Klemen Terézia a női példakép

A Femine Fortis – Erős Nők Polgári Társulás az idén is közzétette felhívását, amelyben olyan sikeres embert kerestek, aki bebizonyította, nőként is lehet nagyot alkotni és tetteivel a példaképünk lehet. Hét jelölt közül a komáromi Klemen Terézia kultúraszervezőnek ítélte a Példakép-díjat a kuratórium.

• Önnek van példaképe?

– Mindenki a példaképem, aki saját erejéből, akaratából, tudásából, tehetségéből jutott előre és sokat tett ezért.

• Pedagógus vagy kultúraszervező inkább?

– Érettségi után rögtön felvettek a budapesti Eötvös Lóránt Tudományegyetemre, ahol tanári oklevelet szereztem. Utána a járási pionírházban szerveztem akciókat. Azután igazgatóhelyettes, majd igazgató lettem. Később húsz évig tanítottam Magyarországon szakgimnáziumban. Amikor megalapítottuk a Lehár Ferenc Polgári Társulást, intenzívebben kezdtem szervezni operett-előadásokat, gálakoncerteket, ismert énekesek fellépéseit, a Lehár nyarat a Klapka téren. És persze, a Lehár bált.

• Most művészeti eseményeket szervez. A koronavírus-járvány miatt sok rendezvénye maradt el?

– Bizony sok. Hogy csak a legfrissebbeket említsem, a múlt vasárnap elmaradt a katonazenekarok találkozója, amelyen a cseh, a szlovák és a magyar honvédelmi tárcák katonazenekarai léptek volna fel. A prágaiak jelezték, hogy zenekaruk karanténban van. Október elejéről tavaszra halasztottuk a Házy Erzsébet Nemzetközi Tehetségkutató Énekverseny jubileumi, ötödik évfolyamát, Ausztriából, Erdélyből és Magyarországról is érkeztek volna jelentkezők.

• A Szlovákiai Civil Becsületrend díj-átadóját viszont megtartották múlt szombaton.

– Icso Valéria, a dernői Borostyán Néptáncműhely vezetője, a Sajó Banda működtetője vehette át a Kultúrpalota dísztermében rendezett ünnepségen a díjat. Ugyanott rendezzük – a Lehár 150 projekt keretében – egy jövő év február végéig nyitva tartó Lehár-kiállítást és Az operettkirály című könyvem bemutatóját október 16-án.

• Példaképnek érzi magát?

– Nem. Szerintem az a követendő példa, hogy nem szabad belesüppedni a semmittevésbe, hanem tenni kell valamit embertársainkért. Szeretek másnak örömöt szerezni.

A Femine Fortis Polgári Társulás azzal a céllal alakult, hogy a nők közéleti szerepvállalását segítsék. Nem feminista mozgalmat hoztak létre, hanem a nők jogaira, a női és az anyai szerepek betöltésének kihívásaira irányítják a figyelmet.

Bárány János,
fotó: Kollár Zoltán

Top