Megkezdődött a Marianum felújítása

Komárom. Nemrégiben megkezdődött a Marianum Egyházi Iskolaközpont csaknem százéves főépületének teljes körű felújítása. Egy új kápolna is épül a földszinti szárny felett. Mindez elsősorban a magyar kormány nagyjából 2,1 millió eurós támogatásának köszönhető, de a nagyszombati érsekség is hozzájárul a költségekhez nagyjából 300 ezer euróval.

Bár csak tavaly év végén derült ki, hogy a magyar kormány nemzetpolitikai államtitkársága 780 millió forinttal – azaz valamivel több, mint 2,1 millió euróval – támogatja a komáromi Marianum főépületének felújítását, április elején már a munkálatok is megkezdődtek.

A közel 100 évvel ezelőtt közadakozásból emelt főépület eddig nem esett át jelentősebb rekonstrukción. Most viszont teljesen megújul, a tetőtől az alagsorig, kívül-belül. Megújul a tetőszerkezet, szigetelik az épületet, cserélik az összes ajtót, ablakot, a villany- és vízvezetékeket, beleértve a csatornázást, sőt, az elnyert támogatásból a benti berendezéseket is újakra cserélik. A felújítás lényeges eleme, hogy egy teljesen új, 94 négyzetméter alapterületű kápolna is épül a Marianumban. Ez a főépület melletti, azzal egybeépült földszintes rész felett épülne meg.

A tervek szerint még az idén befejeződnek az építési munkálatok.

(cs)

Teljes felújítás a Marianumban

Top