Kerékpárutak járdabővítéssel

Komárom. Pályázati támogatásból és saját forrásból is készülnek részletes tervek városon belüli kerékpárutakra. A cél az, hogy a kész tervek birtokában a város sikeresen pályázhasson a megépítésükre. Két helyen fedett kerékpártárolók épülnek, indul egy városi zöldberuházás is, továbbá tervek készülnek a harcsási gyűjtőudvar korszerűsítésére. E témákkal legutóbbi ülésükön a képviselők is foglalkoztak.

A vasútállomásnál és a fürdő előtt is épül bicikligarázs

Egyes mérések szerint a Komáromi járásban halad a legtöbb kiépített kerékpárút az országban. Ezek azonban többnyire településeket kötnek össze, és elsődlegesen a kerékpáros turizmust szolgálják. Városon belül kialakított bicikliút azonban nem igazán akad a járásbeli városokban, így Komáromban sem. Ez azonban hamarosan megváltozhat, ugyanis egy nyertes pályázatnak köszönhetően már most folyamatban van a Rákóczi utcán járdabővítéssel kialakítandó kerékpárutak tervezése, sőt, a városi képviselők legutóbbi ülésükön jóváhagyták azt is, hogy 15 ezer euróból további szakaszok tervdokumentációja is elkészüljön.

Keszegh Béla polgármester kérdésünkre elmondta, még nem dőlt el végleg, hogy pontosan mely szakaszokról van szó. Az egyik elképzelés szerint a Rákóczi utcától a főút mentén, a kórház érintésével a gázgyárig terveznék – esetleg egy vasútállomásra vezető leágazással, de kedvező esetben, amennyiben a keretből futja rá, akár az Erzsébet hídig. A másik változat szerint a VII-es lakótelepen keresztülvezető kerékpárút részletes terveit dolgoznák ki, egészen a II-es lakótelepig. Ezek az utak alapvetően a meglévő járdák bővítésével épülnének ki. A polgármester megjegyezte, több olyan pályázati kiírás van kilátásban, amelyek olyan kerékpárutak kiépítését támogatják, melyek kifejezetten a kerékpáros munkába járást segítik elő. Vagyis, kész tervdokumentációkkal Komárom jó eséllyel pályázhatna.

Egy további megnyert kerékpáros pályázatról is szó esett az önkormányzat ülésén. Komárom 75 ezer eurót nyert zárható, fedett, chipes rendszerrel ellátott kerékpártárolók építésére – egy a vasútállomásnál, egy pedig a fürdő előtt létesül. A képviselők jóváhagyták az ilyenkor szokásos 5 százalékos önrészt – azaz a város 4 ezer euróval járul hozzá a „bicikligarázsokhoz“. Itt nemrég lezárult a közbeszerzés is, így hamarosan épülhetnek a tárolók.

Most indul egy további kisebb beruházás is. Egy határon átnyúló zöldprojekt keretében Észak- és Dél-Komárom közösen 50 ezer eurót nyert el. Ennek keretében fákat, bokrokat ültetnek ki a Duna mindkét partján, zöld területeket tesznek rendbe – Észak-Komárom esetében elsősorban az Anglia parkot és környékét érinti a zöld fejlesztés. A képviselők első körben 7 ezer eurót hagytak jóvá a fejlesztésre, ám ezt a pénzösszeget a város visszakapja majd a projekt lezárulása után – ez 2021 júliusában történik meg.

A képviselők megszavazták azt is, hogy 7 ezer euróból elkészüljön a harcsási gyűjtőudvar korszerűsítését és bővítését célzó tervdokumentáció. Ennek elkészülte után ugyancsak pályázni akar a város magára a kivitelezésre. A részletes tervekbe bele kell foglalni a legújabb törvényi előírásokat, beleértve a szükséges felszereléseket, berendezéseket és gépeket, hogy maximálisan megfeleljenek a különböző ökológiai céloknak.

(csaba)

Top