Lapátra kerülhet néhány orvos a kórházban

Érdekütközésekre hivatkozva megválhat egy képzett orvosától a komáromi kórház, de további nevek is felmerülhetnek. A vezetőség szerint az érintett orvos olyan párhuzamos tevékenységet folytat, ami a kórházat negatívan érinti. Az orvos szerint azonban erről nincs szó, ráadásul az elküldése a szolgáltatás színvonalát és a betegek számát is érintheti.

A komáromi kórház vezetősége a hónap végével felmondott egy orvosnak, sőt, további orvosok is erre a sorsra juthatnak. Az ügy már pár hete húzódik, Dudás Viktor igazgató nem változtatott a véleményén, bár végleges megállapodás még az utolsó pillanatban születhet. Elmondása szerint az érintett orvos, Viola Miklós sebész olyan tevékenységet folytat a kórházon kívül, amely előnytelen a kórház számára. Nem azzal van gondja, ha egy orvos a kórházi munkán kívül magánpraxist is folytat párhuzamosan, hanem ha a kinti tevékenység a kórház eredményeit rontja. Dudás szerint akad több olyan orvos, aki a magántevékenységével éppen a kórházba hozza a beteget bizonyos műveletek elvégzésére, erre példa a nőgyógyászok esete. Az viszont már problémát okoz, ha egy orvos a kórháznak csinál konkurenciát, és még ki is használja a kettős státuszát.

A kialakult vita elsősorban Viola Miklóst érinti, akinek már pár hete jelezték, július elejétől nem tartanak igényt a munkájára. Rajta kívül azonban mások neve is felmerülhet, hiszen hasonló cipőben járnak. Ilyen Máriási László sebész, aki Viola Miklóssal közösen működteti a gútai MedChir központot. Máriási személye azonban még érzékenyebb kérdés, hiszen ő az egyetlen képzett traumatológiai sebész a komáromi kórházban, így távozásával ez a szakirány akár meg is szűnhetne.

violaM
A két sebész pár éve indította el a MedChir központot, amely többféle egynapos sebészeti beavatkozást kínál. Különösen a vágsellyei kórház bezárása után növekedett meg az érdeklődők száma, de gyakori, hogy a komáromi betegek is Gútára mennek ki a sebészek után. A kórházzal való nézeteltérés ebből adódik, mivel több orvosi műveletet a kórházon belül is el lehetne végezni, és gazdaságilag előnytelen a komáromi intézménynek, ha a betegeket átirányítják a gútai magánrendelőbe. Dudás Viktor azt is hangsúlyozza, nem a korrekt együttműködés ellen van, de nem tartja jónak, ha a terhek a kórházra hárulnak, a bevétel meg a magánklinikára. Több kórházi alkalmazott is dolgozik magánrendelőben, számukra a kórház biztosítja a fix, betegszámhoz nem kötött fizetést, téríti a járulékokat, a magánrendelőnek viszont csak az elvégzett munka után kell fizetnie – teszi hozzá. A kórház igazgatója hozzáteszi, az is érdekes jelenség, hogy ugyanazok az egészségügyi alkalmazottak a kórházban és egy magánklinikán egészen másként állnak a munkájukhoz és a betegekhez, ami elfogadhatatlan. „Mindig nyitottak vagyunk az egyeztetésre, örülünk mások sikereinek is, azonban itt most a mi kárunkra zajlik valami. A kórháznak több mint 520 alkalmazottja van, és mi értük is felelősséggel tartozunk. A kieső bevételek a fejlesztésekből és a jutalmakból hiányoznak” – teszi hozzá Dudás.

Viola Miklós a helyzetet másként látja. Szerinte már jó pár éve elindítottak egy olyan szolgáltatást, ami akkor még nem volt a kórházban, és jelenleg is színvonalasabb. „A komáromi egynapos sebészeten nincs laparaszkópia-torony, így például nem tudnak egynapos epeműtétet végezni, de a technika is elmaradottabb. Ezért is választanak minket sokan, és a betegek nagy számban azt az orvost követik, akiben megbíznak” – fejti ki Viola, aki 18 éve dolgozik a kórháznak is. Szerinte a két intézménynek nem versengenie kell, hanem kiegészítenie egymást, s ő erre törekszik.

Más orvosok úgy vélik, ez egy érzékeny kérdés, mivel korábban a más városba távozó szakképzett kórházi orvosokat a betegek is nagy számban követték. Manapság már nem gond egy műtét miatt 30-50 kilométert utazni, a beteg oda megy, ahol megbízik s gyógyítóban. Emiatt előfordulhat, hogy Viola Miklós átigazolásával Érsekújvárba vagy máshová, a betegek egy része is követi – mondja az egyik magát megnevezni nem kívánó orvos. Viola Miklós szakképesítéssel rendelkező orvos, akit egy fiatal ukrán orvos nem helyettesíthet, az orvosláson túl a nyelvi akadályokról nem is beszélve. Kérdés az is, mi lesz a társával, Máriási Lászlóval? – mondja egy másik orvos.

A legtöbb orvos bízik abban, hogy az utolsó pillanatban találnak valamilyen megoldást, mivel még a kórház vezetése is elismeri, hogy egy képzett, jó orvosról van szó. A kollégák viszont a vezetés érveit is megértik, miszerint nem lehet a terheket és a hasznokat aránytalanul elosztani, ebben is meg kell találniuk az igazságos leosztást. Viola Miklós sorsáról a hét elején döntenek.

(kb)

Top