Kétnyelvűségre kéri Komárom az áruházat

Komárom polgármestere levélben fordult a Lidl üzletlánchoz, hogy a tervezett új áruházukban vegyék figyelembe a város és a régió nemzetiségi összetételét. Komáromban több területen igyekeznek biztosítani a kétnyelvűséget.

IMG_6324

Stubendek László polgármester levelében szólította meg az áruházlánc szlovákiai képviseletét, hogy tiszteljék meg vásárlóikat. A város és a járás lakosságának kétharmada magyar ajkú, mindamellett jelentős számú vásárló érkezik Magyarországról is.

E téren már akadnak jó példák Komáromban, néhány áruház ezt bebiztosította. A Lidl esetében is működik a kétnyelvűség – legalábbis Dél-Tirolban ezt tapasztalhatjuk. Mint arról beszámoltunk, az üzletlánc a Merkury Market mögött építi új komáromi áruházát, mely a meglévőnél nagyobb lesz, és november 13-án már meg is nyitja kapuit.

„A kétnyelvűség lényege elsősorban a kölcsönös tisztelet, nem pedig a nyelvtudás szintje. Erre a sokszínűségre és odafigyelésre épül Európa. Komárom is mindent megtesz a kétnyelvűség erősítéséért, hiszen több nyelvet beszélni nemcsak kulturális téren gazdagíthat minket, hanem gazdasági előnyei is vannak. Ennek a jó komáromi hagyománynak a tiszteletére kérjük az újonnan nyitó vállalkozásokat is” – mondta Stubendek László polgármester.

A városi hivatalon belül növekedett a kétnyelvű feliratok aránya, de több területen sor került az ilyen bővítésre. A figyelmeztető feliratok a Pro Civis polgári társulás segítségével kerültek ki, a városi dokumentumok fordításában is segít a szervezet.

Komáromban két nyelven érkeznek válaszok az interpellációkra, kétnyelvűek az ingatlanadóról és a szemétilletékről szóló értesítések. Utóbbiakat azért is tartják fontosnak, mivel ez minden háztartást érint.

A városvezetés a kisebbségi kormánybiztossal is egyeztetett korábban, olyan témakörökben keresik a megoldást, mint a városi külterületek (pl. Őrsújfalu, Gyulamajor) nevének kétnyelvűsítése, vagy a hivatalos közlekedési turisztikai információs (barna) táblák soknyelvűsítése.

„A kétnyelvűség egy olyan téma, amelyben széles összefogásra, és nem hangulatkeltésre van szükség. Amennyiben egy város életében létezik a kölcsönös tisztelet, úgy sok problémás ügy megoldása és a város fejlesztése is jóval hatékonyabban megy. Bízom benne, hogy az áruházláncok is figyelembe veszik vásárlóik igényeit” – tette hozzá Stubendek László.

-d-

Top