Fürdésre alkalmas a Holt-Vág

KOMÁROM. Lecserélik a fürdőzést tiltó táblákat a Holt-Vág partján. Helyette olyan táblákat tesznek ki, melyek saját felelősségre engedélyezik a fürdést. A víz minősége ugyanis jó, a közegészségügyi hivatal ezért egyetért a táblacserével.

DSC_0653

Mint arról nemrégiben részletesen is írtunk, jövő tavaszig több kisebb felújítás, fejlesztés valósulhat meg a Holt-Vágon és környékén, melyeknek célja, hogy nyüzsgő szabadstranddá, a komáromiak számára még vonzóbbá váljon a tó és környéke. A tervek között szerepel partrendezés, a motoros járművek kitiltása egyes részekről, a kigyúrt utak felszámolása, újrafüvesítés, új parkolók kialakítása, a tó vízminőségének megóvása, javítása. Idén a városi hivatal illetékesei, a horgászszövetség és a vízgazdálkodási vállalat már megállapodott egy akciótervről, néhány napja pedig újabb egyeztetés zajlott, melyen a közegészségügyi hivatal is képviseltette magát.

Keszegh Béla alpolgármester elmondta, a legutolsó mérés szerint az előírt határértékeknek megfelel a Holt-Vág vize, azaz teljesen rendben van (a kavai tónál is). A közegészségügyi hivatal továbbra is havi rendszerességgel vesz vízmintát a tóból, ám megegyezés született arról is, hogy a vízgazdálkodási vállalat is ugyanilyen gyakorisággal fogja vizsgálni a vízminőséget, azaz kéthetente lesz aktuális adat a tisztaságról. Fekete György, a vállalat komáromi igazgatója elmondta, az első egyeztetés óta eltelt időben kitermelték az iszapot a Holt-Vág „kanyarjából“, ezekben a napokban pedig az iszap elszállítása következik.

Évek óta láthatóak a tóparton a Fürödni tilos! táblák, bár ezt a komáromiak eddig sem vették túl komolyan. Most azonban a közegészségügyi hivatallal egyetértésben a város leszereli ezeket, helyükre pedig Fürödni csak saját felelősségre! feliratú táblák kerülnek, természetesen szlovák és magyar nyelven is. Akkor lehetne hivatalos fürdőhely a Holt-Vágon, ha lenne egy működtetője a strandnak, amely biztosítja a törvényi feltételeket: többek között öltözők és mellékhelyiségek meglétét, úszómester jelenlétét. Mivel ennek jelentős anyagi vonzata van, erre később kerülhet sor, egyelőre marad a saját felelősségre történő lubickolás.

A közeljövőben újra egyeztetnek az érintettek a Holt-Vág ügyében, többek között arról, hogy a horgászok és a fürdőzők számára is elfogadható szabályozás szülessen, mindenki elférjen, az autók behajtását korlátozzák. Ha minden a tervek szerint halad, jövő tavaszig megvalósulnak a tervezett újítások.

(cs)


A vandálok köztünk élnek

13626342_10206807392044195_7319053352065334420_n

Javításokra mindig szükség van, de sajnos egyes komáromiak vandál rombolása miatt sokszor többre is. Míg az érintett cégek, intézmények a várossal összefogva igyekeznek minél jobb körülményeket teremteni a Holt-Vágon, vannak köztünk olyanok, akik semmilyen újítást nem érdemelnének.

Július elején történt a legutóbbi felháborító eset: miután egy társaság jól kiszórakozta magát a Holt-Vág partján kihelyezett fa piknikülőhelyek egyikén, teljesen romba döntötte azt – legalábbis netes információk szerint így történt. Ezzel felesleges kiadásokat okoztak a városnak. A tönkretett pados-tetős pihenőhelyet mindenesetre már elszállították, és napokon belül rendbehozzák. Mint megtudtuk, egy másik, enyhén sérült piknikezőhelyet néhány napja javítottak ki, valamint négy tóparti szemeteskukát is rendbetettek.


Top