Hárman pályáznak Gúta élére

Gútán 17 képviselőt választanak az önkormányzatba novemberben. Eddig két polgármesterjelölt indulása biztos, az MKP Horváth Árpádot, a forTe csoport Németh Ivetát jelöli a város élére. Napokon belül bejelenthetik a harmadik polgármesterjelöltet: a hellóGúta tárulás köré szerveződő fiatal függetlenek Forró Tibort küldhetik harcba a tisztségért.

DSC_7333_upr-CopyA gútai városháza madártávlatból

Már idén tavasszal eldőlt, hogy az MKP most is a 12 éve regnáló polgármestert, Horváth Árpádot indítja a polgármester-választáson. A Gúta élén negyedik ciklusára készülő politikus 2009 óta Nyitra megyei képviselő is.

„Tizenkét év nem rövid idő egy város élén, sokat gondolkodtam, hogy újra nekivágjak-e a választásnak. Többen megkerestek, biztattak, ami hozzájárult az indulásomhoz, de egyben az is, hogy szeretném befejezni a megkezdett projekteket, fejlesztéseket. Több millió eurós pályázatok és beruházások vannak folyamatban. A Tündérkert óvoda felújítása, a tematikus játszótér, a zöldhulladék feldolgozásának projektje, az egészségügyi központ újjáépítése, és még sorolhatnám” – mondta a polgármester. Arra a kérdésre, megválasztása esetén mi lenne a legfontosabb teendője, azt felelte, a tisztítóállomás ügye. „Jómagam is kudarcként élem meg, hogy egy 11 ezer lakosú városnak 30 éve nincs semmilyen tisztítóállomása. Ez azonban megváltozik – jövő tavasszal sor kerül az építkezés megkezdésére” – szögezte le Horváth Árpád, hozzáfűzve, a csatornázás és a tisztítóállomás tervei csaknem készek, az engedélyek is, és csupán az a kérdés, hogy a Nyugat-szlovákiai Vízmű (ZVS) saját vagy külső forrásból építi ki a rendszert.

Az MKP teljes listát állított Gútán, a következő képviselőjelöltekkel: Beck Károly, Borsó Ákos, Ferenczi Kornél, Finta Zoltán, Fördős Anna, Hájas Tamás, Horváth Árpád, Koczkás Beáta, Kurucz József, Madarász Róbert, Nagy Jenő, Pikáli Róbert, Samu István, Szabó Péter, Tóth Péter, Viola Miklós és Visnyei Gyula.

Bemutatkozott a forTe csoport

Múlt héten hivatalossá vált, hogy a forTe elnevezésű, 12 független képviselőjelölt alkotta csoport Németh Ivetát jelöli a polgármesteri tisztségre. Az 56 éves jogász, közgazdászmérnök a korábbi ciklusban a városi hivatal vezetője volt Gútán, majd a polgármester-választáson is elindult, végül a második helyen futott be. Ugyanakkor képviselőként mandátumot szerzett. Nyár elejéig a komáromi városi hivatal alkalmazottja volt, a vagyongazdálkodási főosztályt vezette.

„Városunk nem olyan irányban halad, mint amerre haladnia kellene” – indokolta indulását Németh Iveta, aki szerint sok a megoldásra váró feladat Gútán. Említette a Rákóczi iskola ügyét, hangsúlyozva, magyar iskolát nem szabad megszüntetni semmi szín alatt – ezzel a két önkormányzati fenntartású magyar iskola esetleges összevonására célozott. Szólt a déli zónában található telkeken 3 éve nem épülő infrastruktúráról, a felvízi vizek elvezetésének hiányosságairól, utalva arra, hogy esőben áll a víz a betonon. „Nincs idő tanulni a polgármesterséget, kész embernek kell beülnie erre a posztra. Az önkormányzatiság egy szakma” – mondta el a csoport bemutatkozó sajtótájékoztatóján.

Angyal Béla képviselőjelölt közölte, csoportjuk idén januárban alakult meg civilszervezetként, az iskola-összevonás elleni tiltakozás hívta életre. Hangsúlyozta, akcióikat maguk finanszírozzák, nincsenek szponzoraik, függetlenségüket a testületben is megőriznék. A forTe csoport 12 képviselőjelöltje: Angyal Béla, Ferencz László, Fűri Arnold, Kertai Krisztián, Leczkési Anita, Leczkésiová Monika, Németh Iveta, Németh Péter, Németh Béla, Pelikánová Andrea, Telekes József és Vargová Gabriela.

Jönnek a hellóGútások is

Információnk szerint napokon belül bejelenthetik egy újabb független polgármesterjelölt indulását. A helloGúta polgári társulás körül szerveződő, jellemzően fiatalok alkotta független csapat Forró Tibor városi képviselőt jelöli majd a tisztségre. Négy évvel ezelőtt Fiatal Független Képviselők néven négy tagjuk jutott be a képviselő-testületbe, Forró Tiboron kívül Forgács Attila, Kárpáty Ernő és Angyal Tamás. Úgy tudjuk, a csoport teljes képviselőjelölt-lista állításával számol, azaz 17 indulójuk lesz.

(csá, bj)

(Cikkünk a Delta szeptember 11-i számában jelent meg.)

Top