Határozatban is kiálltak a kórház mellett

Egyhangúlag fogadta el Komárom képviselő-testülete azt a határozatot, mely elutasítja az egészségügyi minisztérium tervét, miszerint a készülő reform keretében a komáromi kórházat is leminősítenék. Komárom vezetése minden lehetséges fórumon és módon lobbizik a kórház leépítése ellen, miközben civilek kezdeményezésére már 15 ezer aláírás gyűlt össze ennek érdekében.

Többször is írtunk már arról, hogy az egészségügyi minisztérium az ellátórendszer reformja keretében több kórházat is leminősítene, köztük a Komáromi Agel Kórházat is. Ez kórházi osztályok megszűnését jelentené, így sok kezelés csak Érsekújvárban lenne elérhető. Egyelőre nem végleges a javaslat, ami még a nyár elején szivárgott ki, így van lehetőség módosításokat eszközölni benne. Egyértelmű, hogy komoly szakmai érvek szólnak a komáromi intézmény lefokozása ellen.

Keszegh Béla polgármester a múlt heti testületi ülésen egy határozati javaslatot terjesztett a képviselők elé. Ez leszögezi, a minisztérium annak ellenére fokozná le a komáromi kórházat, hogy az utóbbi években óriási pénzeket fordítottak fejlesztésre és felújításra az intézményben – példaként említi az ideggyógyászatot, az onkológiai központot, a belgyógyászatot, a radiológiát. Ugyancsak folyamatban van az új sürgősségi központ építése. A dokumentum kéri a minisztériumot, hogy tartsa meg a komáromi intézmény regionális kórházi besorolását, és ne fokozza le közösségi kórházzá.

A polgármester hangsúlyozta, a nyár folyamán sok frontvonalon harcoltak az ügy érdekében, elsődlegesen Miroslav Jaška kórházigazgatóval, illetve Viola Miklóssal, a Nyitra megyei önkormányzat mellett működő egészségügyi bizottság elnökével karöltve. Kiemelte, országszerte számos városban tervezik kórházak leminősítését, mindenhol tiltakoznak is ellene, ugyanakkor Komárom volt az egyetlen város, amely a tárcaközi egyeztetésbe is bekapcsolódott, 18 szakmai érvet felsorakoztatva. Mint mondta, a héten Komáromba látogat az egészségügyi miniszter, és ezt az alkalmat is megragadják arra, hogy érveljenek a kórház besorolásának megőrzése mellett. Úgy vélte, az elmúlt hetekben érkező visszajelzések bizakodásra adnak okot. Szerinte szeptember végén eldől, mi lesz a komáromi kórház sorsa. „Közös fellépésre van szükség, aki bármit tud tenni, kérem, tegye meg” – emelte ki a polgármester.

Andruskó Imre képviselő szerint a kormány dilettáns és amatőr. „Őrületnek” tartja, hogy felmerülhetett a komáromi kórház lefokozása. Megemlítette, annak idején Bastrnák Tibor a parlament egészségügyi bizottságának alelnökeként sokat tett azért, hogy a kórház megkapja a 11 millió eurós támogatást a sürgősségi központra, aminek építése most komoly érv a leminősítéssel szemben. Ugyancsak hangsúlyozta, a Nec Arte Nec Marte polgári társulás petíciót indított a kórház lefokozása ellen, amit eddig 15 ezren írtak alá.

Stubendek László, aki egyben a megyei önkormányzat képviselője, leszögezte, a megyei közgyűlésben képviselik a komáromi kórház ügyét, valamint azt is, hogy a kórház megvehesse az egykori nővérszálló épületét, hogy ott korszerű szolgálati lakásokat alakítson ki orvosaik és egészségügyi dolgozóik számára.

Minden jelenlévő képviselő megszavazta a határozatot, amit a kormányhivatalnak, az egészségügyi minisztériumnak, a parlament Nyitra megyei képviselőinek, illetve a megyei önkormányzatnak is eljuttatnak.

(cs)

Top