Kikre bízzuk Komáromot?

Hatan neveztek be a versenybe Komárom polgármesteri székéért, de ugyancsak nem kicsi a tétje a képviselői helyeknek, amelyek betöltéséről a lakosok már újraszabott választási körzetekben döntenek. Mire számíthatunk a novemberi választáson, és hogyan alakultak az önkormányzati választások az elmúlt két évtizedben? Ennek jártunk utána.

Kevesebb, mint két hónap van az önkormányzati választásokig, de a légkör már az elmúlt hetekben is paprikássá vált. A polgármesterjelöltek esetében a pártok háza táján volt nagyobb vihar, a független jelöltek viszonylag csendesen neveztek be a versenybe. A végeredmény MKP- Híd összefogás lett közös képviselő-jelölt listával, ami azonban az MKP-n belül nem nyerte el mindenki tetszését. Hosszas halogatás után Stubendek László bejelentette, független polgármesterjelöltként száll ringbe, ezáltal MKP-s tagsága felfüggesztődött. Néhány párttag követte őt, kiléptek az MKP soraiból, így minden bizonnyal egy csapatot is szervez maga körül az önkormányzati választásokra. Az MKP hivatalos jelöltje Czíria Attila lett, akinek javára visszalépett Bastrnák Tibor, a Híd korábbi jelöltje. Czíriát támogatja a nemrég alakult SIEŤ (Háló) párt is. Függetlenként újra indul a posztért Anton Marek, aki az elmúlt négy évben vezette a várost. A Komáromban nemrégiben sátrat vert Zöld párt színeiben Benčič Péter a jelölt, továbbá két független, Less Károly és Gulyás Magdaléna is indul a polgármesteri székért folytatott küzdelemben.

A polgármesterjelöltek listája ezzel hatra emelkedett, egyelőre azonban ez nem számít hivatalos adatnak. A választási bizottság ugyanis a múlt hét végén kezdte meg ellenőrizni a leadott jelentkezési íveket, s munkájának befejezéséig nem ad hivatalos tájékoztatást a jelöltek számáról.

polgitablo

A közösségi hálón napvilágot látó információk és értesüléseink alapján azonban elmondhatjuk, hogy Komáromban 81 személy jelentkezett be a 25 képviselői posztra. Nevezésüket a bizottság bírálja el. 2010-ben két esetben is olyan hibákat találtak a független jelöltek petíciós íveiben, ami alapján ki akarták zárni őket. A gyorsított eljárásban döntő bíróság az egyik esetben elutasította, a másikban helyt adott a fellebbezésnek, így az egyik jelölt a kettő közül mégis ott lehetett a választási listán. Hogy a 81 jelentkező közül mennyi lesz elutasítva, az a hét folyamán derül ki.

Annyi közismert, hogy a pártok közül az MKP-Híd koalíció indít csak teljes listát, 12-13-as elosztásban. Benevezett a választásokra a SIEŤ párt is, akik két képviselőjelöltet indítanak, Mihály Marek és Tárnok Károly személyében. Múlt heti sajtótájékoztatójukon azt is elmondták, hogy Czíria Attilát támogatják a polgármesteri posztért folyó küzdelemben. Az MKDSZ mindhárom körzetben egy-egy jelöltet indít, Malinák Zsoltot, Németh Pétert és Orvos Jánost, az SDKÚ színeiben is lehet induló, azonban a jelöltek többsége függetlenként vág neki, összegyűjtve a legalább 400 aláírást az induláshoz.

Hogyan alakultak a korábbi választások?

A polgármesterjelöltek esetében a négy évvel korábbihoz képest idén duplájára – háromról hatra – bővült a kínálat. 2010-ben Bósza János visszalépése után Anton Marek (40,3% – 5492 szavazat), Stubendek László (31,3% – 4265 szavazat) és Bastrnák Tibor (28,22% – 3846 szavazat) mérkőzött meg. Bastrnák Tibor 2006-ban 4781 szavazattal tudott győzni, míg 2002-ben egy sokindulós versenyben 3646 szavazattal lett először polgármester.

Míg 2010-ben két teljes, 25 fős pártlista indult, most egy közös pártlista mellett a függetlenek dominálnak. Mindamellett a 81 képviselőjelölt (amennyiben mindet elfogadják) biztosan a legalacsonyabb szám lesz az elmúlt 24 évben. A 90-es években még széles körben hittek a demokratikus lehetőségekben, és sokkal többen indultak el a képviselői posztokért. 1998-ban volt a legmagasabb (249) az indulók száma, majd 2002 óta stabilan 100-nál kevesebben indultak a képviselői helyekért. A bejutás lehetőségeit minden bizonnyal befolyásolta a képviselőtestület létszáma is, ami a 90-es években jóval nagyobb volt. 1990-ben még 46 városatyát választottunk, majd fokozatos csökkenést követően 2002-ben állt be a ma is érvényes 25-ös létszám Komáromban.

kepviseloktablazat
Míg az érdeklődők száma a posztokra csökkent, a választási részvétel az elmúlt ciklusokban fokozatosan emelkedett. 2010-ben a választásra jogosultak 46,07 százaléka járult az urnákhoz, ami szerint 13 838 szavazó döntött Komárom sorsáról. A választási körzetek száma drasztikusan csökkent az elmúlt 24 évben, 1990-ben még 15 körzetre volt osztva a város, az elmúlt két ciklusban 5-re, azonban elsősorban a pártok frakcióinak szavazataival a következő választásra már 3 körzetesre zsugorították a komáromi választási rendszert. Ha figyelembe vesszük, hogy Őrsújfalu külön rész, mely egy képviselőt küldhet a városházára, akkor lényegében két részre – nyugati és keleti – van osztva a város. A két városi körzetben élők 12-12 képviselőjelöltre szavazhatnak.

A politika terén sokszor elhangzik a fiatalítási szándék, azonban 2010-ben ennek pontosan az ellenkezője történt Komáromban. Azon túl, hogy Anton Marek jelentősen idősebb elődjénél, Bastrnák Tibornál, a képviselő-testület átlagéletkora is közel négy évvel emelkedett. A nők aránya mindig alacsony volt a komáromi testületben, a legjobb esetben is csak minden ötödik tag volt hölgy, de akadt olyan ciklus is, 2006-tól, amikor csak egyetlen női tagja volt a komáromi önkormányzatnak. Korábban a párt(ok) meghatározóan domináltak az önkormányzatban, azonban súlyuk fokozatosan csökkent. A pártjelöltek és a függetlenek mostani arányát figyelembe véve könnyen lehet, hogy a független városatyák aránya tovább emelkedik.

Ami a képviselők szolgálati idejét illeti, Hortai Éva számít csúcstartónak, aki 1990 óta minden testületben jelen volt, azaz hat cikluson keresztül dolgozott. 2006-ban majdnem lecsúszott a folytatásról, nem került be a körzetében, de mivel Békési Péter bekerülőként más hivatali posztot kapott, így a lista következő befutójaként a helyére léphetett. Több olyan képviselő is van, aki 5 ciklusban dolgozott képviselőként. Stubendek László csupán 2010-ben maradt ki (nem indult a képviselői posztért, csak a polgármesteriért), a most is induló Szabó Béla pedig 20 éves képviselői pályafutásából 12-őt alpolgármesterként töltött, előbb Bastrnák Tibor, majd Anton Marek mellett. Ötször választották meg id. Bende Istvánt és Győrfy Lászlót is, azonban egyikük sem indul a mostani választásokon. Régi motorosnak számít még Andruskó Imre, Novák Tamás és Zábojník Štefan, akik eddig négyszer voltak képviselők, jelenleg is a testületben ülnek, és újra jelöltetik magukat. Az elmúlt 24 évben pontosan száz személy szolgált képviselőként Komáromban legalább egy cikluson keresztül.

A jelenlegi komáromi, 25 fős testület közel negyede nem indul újra, így ekkora vérfrissítés már biztosan várható. Előfordulhat, hogy korábbi képviselők neveznek be újra a versenybe és újszerűnek számít az is, hogy a város korábbi polgármestere, Bastrnák Tibor képviselőjelöltként indul. A Focus ügynökség országos közvélemény-kutatása szerint az emberek közel fele (47%) változást szeretne településének vezetésében. Hogy ez Komáromban miként alakul majd, arra csak november 15-én születik meg a válasz.

(Keszegh Béla)

Top