Nyüzsgő szabadstranddá válhat a Holt-Vág

Komáromot akár a vizek városának is nevezhetnénk: a folyókon kívül más természetes vizek is vannak, melyek közül egyértelműen a Holt-Vág a legnépszerűbb. Még télen is közkedvelt hely korcsolyázásra, nyáron pedig egy kis sportolás, szabadtéri sütögetés, horgászás, napozás, vagy éppen fürdés céljából keresik fel a komáromiak. Összefogással nyüzsgőbb, homokos parttal rendelkező szabadstranddá válhat.

Legutóbb 2012-ben merült fel, hogy egy viszonylag nagyszabású beruházás keretében szabaidőövezetet alakítsanak ki a Holt-Vág mellett. Egy pozsonyi cég hosszú távra bérbe vette volna a terület egy részét, és jelképes évi 1 eurós bérleti díj fejében több fejlesztést valósított volna meg. Homokos strand, öltözők, vendéglő, büfé, játszótér, mini állatkert, móló, kemping, továbbá nyugágyas pihenőhelyek kialakítása szerepelt a tervekben, melynek összköltsége 780 ezer euró lett volna. Végül nem lett semmi a dologból, viszont már az előző városvezetések idején is megvalósult néhány csinosítás, fejlesztés a Holt-Vágon – például tűzhelyek kialakítása, padok és szemeteskukák kihelyezése egy pályázatnak köszönhetően, röplabda pálya létrehozása, vagy éppen füvesítés, revitalizáció 2009-ben.

Idén azonban felgyorsulhatnak az események, további intézkedések történnek azért, hogy nyüzsgő szabadstranddá, a komáromiak számára még vonzóbbá váljon a tó és környéke. Bár kemping és nyugágyak egyelőre nem szerepelnek a tervekben, mégis, gyakorlatilag arról van szó, hogy a város az érintett szervezetekkel és vállalatokkal karöltve kis lépésekben megvalósítaná a korábbi projektet.

500 méteres homokos part

Maga a Holt-Vág, a közvetlen körülötte húzódó legfeljebb 10 méteres partsáv, továbbá a tó körüli gátak a Szlovák Vízgazdálkodási Vállalat kezelésében vannak, a tó melletti nagyobb fás és füves területek viszont városi telkek. A Holt-Vág kiemelt horgászhely, a parti részeket a komáromi horgászszövetség használja. Április közepén egy találkozóra került sor, melyen többek között a leginkább érintett szervezetek vezetői vettek részt: Fekete György, a vízgazdálkodási vállalat komáromi igazgatója, Tóth Alfréd, a helyi horgászszövetség elnöke, továbbá a város részéről Stubendek László polgármester, Keszegh Béla alpolgármester és Patus Sándor, a kommunális főosztály vezetője.

IMG_0306

A felek megegyeztek abban, milyen intézkedéseket kell foganatosítani annak érdekében, hogy a Holt-Vágot többen használják rekreációs célokra. Az év második felében homokos partot alakítanak ki az Apáli étteremtől kezdődő partszakaszon Kabátfalu irányába, a röplabda pályáig, nagyjából 500 méteren. Előbb kitakarítanák a szakaszt, megtisztítanák a nádtól, majd mintegy 10 méter szélességben homokkal töltené fel a vízgazdálkodás vállalat, ezáltal ez a rész szabadstrand jelleget kapna. Most is zajlik az iszapmentesítés egy másik szakaszon, a stranddal szembeni erdős terület mentén bágeroznak mintegy 14 méteres sávban, ezt fokozatosan befejezik, a kitermelt iszapos földet elszállítják.

Komárom városa a napokban elszállította az illegális szemétlerakatokat – alapvetően zöldhulladékot. Ugyancsak a város feladata lenne, hogy a képviselő-testület rekreációs területté nyilvánítsa a Holt-Vágot – illetve egy részét –, mivel jelenleg a városfejlesztési tervben csupán horgászatra kijelölt helyként van feltüntetve. Ez egyebek mellett azért is fontos lenne, hogy a vízgázdálkodási vállalat egy ilyen hivatalos dokumentummal is alátámaszthassa, hogy a rendrakási, környezetóvó és egyéb beruházásai, melyek eurótízezrekbe kerülnek, többféle közösségi érdeket szolgálnak, vagyis az állami cég helyes célra használja pénzforrásait.

ff

Parkolás csak kijelölt helyen

További terv, hogy kitiltják a motoros járműveket a vízpart közvetlen közeléből – a rekreációs övezetből –, ezért a meglévő, Apáli étterem melletti parkolón kívül további parkolókat is kialakítanának, a felső zsilipnél mindenképp, de másutt is. Közlekedési és információs táblákkal is világosan jelezni kell, milyen új szabályok lesznek érvényesek a tó környékén. A vízgadálkodási vállalat kaviccsal szórja fel az új parkolókat, az ide vezető utakat, továbbá lejárót is kialakít, viszont egyes partra vezető, kigyúrt utakat a várossal karöltve felszámolnak és újrafüvesítenek.

A komáromi horgászszövetség is kiveszi a részét a rendrakásból. Társadalmi munkában évek óta a horgászok kaszálják a füvet a part mentén – a jóval nagyobb városi területen Komárom végzi ezt –, összeszedik a szemetet, és a vízgazdálkodási vállalattal együttműködve ügyelnek arra, hogy senki ne engedjen szennyvizet a tóba. Tóth Alfréd, a 3 ezer tagot számláló horgászszövetség elnöke kérdésünkre elmondta, teljes mértékben támogatják a tervet, még akkor is, ha ez azt jelenti, hogy néhány horgász nem tud behajtani kedvenc helyére autóval. „Mindannyiunk közös érdeke, hogy revitalizáljuk a Holt-Vágot, hogy minél többeknek legyen kedvelt pihenőhelye. Fontos, hogy még családbarátabb hellyé váljon, a horgászok többségének is van családja” – mutatott rá Tóth Alfréd, megjegyezve, a Holt-Vág kiemelt horgászhelyük, rekordfogások helyszíne, mely még a külföldiek körében is igen népszerű, és még inkább azzá válhat, ezzel is növelve a Komárom kínálta turisztikai lehetőségeket. Megjegyezte, szeretnének egy csónakkölcsönzőt beindítani, amit nemcsak horgászok vehetnének igénybe.

DSC_0653

A vízminőség jó, de hivatalosan nem fürdőhely

Fekete György elmondta, a 2000-es évek elejétől több, a Holt-Vág újjáéledését célzó fejlesztés is megvalósult, ezek közül az egyik legfontosabb a zárózsilipek cseréje. Ezáltal lehetővé vált a vízpótlás, vagyis hogy a kabátfalusi zsilipnél jó minőségű vízzel töltsék fel a tavat, mely nem a Vágból érkezik, hanem a csallóközi belvízrendszerre van rákötve, ami sokkal jobb minőségú vízzel látja el. „Minden évben tavasszal és ősszel zajlik a vízpótlás, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy fenntartsuk a Holt-Vág jó vízminőségét és fürdésre alkalmas maradjon” – mondta a vízgazdálkodási vállalat igazgatója, hangsúlyozva, szeretnék, ha még javulna is a víz tisztasága. Ezért nagyon fontos a partszakaszról való gondoskodás is, hogy minél több zöld legyen, és ezáltal minél kevesebb por kerüljön a tóba. Emiatt lényeges a Holt-Vág „kanyarjában” lévő erdős területet megóvása, ahol sok az elöregedett nyárfa, azonban ezeket nem szabad egyszerre letarolni, hanem megfelelő módon revitalizálni.

Az elmúlt években a Holt-Vág vizét folyamatosan vizsgálta a közegészségügyi hivatal, a nyári szezonban rendszeresen vettek mintát. A vízminőség az utóbbi időben fürdésre alkalmas volt, idén májusban végeznek majd mérést először, majd a nyár folyamán havi rendszerességgel. Andrea Kološová járási tisztifőorvos ugyanakkor hangsúlyozta, jelen pillanatban a Holt-Vág nem teljesíti a szükséges törvényi előírásokat ahhoz, hogy fürdőhellyé nyilvánítsák, hiába megfelelő a vízminőség. Néhány hete egyébként a tó egyik részén halpusztulást is észleltek, ám minden jel szerint ezt csak egy kisebb, lokális, egyszeri szennyezés okozhatta, esetleg gyors hőmérsékletváltozás.

Keszegh Béla alpolgármester hangsúlyozta, hamarosan kidolgozzák a Holt-Vágot érintő új, világos szabályokat, hogy az a jövőben valódi szabadstrandként működhessen. A város a közegészségügyi hivatallal együttműködve szeretné biztosítani a fürdés és a kellemes kikapcsolódás lehetőségét, amely elérhető lenne minden komáromi számára. A lapunknak nyilatkozók közül többen is hangsúlyozták, fontos lenne, hogy egy olyan civil szervezetet is bevonjanak a tervek készítésébe, akik a családok igényeit közvetítik. Ezzel kapcsolatban megkérdeztük Kiss Rékát, a gyerkőcfesztivált és a karácsonyi programsorozatot szervező Villa Camarum polgári társulás szóvivőjét, aki elmondta, bár egyelőre nem ismerik az elképzeléseket, de nyitottak az egyeztetésre.

ffff

A közelmúltban a Föld Napja alkalmából diákok is takarítottak a környéken, de sajnos sok helyen újratermelődik a hulladék. Látványosan megújult egy vendéglatóhely is, több családbarát lehetőséget kínálva vendégeinek, például miniállatkert is létesült, de kis játszóterek is rendelkezésre állnak. Néhány éve itt rendezik meg a több ezer embert vonzó Lake Up! fesztivált, a környék egyre több más rendezvénynek is helyszíne. A tó körül kiépült a kerékpárút, melyen keresztül már most el lehet kerekezni Gútáig, illetve a másik irányba Karváig, ami tovább növelheti a tópart népszerűségét.

Az egyeztetésen résztvevő felek mindegyike hangsúlyozta, támogatják a terveket, és igyekeznek azokat megvalósítani. Néhány dolognak már idén örülhetnek a komáromiak, de ha minden a terv szerint halad, 2017-re már egy sokkal élvezhetőbb, családbarát szabadstrand várja a pihenni vágyókat a Holt-Vágon.

Csaba Ádám

Top