Fogadta a város a komáromi Európa-bajnokokat

A moszkvai kajak-kenu Európa-bajnokságon szép sikereket értek el komáromi sportolók. A négyesfogat, amelynek két tagja és az edzője is komáromi, 500 méteren ezüstöt, 1000 méteres távon pedig aranyat szerzett.

IMG_1196

A Denis Myšák, Vlček Erik, Tarr György és Linka Tibor összetételű szlovák kajaknégyes Likér Péter edző vezetésével Moszkvában kiváló teljesítményt nyújtott. A két komáromi, egy somorjai és egy nyitranováki evezősből álló négyes egyre jobban összecsiszolódik, amit az eredmények mutatnak.

Komárom város vezetése csütörtökön a sportolókat és edzőjüket fogadta. Az élménybeszámolón és a gratuláción kívül a sportolók átvehették azt a pénzjutalmat is, amit a kiemelkedő eredményekért ad a város.

A négyes a riói olimpián is ott lesz, ahol egy komáromi orvos, Máriási László és egy gyúró, Viszlai Igor kíséri a csapatot. Mivel Ódor Éva asztaliteniszező is ott lesz a nyári játékokon, így a közel 60 fős szlovákiai küldöttség 6 tagja lesz Komáromból.

A város vezetése egy Komárom zászlót ajándékozott a csapatnak a riói részvételhez, hogy a sportolók a nyári olimpián is érezzék, hogy 33 ezer komáromi szurkol nekik.

Vlček Erik és Tarr György már több éve hozza a jobbnál jobb eredményeket. Vlček eddig már tízszer nyert világbajnokságot, amivel a történelem 4. legsikeresebb kajakosa. Tarr eddig 5 világbajnoki arannyal büszkélkedhet. A sikerhez vezető úton Polhammer László, Soós Tibor és Likér Péter voltak a kajakosok edzői.

NnpU.majstri_sveta_zlava_tibor_linka_juraj_tarr_erik_vlcek_a_denis_mysak_

A komáromi kajakklub története még az ’50-es évekbe nyúlik vissza, a vizes sportokat ekkor kezdték szervezett keretek között művelni. Az első országos sikerek a ’60-as években érkeztek, 1974-ben Halmo Béla már a világbajnokságon képviselte Komáromot. Szabó Attila 1987-ben világbajnoki ezüstöt és bronzot nyert Komáromnak, két évvel később pedig világbajnok lett. A város kajakosai az 1988-as söuli olimpia óta minden nyári játékon jelen voltak, Athénban bronzot, Pekingben pedig ezüstöt nyert a négyes, aminek minden tagja komáromi kajakos volt.

A kajakklubon belül jelenleg több mint 70 gyerekkel foglalkoznak, többségük versenyekre jár. Bár a kajakosok zöme a fiatalabb korosztályt képviseli, a klubon belül a 8 évestől a 75 évesig edzenek, 7 képzett mester felügyeletével. Nyolc fiatal komáromi kajakos jelen lesz a nemsokára megrendeződő junior kajakos világ- és Európa-bajnokságon, így az utánpótlás is alakul.

A klubon belül továbbra is fut a Bača Juraj, korábbi világbajnok kajakos által felkarolt program. Az ifjúságfalvai gyermekotthonból 15 fiatal jár hetente négyszer edzeni Komáromba. A program keretében nemcsak az utazás költségeit, de a felszerelést is biztosítják a nehéz sorsú gyerekeknek.

A kajakklub szerződése a várossal a kajakházat illetően augusztusban lejár. A képviselő-testület azonban már elfogadta azt a határozatot, ami szerint évente 46 ezer euróval támogatja a kajakklub működését a Comorra Servis járulékos szervezeten keresztül. Ezen felül két edző a Szabadidőközpont alkalmazottja, továbbá az éves sporttámogatásokból is kap a szakosztály, ami sok szponzor mellett biztosítja a színvonalas működést.

(d)

Top