Újabb bevásárlóközpont épül?

Egy több üzletet magába foglaló bevásárlóközpont épülhet Komáromban, az egyes lakótelep „sarkában“ – a Szakszervezetek utcája és a vasúti sínek által határolt területen. Parkolókat is kialakítanának, valamint egy körforgalmat a város egyik problémás kereszteződésében. Az ezzel kapcsolatos kérvényt a városi képviselőknek is jóvá kell hagyniuk, amire még idén sor kerülhet.

Bevásárlóközpont épülhet a Szakszervezetek utcája és a Selye utca találkozásánál, a korábbi fémgyűjtő udvar helyén, illetve a mögötte lévő területen, a Dunaszerdahely irányába vezető vasúti sínek mellett. Mindez az LS-real társaság kérvényéből derül ki, melyről Komárom városi tanácsa, illetve egyes szakbizottságok is tárgyaltak. A beruházás magánterületen valósulna meg, így alapvetően a terület tulajdonosa kezében van a döntés.

A tervek szerint egy bevásárlóközpont épülne az említett helyen. Információink szerint egy nagyobb szupermarket – nem megerősített információk szerint a Billa áruházlánc egy egysége, valamint egy DM drogéria –, továbbá néhány kisebb üzlet kapna helyet a központban. Természetesen kiépülne a szükséges infrastruktúra is, mintegy 86 parkolóhely, bekötőutak, járdák, fedett bevásárlókocsi tárolók, az áruellátáshoz szükséges utak.

Layout 1

Az új körforgalomhoz a város hozzájárulása kell

A beruházó vállalná azt is, hogy a bevásrlóközpont környékén, városi területen is fejlesztéseket végez. Egész pontosan egy körforgalmat építene ki a Szakszervezetek utcája, az E. B. Lukáč utca és a Selye utca kereszteződésében – az egyes lakótelep elején, közvetlenül a kis vasúti híd mellett. Gyalogátkelőket is kiépítenének, a Szakszervezetek utcája elejét pedig szélesítenék, járdaépítéssel együtt. Ezzel kapcsolatos a társaság kérvénye is, hiszen a városi utak átépítéséhez az érintett infrastruktúra kölcsönadását kérik a várostól, azzal, hogy amint elkészül a körforgalom és a kapcsolódó fejlesztések, az jelképes 1 euróért Komárom város tulajdonába kerül.

A beruházással kapcsolatos kérvényt támogatta a városfejlesztési bizottság, a pénzügyi bizottság viszont egyelőre nem, mivel néhány pontosítást kért. Előzetesen – néhány feltétel teljesülését kikötve – egyetértett a szándékkal a közlekedésrendészet, valamint az állami vasúttársaság is. Utóbbi jóváhagyására azért volt szükség, mert a kérdéses terület belelóg a vasúti sín melletti védelmi sávba.

Megkerestük az LS-real társaság képviselőjét is, azonban egyelőre nem kívántak részletekről nyilatkozni. Kérvényük még nem került Komárom képviselő-testületének napirendjére, a városatyák vélhetően még az idén szavaznak a jóváhagyásáról.

Néhány képviselő szerint a lakosságot is meg kellene kérdezni a beruházásról, illetve információink szerint olyan aggály is megfogalmazódott, miszerint az új körforgalom miatt torlódások alakulhatnak ki a 63-as főút lekanyarodó sávjában.

Ugyanakkor a tervezett beruházásnak több előnye van. A kérdéses terület közvetlen közelében nincs bevásárlóközpont, sőt kisebb bolt is csak jóval távolabb működik, azaz a lakosok többsége biztos üdvözölné. Az érintett kereszteződés kifejezetten szerencsétlenül van megoldva, különösen a Selye utcából nehéz kihajtani (a Klapka lakótelepről kivezető, kertek és vasúti sínek melletti keskeny út). Ezt a gondot egy körforgalom biztosan megoldaná. Az egykori fémgyűjtőudvar és környéke sem válik a város díszére, évek óta elhanyagolt terület, sőt, illegális hulladéklerakatként használták egyesek. Mindez a beruházással eltűnne.

(csaba)
(a nyitófelvétel illusztráció)

Top