Köldökzsinór program: óriási az érdeklődés

A magyar kormány új családügyi intézkedéseinek köszönhetően akár több mint 100 ezer forintos támogatáshoz juthatnak felvidéki magyar családok.

Köldökzsinór

Január elsejével indul a Köldökzsinór program, amely azokat szólítja meg, akiknek magyar gyermeke nem Magyarország közigazgatási határain belül születik, hanem határon túlon: Erdélyben, Felvidéken, Vajdaságban, Kárpátalján, vagy bárhol másutt a világon – jelentette be Novák Katalin, a magyar kormány család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára még a múlt év végén.

Ez az új támogatási forma azt jelenti, hogy a határon túl élő szülők is jogosultakká válnak a magyarországi, egyszeri 64 125 forintos anyasági támogatásra, valamint egy babakötvényre – ún. Start-számlával. Utóbbi kezdő összege 42 500 forint, és ha a családok tovább takarékoskodnak, ehhez a magyar állam kamattámogatást tesz hozzá, így a fiatal 18 évesen több millió forinttal „indulhat el“. Ezzel akár több mint 100 ezer forintos támogatáshoz juthatnak hozzá a felvidéki magyar szülők is.

Az államtitkár elmondta azt is, hogy a Köldökzsinór program keretében elsősorban a magyar állampolgárokra gondolnak, de azon „elszakított nemzetrészek“ esetében, ahol nem engedélyezik a kettős állampolgárságot, a magyar igazolvány is elegendő lesz.

A Szlovákiában élő magyar szülőknek tehát nem kell magyar állampolgárnak lenniük ahhoz, hogy jogosultak legyenek a támogatásra, elég, ha rendelkeznek magyar igazolvánnyal, vagy ha ezt most igénylik. Fontos tudnivaló, hogy az újszülöttnek is magyar igazolványt kell készíttetni, ehhez egy szabályos igazolványkép, valamint a gyermek szlovákiai anyakönyvi kivonata és a szülők magyar igazolványa szükséges. Az ügyintézés a magyar konzulátusokon és a Szövetség a Közös Célokért (SZaKC) területi irodáiban (Komáromban a Kossuth téren van a székhelyük) folyik. A támogatási kérelmek elbírálásában a pozsonyi és kassai konzulátus jogosult eljárni, ugyanakkor a SZaKC munkatársaitól is segítséget kaphatnak az érdeklődők.

Szalai Erikától, a SZaKC komáromi iroda munkatársától megtudtuk, Komáromban óriási az érdeklődés a Köldökzsinór program iránt, folyamatosan csörögnek a telefonok, az elmúlt napokban nagyon sokan tértek be az irodába. Hangsúlyozta: a támogatás 2017. július 1. után született gyermekek után – a születéstől számított hat hónapon belül – igényelhető. Azoknak tehát, akiknek tavaly júliusban született gyermekük, érdemes sietni, hiszen számukra hamarosan lejár a kérvény benyújtásának határideje.

(d)

Top