Magyar segítséggel újulhat meg az erőd is

Múlt szerdán Komáromba látogatott Szijjártó Péter magyar külügyminiszter. Keszegh Bélával, a város polgármesterével, a Magyar Közösség Pártja delegációjával, valamint Gyimesi György parlamenti képviselővel is tárgyalt. Szó esett újabb, Komáromba irányuló magyar állami támogatásokról, így további két iskola és az erőd felújításáról, az aktuális járványhelyzetről, valamint a kettős állampolgárság kérdéséről is, ami heves reakciót váltott ki szlovák oldalon. A magyar miniszter bejelentette, további 27 lélegeztetőgépet adományoznak dél-szlovákiai kórházaknak.

Szijjártó Pétert, Magyarország külgazdasági és külügyminiszterét múlt szerdán Keszegh Béla fogadta a komáromi városházán. Szóba kerültek a magyar kormány által támogatott, folyamatban lévő komáromi fejlesztések – így az Eötvös iskola és a Marianum teljes felújítása, valamint a KFC új stadionjának építése. „Komárom polgármestere jelezte, további két helyi iskola felújításához kéri a magyar kormány segítségét. Készek vagyunk gyors döntést hozni ezzel kapcsolatban“ – hangsúlyozta a külügyminiszter. Konkrétan ugyan nem említette, de nyilvánvalóan a város másik két magyar tannyelvű oktatási intézményének korszerűsítéséről van szó, tehát jó eséllyel a Munka Utcai Alapiskola és a Jókai Mór Alapiskola is megújulhat belátható időn belül.

Keszegh Béla polgármester konkrét iskolák megnevezése nélkül megerősítette: valóban egyeztettek az iskolafelújításokról, továbbá a volt Poliklinika épületének jövője is felmerült. Megjegyezte: hamarosan elkészül a patinás belvárosi épület felújítását célzó projektdokumentáció, ami választ ad a költségek nagyságára, a szükséges munkálatokra, ezt követően pedig a város igyekszik minden külső pénzforrási lehetőséget kihasználni, beleértve a magyarországi segítséget is.

Szijjártó Péter egyúttal a komáromi erődrendszerről is beszélt a tárgyalásokat követően, megemlítve, egy európai szinten is vonzó turisztikai célponttá lehetne fejleszteni. „A magyar oldalon már sokat foglalkoztunk az ottani három erőd felújításával és fejlesztésével, de szeretnénk, ha a Duna északi oldalán is megtörténne a központi erőd fejlesztése. Készen állunk arra, hogy ehhez is pénzügyi támogatást nyújtsunk“ – mondta a miniszter, hozzátéve, szeretné, ha Komárom a Duna mindkét oldalán egyszerre fejlődne. „Minél jobb a felvidéki magyarságnak, annál jobb mindkét országnak. Magyarország érdeke, hogy a szomszédos államok, Szlovákia déli része is gyorsan fejlődjön“ – fűzte hozzá.

Az aktuális járványhelyzetről is egyeztettek a felek, különös tekintettel a munkába ingázókra és a határon át közlekedő családokra. A magyar külügyminiszter bejelentette, 13 felvidéki kórháznak összesen 27 lélegeztetőgépet adományoz a magyar kormány, ezek közül 10 Galántára, 6 pedig Dunaszerdahelyre kerül.

A szlovákiai népszámlálással kapcsolatban a magyar külügyminiszter a részvétel fontosságát hangsúlyozta, és magyarságuk feltüntetésére kérte a felvidéki magyarokat. Szót ejtett a kettős állampolgárság rendezésének kérdéséről is – erről bővebben kapcsolódó írásunkban olvashat.

Újságírói kérdésre válaszolva Szijjártó Péter elmondta, Dél-Komáromban töltötte gyerekkora jelentős részét, jól ismeri a város mindkét felét, rokonságának egy része a mai napig Észak-Komáromban él, így másként dobban a szíve, ha a városba érkezik. A miniszter egy Puskás mez másolatával lepte meg Komárom polgármesterét, Szijjártó Péter pedig a komáromi Chocomaze kézi készítésű csokijaiból kapott egy kosárra való kóstolót.

(csá)

(Cikkünk a Delta március 9-i számában jelent meg.)

Kapcsolódó cikkeink:

Teljes felújítás a Marianumban
Ilyen lesz a felújított Eötvös iskola
Aláírták az engedélyt a KFC stadionjának építésére
1,6 millióból újul a komáromi vár
Magyar-szlovák miniszteri tanácskozás

Top