. Ez azt jelenti, e pillanatban 146 igazolt fertőzés kapcsolható régiónkhoz. Ez önmagában nem annyira vészes adat egyelőre (összességében a szomszédos Érsekújvári és Dunaszerdahelyi járásokban is nagyobb az esetszám), a meglóduló növekedés jelenti a problémát.

Szigorítás jön

Ján Mikas országos tisztifőorvos múlt pénteken belengette, tekintettel az esetszámok növekedésére, a járványügyi intézkedések szigorítása várható a maszkhasználat, a tömegrendezvények és a határellenőrzés terén. Marek Krajčí egészségügyi miniszter arról beszélt, járványügyi szempontból Szlovákia átlépte a kritikus határt, exponenciálisan növekedő fázisba került a vírus terjedése. „A központi válságstáb hétfőn újra összeül, és bízom benne, hogy szigorú intézkedések jönnek – bár most már nehezebb lesz megállítani, és sokkal tovább fog mindez tartani. De még mindig nem késő” – vélekedett a miniszter.

Igor Matovič kormányfő hangsúlyozta, az esetszámok egyenletes emelkedése miatt elkerülhetetlen lesz az intézkedések szigorítása. Októbertől ismét szigorúbb szabályok fognak vonatkozni a tömegrendezvények tartására. Szabadtéren legfeljebb 200-an, beltéri rendezvény esetén legfeljebb százan. Tilos lesz olyan rendezvények megtartása, ahol csak állóhelyek vannak. Az esküvőkön pedig maximum 30 ember vehet majd részt – vetítette előre a kormányfő. (Cikkünk még az október elsejétől hatályba lépő szigorítások hétfő esti bejelentése előtt íródott.)


Korlátozások a Komáromi járásban

Miután a Komáromi járást vörös kategóriába sorolták, a Komáromi Regionális Közegészségügyi Hivatal speciálisan a járásra vonatkozó intézkedéseket vezetett be hétfő reggel 6 órától (szeptember 28-tól) visszavonásig. A következőket:

  • szabadtéri rendezvények legfeljebb 250 főig, beltéri rendezvények 120 főig tarthatók meg
  • tilos mindenfajta tömegrendezvény megtartása 23 óra és másnap reggel 6 óra között. Kivétel a lakodalom, halotti tor, keresztelő ünnepség legfeljebb 100 vendégig.
  • tilos az éttermek, bárok, játéktermek, vendéglők, sörözők, diszkók nyitvatartása 23 óra és másnap reggel 6 óra között. Kivéve a lakodalmakat.
  • tilos a látogatás minden idősotthonban és szociális intézményben

Három fázisú besorolás az iskolákban

A minisztérium három fokozatú kockázati besorolást alkalmaz az iskolákra. Minden tanintézmény zöld fázissal indult szeptemberben, ami azt jelenti, nem merült fel fertőzésgyanú, illetve egyetlen tanulónál, vagy alkalmazottnál sem mutatták ki a koronavírust. Ha felmerül a fertőzés gyanúja, az iskola narancssárga besorolást kap, ekkor az első lépés a betegség tüneteit mutató személy haladéktalan elkülönítése az erre a célra kijelölt karanténhelyiségbe. Vörös fokozat pedig akkor lép életbe, ha legalább két tanuló, illetve pedagógus koronavírustesztje pozitív lesz. Mindegyik fázis esetére egy külön cselekvési tervet dolgoztak ki, de például a vörös besorolás sem jelenti azt, hogy az iskolát automatikusan be kell zárni.


Óvintézkedések a kórházban

Múlt szerda óta a korábbiakhoz hasonló megelőző óvintézkedéseket vezetett be a komáromi AGEL kórház a koronavírus-járvány második hullámára reagálva. Ezek célja, hogy megakadályozzák a kórház alkalmazottainak és pácienseinek megfertőződését a Covid-19 vírussal.

A kórház vezetése a főorvosokkal egyeztetve lépéseket tett annak érdekében, hogy azonnal el tudják különíteni a fertőzésgyanús betegeket. A hagyományos osztályok számára 12 ágyat szabadítottak fel erre a célra, az intenzív osztályon pedig 3 ágyat különítettek el – tájékoztatott Miroslav Jaška kórházigazgató.

Hozzátette, azért döntöttek az intézkedésről, hogy eloszlassák az akut egészségügyi ellátást igénylő, illetve a tervezett kórházi kezelésre érkező betegek aggodalmait a Covid-19 fertőzéssel kapcsolatban.

Munkanapokon koronavírus-tesztelést is végeznek a kórházban. Továbbra is érvényben van a látogatási tilalom, ez alól csak végstádiumban lévő betegek hozzátartozói kaphatnak kivételt. A komáromi kórház működése más tekintetben a szokásos mederben folyik, az akut és tervezett műtéteket is elvégzik.


Csaba Ádám

Top