Jelentős felújítás a Jókai Mór Alapiskolában

Komárom. Teljesen szigetelik és felújítják a Jókai Mór Alapiskola főépületének külsejét, beleértve az ablakok és ajtók cseréjét. A város sikeresen pályázott a szlovák környezetvédelmi minisztérium alapjához, és több mint 300 ezer eurót nyert el erre a célra. A nagy összegű magyarországi támogatások után végre szlovák állami forrásból is érkezik pénz komáromi alapiskola fejlesztésére.

Ján Budaj környezetvédelmi miniszter múlt héten tájékoztatta az önkormányzatot a benyújtott pályázat sikeréről. Ennek értelmében a Béke utca és az E. B. Lukáč utca sarkán álló főépületet teljesen szigetelik – nemcsak a homlokzatot, hanem a tetőrészt is. Miután a nyílás-zárókat is újakra cserélik, gyakorlatilag a főépület teljes külső része megújul. A projekt célja az energiahatékonyság növelése.

A minisztérium 301 558 eurós támogatást folyósít a környezetvédelmi alapból, miközben az önkormányzat 5 százalékos önrésszel, 15 871 euróval járul hozzá a beruházás költségeihez. A felújítás kivitelezőjét közbeszerzés útján választja ki az önkormányzat, ennek kiírására hamarosan sor kerül – tájékoztatott Keszegh Béla, Komárom polgármestere. Hozzátette, iparkodniuk kell a lebonyolításával, majd a munkálatokkal is, mivel a fejlesztésnek még ebben az évben le kell zárulnia.

Újulnak az iskolák

Komáromban az elmúlt egy évben kifejezetten nagy összegeket sikerült lehívni iskola-felújítási célokra. Ez elsősorban a magyar kormánynak köszönhető, hiszen a fennállásának 60. évfordulóját ünneplő Eötvös Utcai Alapiskola teljes körű felújításához csaknem 420 millió forinttal (nagyjából 1,1 millió euróval) járul hozzá a Nemzetpolitikai Államtitkárság, míg a Marianum Egyházi Iskolaközpont főépületének felújítását 780 millió forinttal – azaz körülbelül 2,1 millió euróval – támogatja. A Marianum esetében a nagyszombati érsekség is hozzájárul a költségekhez 250 ezer euró körüli összeggel, melyből egy új kápolnát is építenek. Az Eötvös iskolában pedig a sportpályák is megújulnak a magyarországi támogatásból.

Mindkét tanintézményben jelenleg is gőzerővel zajlanak munkálatok. Az Eötvös iskolában már tanévkezdésre elkészülnek a munkák zömével, szeptember közepére pedig várhatóan minden építési munkálat befejeződik, ám ez utóbbiak már nem fogják zavarni a tanítást – tájékoztatta lapunkat Majer Péter igazgató. Madarász Róbert, a Marianum igazgatója kérdésünkre elmondta, jelenleg nagyjából a felújítás felénél tartanak, és úgy tűnik, tudják tartani az ütemtervet, azaz az év végéig sikeresen lezárulhat a beruházás.

Keszegh Béla hangsúlyozta, a többi városi iskola esetében is készen állnak arra, hogy megfelelő pályázati kiírás esetén támogatásért folyamodjanak. Több projektdokumentáció is készen áll, illetve folyamatban van ezek aktualizálása.

Mint korábbi számunkban megírtuk, a szeptemberi tanévnyitóra megújult az összes városi iskola sportpályája, részben városi pénzből, részben az iskolák saját költségvetéséből, részben szülői és szponzori felajánlásokból. Két évvel ezelőtt a város 1 millió eurót fordított az iskolakonyhák felújítására, köztük egy teljesen új építésére.

(cs)

Top