Fémjátékokból épített csodaország a Zichy-palotában

Komárom. Zakatoló kisvonatok, lenyűgöző vasútállomások, romantikus körhinta, bécsi hangulatot idéző óriáskerék, kisautók, nagyautók és ezernyi további színes csoda fogadja a Duna Menti Múzeum Zichy-palotabeli kiállítótermében a látogatókat. A legendás cseh építőjáték, a Merkur történetét bemutató tárlat, melynek kurátora Sipos Anna néprajzkutató, június végéig tekinthető meg.

A két világháború közti időszakban magyar, cseh, szlovák, sváb gyerekek ezrei nézték a játékboltok kirakatában vágyakozva az 1920-tól gyártott Merkur építőjáték dobozait, reménykedve, hogy egyszer nekik is lesz, egyszer ők is odaülhetnek a keskeny fémlapocskák, csavarok közé, és megalkothatják saját kisrepülőjüket, vasútjukat, házukat, vagy éppen azt, amit kedvük tartja. De keveseknek adatott meg az élmény, mert bizony az ára igencsak borsos volt. A gyerekek aztán felnőttek, és pár évtizeddel később, már a szocialista Csehszlovákia lakosaiként abban a reményben álltak sorba, vagy próbálkoztak pult alól, a feketepiacon szerezni, hogy a kicsivel együtt végre játszhassanak ők is, hiszen ebből a fantáziadús játékból kinőni nem lehet.

Így volt ezzel Jiří Mládek is, aki egész felnőttkorában azt próbálta kompenzálni, hogy kisgyerekként soha nem kapta meg az annyira áhított Merkur játékot. Vett egyet, kettőt, hármat, míg végül a világon egyedülálló, kéttonnás gyűjteményt mondhatott magáénak. „Merkur játékok immár több mint száz éve folyamatosan forgalomban vannak, csak 1993-tól a Jaromír Kříž által vezetett Merkur toys gyártja azokat. Mládek gyűjtőként nem csupán az újonnan megjelenőket, hanem a régi, esetenként más gyártótól származó modelleket is vásárolta – vezetett körbe a kiállításon Sipos Anna. – Mindemellett Police nad Metujíben létrehozta a Merkur Múzeumot is. A látogatóink nyomon követhetik azt is, miként változott egyes korokban ezeknek a fémjátékoknak a minősége, színvilága. Gyűjteménye 2023-ban került Martin Stupňánek cseh fémépítőjáték-gyűjtő tulajdonába. Kiállításunk anyaga ebből a magángyűjteményből származik.”

A kiállításon többet megtudhatunk az Edison és Archimédes fém és fa építőkészlet történetéről is, amely Ladislav Antonín Veselý nevéhez kötődik, aki afféle ezermesterként egyaránt meglátta a lehetőséget a fémben és a fában is, így alapította meg 1922-ben Roudnice nad Labemben kis üzemét, ahol fajátékokat kezdett gyártani. Miután megismerkedett a rendkívül ügyeskezű Herout lakatosmesterrel, fém építőjátékokkal bővítették a cég profilját. A német megszállás alatt, ahogy az akkor még Jaroslav Vancl tulajdonában lévő Mercur gyárban is, kénytelenek voltak átállni hadiipari termelésre. A háború után Veselý már előkészítette az új játékaik terveit, amikor államosították az üzemet. Az egykori tulajdonos az üzem 1952-es megszűnéséig munkásként dolgozott a gyárban, amit alapított. Ugyanez lett J. Vancl sorsa is.

„A Duna Menti Múzeum főépületében 2012-ben már volt egy nagysikerű kiállításunk Jiří Mládek gyűjteményéből, akkor azonban más játékokat lehetett látni. Remélem, hogy ezúttal is ugyanolyan olyan sok gyereknek tudunk majd örömet szerezni, hiszen fontos, hogy jól érezzék magukat, mert ez pozitív élményeket és hosszútávú érdeklődést alakít ki bennük a múlt tárgyi emlékei, történelmünk és kultúránk iránt” – mondta befejezésül Sipos Anna.

JN.

Top