Bezárják a boltokat vasárnap?

A parlament előtt van az a törvényjavaslat, amely alapján vasárnap bezárnák a boltokat. A nyugati országokban sem ritka jelenséget a lakosság több mint fele támogatja. Vannak, akik a vasárnapi családi együttlétre szavaznak, de akadnak olyanok is, akik szerint az embereknek kéne meghagyni a választás lehetőségét.

Egy parlamenti, kormány-ellenzéki összezördülés miatt elmaradt a döntés a boltok nyitva tartásáról. Több hónapja a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) dobta fel újra a témát, amely szerint az eladóhelyeket be kellene csukni a hét utolsó napján. A javaslat megosztja a politikai pártokat, akadnak alternatív javaslatok is, amelyek szerint történne korlátozás, de nem minden esetben. A Híd párt képviselői például szabad kezet kaptak a törvénymódosítás kapcsán, mindenki saját belátása szerint szavaz – tudtuk meg a párt tagjaitól.

A vasárnap a családé lehetne

A KDH javaslatát júliusban egyszer már visszavonták, azóta kristályosodtak a vélemények. A döntés minden bizonnyal a kormányzó Smer-SD kezében van, ahol ugyancsak bizonytalanok. A KDH elnökhelyettese és a javaslat egyik kidolgozója, Július Brocka elmondta, képviselőik készek a kompromisszumokra. Számításba jöhet a boltok bezárása a hónap első vasárnapján, vagy az állami ünnepek számának növelése, amikor nem tudnánk bevásárolni. A kereszténydemokraták alelnöke azonban nincs meggyőződve róla, hogy a kormánypárt tagjai között elegendő szavazat gyűlik össze. „Örülnék neki, ha legalább egy kicsit csökkentenénk azoknak az embereknek a terheit, akik akkor járnak dolgozni, amikor nekünk többieknek szabadunk van” – tette hozzá Brocka. A KDH szerint a korlátozás azt eredményezné, hogy az emberek több időt töltenének családi körben. Az SaS szerint viszont, ha az emberek nem akarnának vasárnap vásárolni, a boltok maguktól is bezárnának.

Az MKP szociális, családpolitikai és egészségügyi alelnöke, Németh Gabriella szerint a pártja a konzervatív álláspontot el tudja fogadni, vasárnaponként a családunkkal kellene foglalkozni. Németh szerint az üzletesek aggodalma a forgalom visszaesése miatt nem megalapozott, hiszen az emberek a szükségleteiket máskor is be tudják szerezni. „Gazdaságilag nagy kárt nem okozna, így el tudjuk fogadni“ – véli az MKP alelnöke.

Vörös Péter, a Híd párt részéről a parlament szociális és családügyi bizottságában dolgozik. Ő ugyancsak elfogadhatónak találja a vasárnapi korlátozást. „Talán nem véletlen az sem, hogy a Jóisten is hat nap alatt teremtette a világot, és a hetediken megpihent. Megértem, hogy most már a 21. században, az internet világában pörgősebb életre vágyunk, azonban arról nem kéne lemondanunk, hogy a családra is jusson elég idő“ – véli a Híd parlamenti képviselője. Hozzáteszi: „Sok haszontalan dolgot vettünk már át a tőlünk nyugatabbra élőktől, itt az alkalom, hogy a jó dolgokat is megfogadjuk. A német és az osztrák emberek is boldogan élnek a vasárnapi nyitva tartás nélkül, és úgy tapasztaltam, hogy tartalmas az ottani családok vasárnapi programja. „Meglátása szerint a kisebb településeken élőknek ez természetes, főleg a városi életben szoktak hozzá az állandó nyitva tartáshoz. „A boltok vasárnap nélkül, hétköznapokon és szombat estig is elég időt kínálnak a bevásárlásra” – véli Vörös.

Ján Podmanický (Smer-SD), a parlament szociális bizottságának elnöke már korábban jelezte, hogy kész támogatni az ellenzéki javaslatot. „Nyitottak vagyunk a vitára, személyesen ezt a javaslatot támogatom is, de úgy látom, a párt nagy része megfontolja, mert nem teljesen egyértelműek a gazdasági következmények” – mondta.

A KDH ötletének nemcsak a Smer soraiban vannak kritikusai és pártfogói, hanem a politikán kívül is. Míg a szakszervezeteknek és a munkaadók egy részének nincs gondja az értékesítés szigorításával, a boltok hálózatának képviselői másképp látják ezt. Gyakran azzal érvelnek, hogy így az emberek – az üzletek alkalmazottai – elesnek majd a vasárnapi juttatásoktól, még ha csak pár euróról van is szó.

supermarket

Az emberek harmada vásárol, de a többség bezárná

A Polis Slovakia ügynökség által nemrég készített felmérés szerint a szlovákiaiak többsége támogatná az ilyen jellegű kezdeményezést. Határozottan tiltaná a vasárnapi és az ünnepnapi értékesítést a válaszadók 41,5 százaléka. További 16,6 százalék inkább igen, mint nem, így összességében a lakosság 58,1 százaléka inkább a bezárás felé hajlik. A közvélemény-kutatás eredményei szerint a válaszadók 18,3 százaléka egyértelműen nemet mondana a javaslatra, továbbra is ragaszkodnak a vasárnapi nyitva tartáshoz.

Az emberek nagy része vasárnap is betéved a boltokba, különösen az üzletközpontok számítanak közkedvelt vasárnapi „időtöltésnek“. A Sberbank felméréséből az derül ki, a 2013-as bankkártyás fizetések vizsgálatából leszűrték, hogy az élelmiszerbolti bevásárlások közül havonta egyet vasárnap intéznek az emberek. „Szupermarketek minden városban és több nagyobb faluban vannak, ezért az emberek számára természetes a vasárnapi bevásárlás” – magyarázta Filip Vítek, a Sberbank osztályvezetője. A megyék többségében az emberek több mint 30 százaléka megy vasárnap boltba.

Ausztriában és Németországban a boltok vasárnap zárva tartanak. Egyes kimutatások szerint viszont a korlátozással 3500 munkahely szűnhet meg, elsősorban olyan pozíciók, amelyeket nők töltenek be, például elárusítók, pénztárosok.

A döntés minden bizonnyal a parlament következő ülésszakában születik majd meg, amikor újra vitára bocsátják a törvénymódosítási javaslatot, és végül a képviselők szavazhatnak.

 

Ankét – Tartsanak zárva a boltok vasárnap?

Banzi Erika – vállalkozó, ruha nagykereskedés vezetője

Régebben úgy gondoltam, hogy jó, ha vasárnap zárva vannak az üzletek, de az elmúlt években a vásárlási szokások nagyon megváltoztak akár kis-, akár nagyvárosról van szó. Sokan műszakban dolgoznak, a multiknál nincs hétvége vagy hétköznap. Ehhez az új életmódhoz, életvitelhez alkalmazkodnia kell a kiskereskedelemnek is, ha talpon szeretne maradni.

Janíček Marek – az MJP fotóstúdió vezetője

Emlékszem arra, amikor a boltok szombat délben bezártak és csak hétfő reggel nyitottak ki, hétköznapokon is csak este 6-ig. Azt gondolom, túlságosan elkényelmesedtünk. Valamikor heti egyszer vásároltunk, most pedig minden pillanatban szeretnénk a közelben egy elérhető boltot. Az eladóknak is járna egy igazi szabadnap a hétvégén, nem csak akkor, amikor rájuk esik a sor. Az is igaz, hogy pénzből élünk és minden óra számít. Ugyanakkor számítson inkább akkor, hamikor a családdal vagy a barátokkal töltjük el ezt az időt. Gondoljunk bele, mennyi időnk is jut egy kis lazulásra, felszabadult nevetésre, vagy beszélgetésre? Felőrlődünk a mindennapi mókuskerékben, így nem csoda, ha az embernek már mosolyogni sincs kedve.

Kollár Zoltán – vállalkozó, élelmiszerboltok tulajdonosa

A boltok vasárnapi bezárását támogatni tudom, de csak úgy, ha minden üzletre egyformán érvényes lesz, így nem teremt helyzetelőnyt senkinek. Valójában a mostani vasárnapi nyitás számunkra egy kényszerhelyzet, hogy a vevőink ne vándoroljanak máshova, és ki tudjuk szolgálni őket. Üdvözölném a változást, hogy valóban pihenhessenek inkább az emberek, a vevőink és az alkalmazottaink egyaránt, hiszen mindenkire ráfér, hogy a hétköznapok fáradalmait kifújja a hét utolsó napján.

Múcska József – Generation C Media ügyvezető igazgatója

Sok érv van ellene és mellette is, nehéz egyértelműen eldönteni. Néha kényelmesebb vasárnap a heti nagybevásárlást megejteni, mint hétköznap munka után, fáradtan és sietve. Ha élelmiszerről van szó, még megoldható, de pl. ruházat, elektronika vagy a lakberendezés megvétele megfontoltabb döntést igényel. Az interneten ez kényelmesen megoldható bármikor, de vannak dolgok, amiket szívesebben vásárolok boltban. Az üzletek alkalmazkodtak a vásárlói szokásokhoz, elvárásokhoz. A kisebb boltoknak sokat számít a vasárnapi pluszbevétel, hogy talpon tudjanak maradni, és a munkavállalóknak is kellenek a plusz órák. Szerintem ez az egész szorosan összefügg a gazdaság állásával is. Nem véletlen, hogy a szomszédos, sokkal fejlettebb Ausztriában zárva vannak vasárnap az üzletek. Sokkal többet keresnek ott az emberek, jóval kevesebb munkával. Kevésbé kell rohanniuk, hajtaniuk a pénzt, mint nekünk, több idejük marad, akár vásárlásra is. Viszont nem gondolom, hogy az államnak bele kellene szólnia, hogy egy vállalkozó mikor kereskedhet és mikor nem. Inkább más, kis- és középvállalkozásokat segítő és nem korlátozó törvényeket kellene alkotni.

Ódor Lajos – közgazdász, a Költségvetési Fegyelmet Felügyelő Tanács tagja

Azt hiszem, ez elsősorban kulturális és nem makrogazdasági kérdés, mivel a gazdaságra nem lesz olyan mértékű hatása. A vásárlási szokásokat megváltoztathatja, de valószínűleg az emberek hat nap alatt vennék meg azt, amit korábban egy héten, így az eladott mennyiséget nem befolyásolná. Negatív hatásként említhetnénk a munkahelyek csökkenését, azonban itt sem egy lineáris csökkenésről van szó, azaz a vasárnapi bezárás nem a munkahelyek egyhetedének megszűnését jelenti, hanem jóval kevesebbet. A legérzékenyebb kérdés az lesz, hogy az emberek hozzászoktak valamihez, amiről le kéne mondaniuk, és ugye sokkal több vásárlót érint a kérdés, mint amennyien vasárnap munkába járnak emiatt. Személy szerint azt gondolom, hogy az emberekre kell hagyni a döntést. A jövőben azzal kell majd inkább foglalkoznunk, hogy a mai technológiai fejlődés mellett gépesíteni fogják az eladópultokat is, és az ottani munkahelyek száma jelentősen csökkenhet.

(Keszegh Béla)

(cikkünk a Delta szeptember 16-i számában jelent meg)

Top