Becsületkassza az aranyosi levendulásban

Csallóközaranyos. A levendula reneszánszát éli, felhasználása igen sokoldalú, így nem csoda, hogy napjainkban egyre többen foglalkoznak ennek a kivételes növénynek a termesztésével.

Navrátil Klára

Június végén Navrátil Klára csallóközaranyosi levendulatermesztő otthonában is megtörtént a szüret, ilyenkor az egész környéket belengi a levendula összetéveszthetetlen illata. A Csehországban élő hölgy édesanyja aranyosi házának kertjében neveli a növényt.

„Először 2016-ban vetődött fel bennem a levendulatermesztés gondolata, és sok-sok keresgélés után egy tihanyi őstermelő lett a befutó, ahonnan október folyamán 600 tövet vásároltam. Egy évre rá már arattam is, és már elsőre szép termést hoztak a bokrok. A következő évben még szebb lett a levendula, hamarabb is kezdett nyílni – mesélt a kezdetekről Navrátil Klára. – Én nem szívesen gyomirtózom, inkább gazolok, nyírom a sorközöket. A levendula remekül bírja a forró nyarakat, ezért jó helye van nálunk.”

Idén egy újítást is bevezetett, méghozzá a becsületkasszát, amelynek a lényege, hogy naponta, előzetes egyeztetéssel, ollóval, jó kedvvel felszerelkezve egyénileg, csapatostul szedhették a levendulát a kertjében. Az eseménynek nevet is adott:  Szedd a bokrod! A Tihanyból származó, belsőleg, külsőleg használható Lavandula angustifolia egy-egy bokráról  kb. 10-12 csokorra valót lehet leszüretelni. Az akciónak nagy sikere volt.

Klára elárulta azt is, hogy a legmelegebb napszakban érdemes aratni a növényt, mert akkor a legmagasabb az illóolajtartalma. A szedés napjának kiválasztása attól függ, mi a cél a virággal. Ha díszítésre szárítják, a legjobb, ha csak pár bimbó nyílik ki. Amennyiben illóolajat szeretnének készíteni, teljes virágzásban kell lennie a növénynek. A levendula virágzatból és a rövid szárból gőzzel való lepárlással nyerik ki a tiszta, koncentrált és igen csekély mennyiségű olajat.  A csokorban szárított, szárból lemorzsolt virágokat fel lehet használni illatpárnákba. Ha ezeket a szekrénybe tesszük, később kellemes levendulaillatot árasztanak.

Kérdésünkre, mi lehet az oka annak, hogy a levendula és más gyógynövények termesztése is egyre inkább terjed tájainkon, az aranyosi levendula-szakértő rámutatott: változik a klímánk, melegebb égövbe kerültünk. „Szembesülünk ezzel nap, mint nap. Magyarország például nem olyan régen még nagyhatalom volt ribizli termesztésben, ami most már kisebb területre összpontosul az ország északi részén. A ribizli nem bírja a mostani forró nyarakat. A levendulának viszont kedvez ez az időjárás, jó helye lett itt nálunk. Valamikor minden porta előtt volt levendula. Talán most ezt a hagyományt hozzuk vissza és éljük meg újra“ – fejtette ki Navrátil Klára.

A levendulát  több mint 2500 éve használják gyógynövényként, de egyre nagyobb teret hódít a parfüm- és kozmetikaiparban, valamint a gasztronómiában is. Egyedülálló illatkombinációja a 180 különböző alkotóelemének köszönhető. Az egyik legsokoldalúbban felhasználható gyógy- és fűszernövényünk. Aki már beleszippantott a friss levendulavirág illatába, soha nem felejti el.

Pint Sándor
Fotó: Halász Gizka

Top