Béremelés az iskolakonyhákon

Átlagosan nettó 30-40 euróval emelik az iskolakonyhákon dolgozók bérét – döntöttek a város­atyák. A fizetésemelés – pontosabban személyi pótlék emelés – mintegy 56 alkalmazottat érint, és évi 30 ezer eurós többletkiadást jelent Komárom városának.

menza1-600x400

Az iskolakonyhákon dolgozók kérvénye nyomán az alkalmazottak személyi pótlékának emelése is téma volt a legutóbbi képviselő-testületi ülésen. Mint elhangzott, jelenleg nagyon kevés pénzért dolgoznak a szakácsnők és segítőik a komáromi iskolakonyhákon. Minimálbér alatti fix összeget kapnak, és fizetésük a kiegészítő pótlékokkal együtt sem éri el a havi nettó 400 eurót. Emiatt már senki nem akar az iskolakonyhákon dolgozni, nincs munkerő-utánpótlás.

A városi hivatal javasolta, hogy a városi iskolakonyhák alkalmazottainak bérére elkülönített keretet emeljék meg évi 10 ezer euróval. Andruskó Imre képviselő a siralmas állapotok miatt azonban ennél nagyobb pénzcsomagot javasolt, amit végül egyhangúlag meg is szavaztak. Ennek értelmében évi 30 ezer euróval több áll majd rendelkezésre az iskolai étkezdék alkalmazottainak bérére és személyi pótlékára, ami azt jelenti, hogy az érintett 56 alkalmazott havonta átlagosan 30-40 euróval többet vihet haza. Ez egyelőre a 2018-as évre vonatkozó emelés, melyet a város az államtól érkező részadókból fedez, ami a tervezetthez képest szinte biztosan magasabb összeg lesz. Elhangzott, valódi fizetésemelést kellene végrehajtani, nemcsak eseti intézkedést.

A konyhafőnökök levélben köszönték meg a képviselőknek és a városvezetésnek gondjaik fokozatos, kis lépésekben történő orvoslását.

(cs)

Top