Idén érkezik az uniós segély

Segélycsomagot kapnak a szegény családok, illetve a leginkább rászoruló emberek. A programot az Európai Unió támogatja, a szociális ügyi minisztérium irányítja. Alapélelmiszereket tartalmazó csomagokat és higiéniai eszközöket is osztanak majd a rászorulóknak. Ebben az évben rajtolhat a program, s 2020-ig tart.

Tavaly év végén az Európai Bizottság jóváhagyta a szegények támogatásáról szóló operációs programot, melynek keretében élelmiszercsomagokat, meleg ételt és higiéniai eszközöket kaphatnak a leginkább rászorulók. A  program, melyet a szociális, munkaügyi és családügyi minisztérium irányít, az aktuális uniós költségvetési ciklus végéig tart, azaz 2020-ban zárul. Szlovákia nagyjából 55 millió euró uniós támogatást kap erre a célra, ami évi 7,5 milliót jelent. Az állam 10 millió euróval kiegészíti az uniós forrásokat.

A minisztérium partnerszervezetek segítségével juttatja el a segélycsomagokat a rászorulókhoz. Olyan jótékonysági szervezeteket választanak ki, amelyeknek már van tapasztalatuk a rászorulók segítésében, a segély szétosztásában. A szervezetek egyúttal tanácsot is adnak majd azzal kapcsolatban, hogy az emberek miképpen tudnának kikeveredni a szegénységből. Hogy járásunkban konkrétan kik osztják majd a csomagokat, egyelőre nem ismert, de bizonyára a jól ismert, szegényeket és rászorulókat segítő szervezeteket vonják be, amilyen például a komáromi székhelyű Charita.

A segélyt olyan emberek kaphatják, akiknek nincs elég pénzük a legalapvetőbb szükségleteik biztosítására sem. Elsősorban anyagi szükséghelyzetben élő, gyermeket nevelő családokat, nyugdíjasokat, rokkantnyugdíjasokat és egészségkárosult embereket támogatnak majd ilyen formában. Becslések szerint mintegy 53 ezer családot, 11 ezer nyugdíjast, 6 ezer rokkantnyugdíjast és 5 ezer súlyosan egészségkárosult személyt érint.

A rászorulók 2020-ig évente négyszer kapnak élelmiszercsomagot, melyek olyan alapélelmiszereket tartalmaznak majd, mint a liszt, tej, rizs, tészta, cukor, borsó, konzervek és olaj. A családok évente egyszer higiéniai csomagot is kapnak, melyben szappan, sampon, fogkrém, fogkefe és mosószer lesz.

Egyelőre nem ismert, pontosan mikor rajtol a csomagok szétosztása, de az biztosnak látszik, hogy idén megkezdődik. „Mivel új programról van szó, jelenleg a megvalósításhoz és zökkenőmentes működéshez szükséges folyamatok zajlanak, a szakmai szervezetek és csomagok szétosztását végző szervezetek kiválasztása, a közbeszerzések levezénylése“ – mondta el kérdésünkre Barbora Petrová, a minisztérium sajóosztályának munkatársa. Hozzátette, amíg ezek a folyamatok nem zárulnak le, nem szeretne konkrét időpontokat közölni arról, mikortól kezdődhet a segélyek osztása, de még idén szeretnék elkezdeni a programot. Hangsúlyozta, minden megtesznek azért, hogy elkerüljék azokat a hibákat, amelyek a 2011-ben, illetve 2012-ben kudarcba fulladt liszt- és tésztaosztást kísérték. Akkor a Simon Zsolt vezette agrártárca vezényelte a programot, s országszerte 412 ezer rászoruló meg is kapta az élelmiszersegélyt, viszont 88 ezer ember – köztük régiónkban élők is – hiába várta a megígért támogatást. Több ezer tonna liszt nem érkezett meg a szétosztással megbízott régiós koordinátorokhoz és szervezetekhez. Azóta sem tisztázott, hová tűnt a segély egy része, a felelősöket sem sikerült megnevezni.

(csá)

Top