Aratás az aranyosi levendulásbanA levendulát már több mint 2500 éve használják gyógynövényként. Régebben parfümként funkcionált, később fürdésre, főzésre és a levegő illatosítására is használták. Tény és való, hogy a levendula egyedülálló illatkombinációja a 180 különböző alkotóelemének köszönhetően, egyre nagyobb teret hódít a parfümiparban és a magas színvonalú kozmetikumok készítésénél is.

aranyosi levendula

A levendula reneszánszát éli, és felhasználása igen sokoldalú, így nem csoda, hogy napjainkban egyre többen foglalkoznak ennek a kivételes növénynek a termesztésével, hasznosításával.

Régiónk nyugati részén, Csallóközaranyoson is bontogatja szirmait ez a szépséges, illatos virág. A napokban meglátogattuk Navrátil Klárát, aki két éve kóstolt bele a növény termesztésébe, mely nyáron, intenzíven két hónapot virágzik. Ilyenkor fantasztikus illat lengi be a környéket. Klára elmondta, először 2016-ban vetődött fel benne a levendulával való foglalatosság gondolata, és végül sok-sok keresgélés után egy tihanyi őstermelő lett nála a befutó, ahonnan októberben 600 darab tövet vásárolt. Tavaly volt az első aratás, és mondhatni, szép termést hoztak a bokrok. Idén még ennél is szebb a levendula, és ráadásul hamarabb is kezdett nyílni. „Én nem szívesen gyomirtózom, ezért inkább gazolok, nyírom a sorközöket” – mondja a levendula szerelmese.

Aranyosi levendula (2)

Sok mindenre fel lehet használni a virágokat: többek között élőcsokrok kötéséhez, szárított virágként, de illóolajként is népszerű. Lehet készíteni belőle szörpöt, pálinkát, valamint nagyon jó minőségű mézet is. Nem beszélve a kis levendula tasakokról, melyeknek igen nagy keletje van. Klára megemlítette, hogy a termesztés egyik elengedhetetlen része, hogy az aratás után a bokrokat vissza kell vágni a következő évi jó termés érdekében.

Aranyosi levendula (3)

Arra a kérdésre, hogy mi az oka annak, hogy ilyen nagymértékben terjed a levendula és más gyógynövények termesztése, az aranyosi levendula-szakértő így válaszolt: „Változik a klímánk, melegebb égövbe kerültünk. Szembesülünk ezzel nap, mint nap. Például, Magyarország nem olyan régen még nagyhatalom volt ribizlitermesztésben. Ez most már csak kisebb területre összpontosul az ország északi részén. A ribizli nem bírja a mostani forró nyarakat. A levendulának viszont kedvez ez az időjárás, jó helye lett itt nálunk. Valamikor minden porta előtt volt levendula. Talán most ezt a hagyományt hozzuk vissza és éljük meg újra“ – nyilatkozta lapunknak Navrátil Klára.

Pint Sándor
Halász Gizka felvételei

Top