Régiónkban 16 kisiskola került végveszélybe

Múlt szerdán szlovákiai magyar szervezetek tüntettek a parlament előtt, tiltakozva a közoktatási törvény módosítása ellen, mely 2015-től bezárásra ítélné a kisiskolákat. A smeres kormánytöbbséget nem hatotta meg az akció, nem sokkal a demonstráció után megszavazták a jogszabályt. A Komáromi járásban 7 magyar és 9 szlovák kisiskolát fenyeget a bezárás. 

kisiskolak

Az új jogszabály minimális osztálylétszámot határoz meg: az alapiskolák esetében 11 tanulót, míg a középiskoláknál 17-et. A törvény ugyan ad némi engedményt a magyar iskolák számára, de így is sok olyan lesz, amely nem tud megfelelni a feltételeknek. Ráadásul megszűnik annak lehetősége is, hogy az önkormányzatok saját forrásból pótolják ki az iskola költségvetését, és tovább működtessék. A módosítás másfél millió eurós megtakarítást jelentene az államnak, ami viszonylag kis összegnek számít, mindezért feláldoznák a szlovák kisikolák ötödét, és a magyar kisiskolák harmadát, országosan összesen 81-et.

A Komáromi járásban a magyar iskolák közül bezárhatják a karvai iskola alsó tagozatát, továbbá a gútai egyházi, a búcsi, a dunamocsi, a hetényi, a madari és az izsai alapiskolák felső tagozatát. A szlovákok közül a megyercsi, keszegfalvai, šrobárovái iskolánál az 1.-4. évfolyam, míg a perbetei, bátorkeszi, dulovcei, marcelházi, nemesócsai, szentpéteri alapiskoláknál a felső tagozat szűnhet meg.

A törvény ellen a legjelentősebb szlovákiai magyar civil szervezetekkel együtt a Híd és az MKP is tüntetett Pozsonyban. A parlament előtt 300 fős tömeg gyűlt össze. A magyarok mellett felszólaltak szlovák ellenzéki politikusok, több érintett kisiskola is képviseltette magát. „Iskolarombolás = Falurombolás!, Bezárjátok iskoláinkat, bezártok minket is?“ – állt a transzparenseken. A megszűnésre ítélt kisiskolákat egy koporsó jelképezte, melybe a beszédek elhangzása után beverték az utolsó szöget is.

A demonstráció után a kormánytöbbség megszavazta a 2015-től hatályba lépő jogszabályt. A tüntető szervezetek abban reménykednek, hogy adódik még valamilyen lehetőség a törvény újbóli megváltoztatására.

(d)

Top